توجه به آفات و بیماری های گردو، درختی تنومند که قد آن تا 25 متر هم می رسد و قطر آن هم می تواند حدود 2 متر باشد مهم و البته به دلیل مشکلات سم پاشی سخت می باشد، با پرورش گردو و داشت درختانی سالم می توان تا سالیان سال از آن درخت زیبا با سایه بانی گسترده بهره های زیادی برد. در این میان درختان گردوی پیوندی به نسبت از آفات و بیماری های زیادی رنج نمی برند، اما باید مراقب آنها باشید. درختانی که از سلامت کافی برخوردار نیستند و یا از نظر تغذیه ای مناسب برخوردار نیستند بیشتر در معرض حمله قرار می گیرند، بنابراین به رشد درختان اهمیت دهید و با مشکلات فوری مقابله می کنید.
- بیماری سوختگی گردو توسط باکتری Xanthomonas juglandis
- بیماری تاج گال تولید شده توسط Agrobacterium
- بیماری پوسیدگی ریشه و طوقه ناشی از قارچ Phytophthora
- بیماری پوسیدگی زغالی گردو توسط قارچ Macrophomina phaseoli
- آفت کرم سیب
- آفت پروانه فری
- آفت آلو Sphaerolecanium prunastri
- آفت شته گردو
- آفت کنه گردو
- سوسك شاخك بلند
بیماری سوختگی گردو توسط باکتری Xanthomonas juglandis
این بیماری به باکتریوز معروف است ازمهم ترین و مخرب ترین بیماری های درخت گردو می باشد و به برگها، جوانه ها، گل آذین ها و میوه ها حمله می کند. روی برگها لکه های بزرگ قهوه ای مایل به سیاه و زاویه دار ظاهر می شود که تغییر شکل شدید برگها را ایجاد می کند. در هوای مرطوب بیماری به سرعت انتشار می یابد. روی میوه های جوان لکه های تیره ظاهر می شود. باکتری به داخل میوه نفوذ کرده و می تواند هسته را از بین ببرد و کاملا خمیری و نرم کند. گلهای نر برنز می شوند و از طریق گرده بیماری به گلهای ماده منتقل می شود. باکتریوز در ترک های پوست و بقایای گیاهان آلوده زمستان می گذرد و از طریق زخم ها به داخل درخت نفوذ می کند.
مبارزه
مبارزه با این بیماری از طریق محلول پاشی به موقع محلول بردو و ترکیبات مس است. بسته به آب و هوا سه نوبت سم پاشی به فاصله یک هفته لازم است.
تجربیات کشاورزان نشان داده که است که استفاده از مس متالیک به میزان 5 کیلوگرم در هکتار بسیار موثر است.
همچنین می توان جوانه های آسیب دیده را تا قسمت سالم برید و جدا کرد.
بیماری تاج گال تولید شده توسط Agrobacterium
در ریشه و ساقه تومور ایجاد می شود، در ابتدا کوچک و نرم می شود و پس از مدتی مانند چوب می شود. تومورها دارای اندازه ها و اشکال مختلف هستند. این باکتری ها از طریق زخم های تولید شده روی تنه درخت به داخل درخت نفوذ می کنند. این بیماری در رطوبت بالا رخ می دهد.
مبارزه
ضدعفونی ابزار هرس از درختی به درخت دیگر
برش شاخه های آسیب دیده تا ناحیه سالم
پوشاندن زخم های درخت با رزین ماستیک
تیمارها در دوره پوشش گیاهی با محصولات مبتنی بر مس
بیماری پوسیدگی ریشه و طوقه ناشی از قارچ Phytophthora
این بیماری از طریق پژمردگی و بریدگی برگها ظاهر می شود به این صورت که برگ ها کوچک می مانند و زرد می شوند، درختان خزان زودرس، رشد کند دارند، خشکیدگی سر شاخه ها و نهایتا از بین رفتن کامل درخت اتفاق می افتد. در ناحیه پایه ساقه ضایعاتی مانند ضایعات تولید شده توسط Crown-gall (تاج گال) دیده می شود. پوسیدگی ریشه ابتدا با آلودگی ریشه های بزرگ شروع می شود و سپس کل سیستم ریشه را نابود می کند. این بیماری در شرایط رطوبت بالا در سطح زمین ظاهر می شود.
مبارزه
به دلیل تخریب ریشه، از بین بردن آلودگی خاک تقریبا غیر ممکن است بنابراین ایجاد شرایط زهکشی مناسب، محافظت از محل پیوند، رعایت بهداشت زراعی و استفاده از ارقام مقاوم تر برای مقابله با این بیماری ضروری است.
بیماری پوسیدگی زغالی گردو توسط قارچ Macrophomina phaseoli
این بیماری در زمین های خشک که تنش آبی برای درخت رخ می دهد اتفاق می افتد. علائم این بیماری شبیه بیماری پوسیدگی ریشه و طوقه ناشی از قارچ Phytophthora است با این تفاوت که این بیماری در زمین های خشک و سنگلاخی با کمبود خاک زراعی رخ می دهد و بیماری پوسیدگی ریشه و طوقه در رطوبت بالا رخ می دهد.
مبارزه
آبیاری منظم نهال ها به منظور جلوگیری از ایجاد تنش آبی
استفاده از کودهای گیاهی در خاک های نامناسب
آفت کرم سیب
این آفت به بسیاری از گونه های درختان میوه مانند درختان دانه دارد و هسته دار از جمله درخت گردو حمله می کند. زمستانها به صورت لارو در فضاهای محافظت شده (ترک پوست، خاک، برگها و غیره) قرار می گیرد و در بهار از هر لارو تخم هایی روی برگ ها و گردوهای کوچک قرار می گیرد. نسل اول این آفت باعث ریزش گردوهای کوچک می شوند اما با ادامه فعالیت نسل های بعدی به دلیل خوردگی هسته میوه به طور کلی ارزش اقتصادی محصول از بین می رود.
مبارزه
بهترین راه برای مقابله با آفت کرم سیب این است که پناهگاه زمستانه شان ار بین برده شوند یعنی پوست های خشک درخت جدا شوند و درز و شکاف ها با چسب پر شوند.
در صورت خسارت زیاد استفاده از سموم فسفره مانند دیازینون پس از مشاهده آفت نسل اول و دوم مثمر ثمر خواهد بود.
آفت پروانه فری
این آفت گردو به شکل پروانه هستند و در بسیاری از درختان دانه دار، هسته دار و حتی درختان غیر مثمر هم مشکل ایجاد می کند. لاروهای این آفت از پوست درخت تغذیه می کنند به همین دلیل است که به آن ها خراط هم گفته می شود و سپس درون شاخه ها تبدیل به شفیره می شوند. برگ ها وشاخه هایی که آلوده می شوند پژمرده خواهند شد. پروانه های ماده بلافاصله بعد از جفت گیری تخم های خود را به صورت دسته ای و معمولا در دهانه دالانهای قبلی خود یا در شکافها و فواصل تنه درخت قرار می دهند. هر حشره ماده می تواند حدودا ۵۰۰ تخم بگذارد.
لاروهاي رشد كرده اين آفت به طول 5 الی 7سانتي متر و به رنگ صورتي مايل به قرمز هستند و عمرشان کمتر از دو هفته است. در حاليكه پروانه ها به رنگ سفيد بوده و بالهاي زيبايي دارند.
شرایط محیطی و میزان آبیاری برای پیشگیری از گسترش این آفت بسیار مهم است. این حشره می تواند در طول سه سال دو نسل خود را کامل کند. لاروهایی که دیرتر به وجود آمده اند، در زمستان و لاروهایی که بلافاصله در فصل بهار از حشرات کامل به وجود آمده اند، یک زمستان را سپری می کنند. باتوجه به توالی حضور حشرات بالغ و تخم گذاری آنها از اواسط اردیبهشت تا اواسط شهریور، سمپاشی و مبارزه شیمیایی بسیار مشکل است.
مبارزه
کنترل بیولوژیک آفت از طریق زنبور میکروگاستر و یا هوروژنز.
رسیدگی به باغ از طریق هرس به موقع، حذف علف های هرز، تغذیه کافی و رغایت بهداشت زراعی.
برای مبارزه با اين آفت پنبه هاي آغشته به سولفات روی، سولفات آهن، سولفات منگنز بي سولفات كربن،پارادي كلرونبزن و کود اوره را داخل سوراخها قرار داده وبا گل آنها را مسدود مي كنند.
آفت آلو Sphaerolecanium prunastri
این آفت به بسیاری از درختان میوه، تاک و غیره حمله می کند. این آفت به صورت یک بار در سال است و زمستان به صورت لارو روی پوست شاخه های درخت مورد حمله قرار می گیرد و شاخه ها و برگ های تولید را تبدیل به بافت مرده می کنند.
همچنین آنها به حمله به برگها موجب تغییر شکل و ریزش می شوند. این آفت بر روی درخت شکلی مانند آلو دارد.
مبارزه
یکی از موثرترین راه های مبارزه تمیز کردن شاخه های درخت با استفاده از اسکراب می باشد.
آفت شته گردو
دو نوع شته وجود دارد شته خالدار و شته سبز یا معمولی. تعداد زيادي از شته های سبز در زير برگ و نيز در روي شاخه هاي جوان گردو از شيره گياهي تغذيه مي كنند همچنین اکثر شته های خالدار معمولا روی رگبرگ اصلی دیده می شود. شته ها از فروردين تا شهريور فعال هستند ولي جمعيت آنها بويژه در بارندگي هاي آخر فصل افزايش مي يابد. در صورت آلودگي شديد برگها ريزش می کنند، مغز میوه گردو چروكيده می شود و به طور کلی عملکرد محصول کاهش می یابد.
مبارزه
کنترل بیولوژیک آفات از طریق زنبور تریوکسیس پالیدوس بر روی این آفت جواب میدهد.
براي مبارزه با شته ها گرانول دي سولفاتان بايد با خاك اطراف تنه درختان مخلوط گردد.
سم پاشی با استفاده از سموم فسفره مانند زولون و یا سموم سیستمیک مانند کنفیدور مثر ثمر خواهد بود.
آفت کنه گردو
انواع کنه ها روی درختان گردو وجود دارد که شایع ترین آن ها کنه عنکبوت قرمز و کنه گال زا می باشد.
آفت عنکبوت قرمز گردو 6-10 نسل در سال دارد، اوایل خیلی قابل تشخیص نیستند. معمولاً ماده ها (نرها معمولاً نادر هستند)، در زیر پوست لایه بردار درختان، زیر برگ های افتاده، روی علف های هرز یا در لایه سطحی خاک و غیره وجود دارند. برگهای مورد حمله خشک می شوند و سپس می ریزند. پس از حمله موجب توقف رشد جوانه و کاهش تولید و عملکرد درخت و همچنین باعث کاهش مقاومت درخت در برابر بیماری ها می شود.
کنه گال زا به سادگی قابل شناختند، در قسمت های پایین درخت به صورت زگیل ریز و درشت در قسمت رویی و زیری برگ دیده می شود. اما خب به دلیل اینکه این افت حالت حمله و طغیانی به درخت ندارد، خطر جدی به حساب نمی آید.
مبارزه
مبارزه بیولوژیک با استفاده از کنه شکارگر و کفشدوزک هایی که کنه خوارند.
محلول پاشی گوگرد دو هزار در بهار و پاییز
استفاده از سموم فسفره
سوسك شاخك بلند
سوسك شاخك بلند هم مانند پروانه فری پوست درخت را سوراخ مي كند و از آفات مهم درخت گردو به حساب مي آيد. لارو اين آفت از قسمت داخلي پوست را مي خورد و با ايجاد تونلهاي زيگزاك خود را به مغز چوب مي ر ساند.
سوسک های بالغ هم از پوست درخت تغذيه مي كنند ولي خسارت آن چمدان جدی نمی باشد.
مبارزه
جمع آوری حشرات كوچك و حشرات بالغ را با دست
همچنین می توان سوراخ هاي ايجاد شده توسط اين آفات را مي توان با بي سولفات كربن از بین برد.
با سلام،وقت تان بخیر، واقعآ دیگر خسته شدیم از سم پاشی ها و هزینه هایش،بماند از اتلاف وقت مان،و تا حالا نتیجه ای هم نگرفتیم.