هندوانه یک گیاه گلدار تاک مانند است که از آفریقای غربی منشا می گیرد. این میوه از بیرون با فضای قرمز آبدار سبز است. هندوانه حاوی 92٪ آب و سرشار از مواد مغذی است، سرشار از پتاسیم و ویتامین های C ، A و B است.
اگر روش زراعی مناسب و شیوه های مدیریت مزرعه را اعمال کنید، می توانید از کشت هندوانه سود خوبی کسب کنید.
با توجه به این که هندوانه گیاهی گرمسیری است در زمان کاشت دما باید حدود 15 الی 20 درجه سانتیگراد باشد. بعد از رفع سرما در اواسط فروردین ماه زمانی که دمای خاک حدود 35 درجه سانتیگراد باشد کشت میشود.
از ارقام هندوانه نیز می توان به نوع جوبیلی، چارلستون گری، کریمسون سوییت، شوگر بیبی، آل سوییت، رویال سوییت اشاره نمود.
به نظر می رسد همه در تابستان هندوانه آبدار را دوست دارند. در ادامه این مطلب نحوه کاشت و پرورش هندوانه آورده شده است!
مکان کشت
اولین قدم در این راهنمای کشت هندوانه انتخاب محل مناسب برای پرورش گیاه است. یک سایت خوب در مزرعه برای کشت هندوانه باید معیارهای زیر را داشته باشد. لازم است اول از همه زمین مزرعه با عملیات خاکورزی مناسب مسطح و قابل کشت شود.
دما
در کشت هندوانه برای شیرین تر شدن میوه نیاز به حرارت طولانی وجود دارد. به طور کلی به یک فصل رشد طولانی و گرم حداقل 70 تا 85 روز نیاز دارد.
در نتیجه، سایت باید دارای نور خورشید کافی با حداقل دمای 18 درجه سانتیگراد و حداکثر دما 35 درجه سانتیگراد برای رشد مطلوب و عملکرد میوه باشد.
کشاورزان در آب و هوای سردتر دو راه برای موفقیت در کشت هندوانه دارند.
تا قبل از بیرون آوردن تخمه هندوانه را در داخل خانه رشد دهید.
ثانیا، کشاورزان هندوانه در مناطق سردتر می توانند با کاشت انواع محصول کوتاه فصل به موفقیت برسند.
خاک
همچنین، خاک باید یک خاک لومی شنی بارور خوب زهکشی شده و غنی از مواد آلی باشد.
اطمینان حاصل کنید که خاک دارای pH مناسب است. هندوانه ها ترجیح می دهند درست مانند سایر اعضای خانواده خربزه در یک خاک کمی اسیدی رشد کنند. به طور خاص، آنها در خاک با سطح pH بین 6.0 و 6.8 به خوبی رشد می کنند.
برای دانستن “راهنمای کاشت خربزه” در مجله جالیزان، کلیک کنید!
آماده سازی زمین
در اینجا مراحلی وجود دارد که باید هنگام تهیه زمین برای کاشت بذر هندوانه خود دنبال کنید. تمام پوشش های گیاهی، درختان و درختچه هایی را که مانع رسیدن نور خورشید به گیاه هندوانه می شوند قطع کنید.
اطمینان حاصل کنید که تمام بقایای گیاهان را به درستی با خاک دفن کرده یا آنها را می سوزانید. می توانید برخی از باقی مانده ها را حفظ کرده و از آنها به عنوان مواد مالچ برای گیاه استفاده کنید.
بهترین فرم کاشت خاک برای کاشت هندوانه استفاده از خاکورزی حفاظتی است. بهترین نوع خاک بسترهای برافراشته است به ویژه هنگامی که خاک از کلاس بافت لومی شنی باشد.
کمی شخم در مزرعه به تسهیل ریشه زایی بیشتر و ایجاد فضای نفوذ بهتر آب کمک می کند.
علاوه بر این، لازم است که خاک را با مواد شیمیایی تصفیه کنید تا بیماری و یا آفاتی که ممکن است در خاک وجود داشته باشد را از بین بروند.
در آخر قبل از کاشت بذر هندوانه لازم است از علف کش هایی برای کنترل علف های هرز استفاده شود. پس از آماده سازی خاک برای پرورش هندوانه، وقت آن است که بذرهای خود را برای کاشت آماده کنید.
کاشت بذر
در انتخاب بذر دقت کنید که بذر هایی با میوه های شیرین باشند. همچنین، نوعی که انتخاب می کنید باید به گونه ای باشد که میوه های بزرگ هندوانه تولید کند که بازارپسند باشد و ارزش بالای اقتصادی در بازار داشته باشد.
توجه داشته باشید که کاشتن بذرهایی که از میوه های قبلی هندوانه بدست آورده اید پس از مصرف توصیه نمی شود. اگر چنین بکارید هندوانه هایی تولید می شود که شیرین نیستند. همچنین، گیاه هندوانه در معرض خطر زیادی برای ابتلا به بیماری است و لازم است کارهایی را قبل از کاشت بذر هندوانه انجام دهید.
قبل از کاشت بذر هندوانه، اول است همه با استفاده از قارچ کش از گیاه در برابر بیماری های قارچی احتمالی در خاک محافظت کنید.
همچنین، دانه های هندوانه را به مدت 12 تا 15 ساعت در آب گرم خیس کنید، آبکش کرده و در یک کیسه مرطوب بگذارید یک شب بماند. این روش قدرت جوانه زنی بذر هندوانه را تقویت می کند.
وقتی بذر هندوانه شما برای کاشت آماده شد، اطمینان حاصل کنید که دمای خاک به اندازه کافی گرم است تا جوانه زنی سریع را تضمین کند.
روش مناسب برای کاشت بذر هندوانه در خاک این است که 2 تا 3 بذر را در یک سوراخ عمیق 2 الی 3 سانتی متری قرار دهید و سپس روی سوراخ را با خاک بپوشانید.
هندوانه به فاصله بوته ای 90 الی 120 سانتی متری در یک ردیف و 180 الی 240 سانتی متری بین ردیف ها نیاز دارد. این به گیاه فضای کافی برای پخش ساقه های گیاه می دهد.
آبیاری
آبیاری هندوانه از زمان کاشت تا زمان شروع شکل گیری میوه بسیار اهمیت دارد.
لازم است همیشه خاک را مرطوب نگه دارید منتهی بیش از حد آبیاری نکنید. صبح به صبح در پایه گیاه را آبیاری کنید و سعی کنید از خیس شدن برگها جلوگیری کنید.
وقتی بذرها شروع به جوانه زدن کردند، تعداد آبدهی را به 10 روز یک بار کاهش دهید.
هنگامی که میوه رشد کرد، آبیاری را کاهش دهید. زیرا از آن جا به بعد هوای خشک شیرین ترین هندوانه را تولید می کند. این فرصت اجازه می دهد تا قندهای موجود در میوه متمرکز شده و گوشت آن را ترد نگه دارد و هندوانه هایی با طعم بهتر تولید کند.
کوددهی
گیاه را با کود پوسیده خوب تغذیه کنید تا مواد مغذی برای رشد و عملکرد فراهم شود. اگر می خواهید از کود شیمیایی استفاده کنید، پس بهتر است از کود پایه نیتروژن استفاده کنید. کود را 2 – 3 هفته پس از کاشت بذر هندوانه استفاده کنید.
در این زمان، نهال های هندوانه باید جوانه زده باشند. اطمینان حاصل کنید که نیتروژن از فسفر و پتاسیم بیشتر است، زیرا این امر باعث رشد برگ و ساقه می شود.
همچنین استفاده از کودهای پایه فسفر و پتاسیم در مراحل اولیه کاشت بر کیفیت خوب میوه تأثیر می گذارد و برای رسیدن آن تعجیل می کند.
به محض گلدهی گیاه باید استفاده از کودهای پایه نیتروژن را کاهش داده و کودهای پایه فسفر و پتاسیم را افزایش دهید. زیرا این اطمینان می دهد که گیاهان مواد مغذی کافی برای تولید بهینه میوه با کیفیت بالا دریافت می کنند.
مطلب مرتبط:
بهترین زمان کوددهی درختان چه موقعی است؟
گلدهی و میوه دهی
در گیاه هندوانه به طور جداگانه روی یک گیاه گل نر و ماده تولید می شود. چندین هفته قبل از ظهور گل های ماده گل های نر رشد می کنند. اگر گلهای نر ریخت نگران نباشید. گلهای ماده (که دارای پیاز متورم در پایه هستند) می مانند و میوه می دهند.
شکوفه ها برای میوه دادن به گرده افشانی نیاز دارند، بنابراین با زنبوران مهربان باشید! بیاموزید که چگونه از گرده افشان در باغ خود حمایت کنید.
هنگامی که میوه ها در حال رسیدن است، با بلند کردن آرام میوه و قرار دادن مقوا یا کاه بین میوه و خاک، از پوسیدگی آن جلوگیری کنید. از آنجا که هندوانه یک گیاه خزنده است، باید از تماس مستقیم میوه ها با خاک جلوگیری کنید.
قبل از قرار دادن نی ها در زیر میوه اطمینان حاصل کنید که خشک باشند زیرا برای میوه ضرر دارد.
آفات و بیماری ها
رایج ترین آفاتی که هندوانه ها را تحت تأثیر قرار می دهند، عنکبوت و شته هستند. کنه های عنکبوت در فصل گرم و خشک رشد می کنند و از شیره گیاه تغذیه می کنند. از طرف دیگر، شته ها پس از فصول خنک رایج هستند. از دیگر آفات هندوانه سوسک و تریپس است.
برای کنترل این آفات هندوانه، طبق دستور کارشناس گیاهپزشکی، استامی پیدر، دلتامترین، ایمیداکلوپرید، تیاماتوکسام، لامبدا سیالوترین یا متومیل را اسپری کنید.
این کار آفات را از بین می برد و همچنین از آسیب رساندن به هندوانه های شما جلوگیری می کند.
بیماری هایی که گیاهان هندوانه را تحت تأثیر قرار می دهندمی توان از پژمردگی فوزاریوم ، کپک داونی ، کپک پودری ، بیماری ساقه صمغی ، آنتراکنوز ، ویروس موزاییک و بسیاری دیگر نام برد.
برای مدیریت شیوع بیماری ها در مزرعه هندوانه می توان از نکات زیر استفاده نمود:
- مزرعه هندوانه نباید بیش از حد شلوغ باشد.
- لازم است که بقایای گیاهان قدیمی را از بین می برید یا آنها را کاملا در خاک دفن می کنید.
- تناوب کشت را با گیاهانی مانند ذرت رعایت کنید.
- اطمینان حاصل کنید که گیاهان را در معرض نور خورشید و گردش هوا مناسب قرار می دهید.
- و در آخر، از مواد شیمیایی برای جلوگیری از تجمع بیماری ها استفاده کنید.
چطور تشخیص بدهیم که هندوانه رسیده است؟
در اینجا چند روش برای تشخیص آماده بودن هندوانه برای برداشت وجود دارد. با دانستن این مراحل حتما بهترین هندوانه ممکن در باغ را برداشت می کنید:
دکتر بیل رودز، استاد باغبانی در دانشگاه کلمسون، توصیه های زیر را در مورد چگونگی تشخیص زمان رسیدن هندوانه ارائه می دهد:
ضربه بزنید اگر هندوانه تو خالی به نظر برسد، رسیده است.
هندوانه زمانی رسیده است که تضاد کمی بین راه راه ها وجود داشته باشد.
ساق مارپیچ گیاه را چک کنید. اگر سبز باشد، صبر کنید. وقتی قهوه ای و خشک شد، هندوانه تقریبا رسیده یا رسیده است. اگر شاخک کاملا مرده باشد، رسیده یا بیش از حد رسیده است.
ضمنا دقت کنید که ساقه ها را حتما باید با چاقوی تیز نزدیک میوه برش داد.
برداشت و ذخیره هندوانه
همانطور که گفته شد، هنگام برداشت هندوانه، ساقه آن را با چاقوی تیز نزدیک به میوه قطع کرده و قبل از ارسال به بازار، برای مرتب سازی و درجه بندی مناسب ذخیره کنید. معیارهای مرتب سازی بر اساس ظاهر خارجی آنها است که شامل اندازه و وزن آنها است.
بسته به نوع مختلف می توانید هندوانه های کامل را برای حدود 2 – 3 هفته ذخیره کنید.
در صورت برش، آن را محکم در پلاستیک بپیچید و در یخچال نگهداری کنید. هندوانه باز در این شرایط می تواند حدود 4 روز دوام داشته باشد.
از ذخیره هندوانه با سیب و موز خودداری کنید زیرا در هنگام انبار کردن، اتیلن تولید می کند که باعث نرم شدن و تغییر طعم هندوانه می شود.
برای صادرات هندوانه هندوانه لازم است آن ها را در شرایط دمایی 7.2 درجه سانتی گراد و رطوبت نسبی 85-90٪ ذخیره کنید. با این حال، نگه داشتن هندوانه در این دما برای مدت طولانی باعث آسیب دیدن میوه می شود. اگر هندوانه ها را در حین انتقال بدون خنک کاری یا یخچال به بازار منتقل کنید، میوه ها باید بلافاصله مصرف شوند زیرا در این شرایط کیفیت به سرعت کاهش می یابد.
به نظر می رسد کشت هندوانه کار خیلی سختی نیست، نه؟