پاپایا بومی مکزیک و آمریکای جنوبی است. این گیاه همچنین در مناطق گرمسیری در سراسر جهان کاشته می شود و و در دمای پایینتر از منفی دو درجه دچار مشکل شده یا به کلی از بین میرود. درخت پاپایا شاخه ندارد و میوه به درخت چسبیده است. میوه زمانی برداشت می شود که پوستش به رنگ زرد-سبز باشد و با رسیدن آن زرد شود.
پاپایا با نام علمی کاریکا پاپایا (Carica papaya) و از خانواده خربزه درختی شناخته می شود.
گوشت داخل آن به طور معمول نارنجی است، اگرچه برخی از انواع آن صورتی یا قرمز است. دانه های سیاه آن خوراکی هستند اما طعم تلخ و فلفلی دارند. اندازه میوه ۱۵ تا ۴۵ سانتیمتر در طول و قطر آن ۱۰ الی ۳۰ سانتیمتر بوده و به شکل گلابی است.
پاپایا با برش دادن شود به گوشت و سپس دانه می رسد. نحوه خوردن آن هم می تواند مثل خربزه باشد.
عده ای از پاپایای سبز استفاده می کنند، میوه ای که کاملاً رسیده نیست، دارای دانه هایی است که به طور معمول سفید هستند و بیشتر مانند یک سبزیجات با آن رفتار می شود. پاپایای سبز به طور معمول در غذاهای آسیایی یافت می شود و باید قبل از خوردن غذا پخته شود. ممکن است به صورت خام یا پخته خورده شود و یکی از میوه های گران قیمت در بازار است. این گیاه که در گذشته میوه عجیب و غریب و نادر بود، اکنون در بیشتر مواقع سال در دسترس است.
خواص پاپایا
از مزایای مصرف آن برای سلامتی می توان به کاهش خطر بیماری های قلبی، دیابت، سرطان، کمک به هضم غذا، بهبود کنترل قند خون در افراد دیابتی، کاهش فشار خون و بهبود ترمیم زخم و بسیاری دیگر اشاره کرد…
پاپایا و درمان نقرس
نقرس یک بیماری است که باعث التهاب در مفاصل میشود. این بیماری به دلیل افزایش اسید اوریک در خون ایجاد میشود. همچنین، مصرف زیاد گوشت میتواند باعث ابتلا به نقرس شود. اما خوشبختانه، پاپایا خاصیت ضد التهابی دارد و میتواند به درمان این بیماری کمک کند.
مصرف برای پیشگیری از سرطانها و افزایش ایمنی بدن
آنتی اکسیدان و فیبر دو ترکیب عالی هستند که به پیشگیری از انواع سرطانها کمک میکنند. این ترکیبات به افزایش ایمنی بدن شما کمک میکنند و در درمان سرماخوردگیها و آنفولانزا هم بسیار موثر هستند. همچنین در میان مردان جوان، رژیم های غذایی غنی از بتاکاروتن ممکن است نقش محافظتی در برابر سرطان پروستات داشته باشند.
پیشگیری از آسم با پاپایا
خطر ابتلا به آسم در افرادی که مقدار زیادی از مواد مغذی خاص مصرف می کنند کمتر است. یکی از این مواد مغذی بتاکاروتن است که در غذاهایی مانند پاپایا، زردآلو، کلم بروکلی، طالبی، کدو تنبل و هویج وجود دارد.
سلامت استخوان ها به کمک پاپایا
مصرف کم ویتامین K با افزایش خطر شکستگی استخوان همراه است. مصرف کافی ویتامین K برای سلامتی مهم است، زیرا جذب کلسیم را بهبود می بخشد و ممکن است دفع کلسیم از طریق ادرار را کاهش دهد، به این معنی که کلسیم بیشتری در بدن برای تقویت و بازسازی استخوان ها وجود دارد.
پاپایا به کنترل دیابت کمک میکند
مطالعات نشان داده است که افراد مبتلا به دیابت نوع 1 که رژیمهای غذایی پرفیبر مصرف میکنند، سطح گلوکز خون پایینتری دارند و افراد مبتلا به دیابت نوع 2 ممکن است سطح قند، چربی و انسولین خون را بهبود ببخشند.
پاپایا هضم و گوارش را بهبود می بخشد
پاپایا حاوی آنزیمی به نام پاپائین است که به هضم کمک می کند. در واقع می توان از آن به عنوان نرم کننده گوشت استفاده کرد. پاپایا همچنین سرشار از فیبر و آب است که هر دو به جلوگیری از یبوست کمک می کنند و به نظم و سلامت دستگاه گوارش کمک می کنند.
پیشگیری از بیماری قلبی به کمک پاپایا
فیبر، پتاسیم و ویتامین موجود در پاپایا همگی به پیشگیری از بیماری قلبی کمک می کنند. افزایش دریافت پتاسیم همراه با کاهش دریافت سدیم مهمترین تغییر رژیم غذایی است که فرد می تواند برای کاهش خطر ابتلا به بیماری های قلبی عروقی انجام دهد.
رفع التهاب به کمک پاپایا
کولین یک ماده مغذی بسیار مهم و همه کاره است که در پاپایا یافت می شود و به بدن ما در خواب، حرکت عضلات، یادگیری و حافظه کمک می کند. کولین همچنین به حفظ ساختار غشای سلولی کمک می کند، به انتقال تکانه های عصبی کمک می کند، به جذب چربی کمک می کند و التهاب مزمن را کاهش می دهد.
مراقبت از پوست
هنگامی که پاپایای له شده به صورت موضعی استفاده می شود، به نظر می رسد برای بهبود زخم و جلوگیری از عفونت نواحی سوخته مفید است. محققان بر این باورند که آنزیم های پروتئولیتیک کیموپاپاین و پاپائین موجود در پاپایا مسئول اثرات مفید آنها هستند. از پمادهای حاوی آنزیم پاپائین نیز برای درمان زخمهای بستر (زخمهای بستر) استفاده شده است.
بهبود سلامت مو به کمک پاپایا
پاپایا همچنین برای مو عالی است زیرا حاوی ویتامین A است، ماده مغذی مورد نیاز برای تولید سبوم، که مو را مرطوب نگه می دارد. ویتامین A همچنین برای رشد تمام بافت های بدن از جمله پوست و مو ضروری است. مصرف کافی ویتامین C، که پاپایا می تواند تامین کند، برای ساخت و نگهداری کلاژن، که ساختار پوست را فراهم می کند، مورد نیاز است.
مزه پاپایا چطور است؟
میوه پاپایا با رسیدن، شیرین تر می شود، بنابراین طعم آن از ملایم تا شیرین متغیر است. عطر و طعم آن اغلب با طالبی و انبه مقایسه می شود. گوشت آن دارای یک بافت خامه ای است که در دهان آب می شود. این میوه اغلب در سالادهای میوه، نوشیدنی ها و غیره کاربرد دارد.
نحوه کاشت پاپایا
گیاه پاپایا دارای سه نوع نر، ماده و هرمافرودیت است. گیاه نر فقط تولید گرده میکند و بدون میوه است. گیاه ماده برای تولید میوههای درشت و مناسب نیاز به گردههای درخت نر دارد. نوع هرمافرودیت دارای گلهای نر و ماده است و میتواند به تنهایی تولید میوه کند. امروزه در تولید اقتصادی این میوه فقط از درختان هرمافرودیت استفاده میشود.
درخت پاپایا رشد سریعی داشته و پس از سه سال از زمان کاشت تولید میوه میکند. پرورش درختان به طور کلی از بذرهایی است که از میوه رسیده استخراج می شود.
برای اطمینان از جوانه زنی باید چندین بذر در گلدان بکارید. در زیر نور کامل آفتاب، نهال ها ممکن است در طی دو هفته ظاهر شوند. منطقه کشت باید کاملا آفتابی و به دور از انواع دیگر درختان باشد.
گیاهان را می توان بعد از اینکه 30 سانتی متر قد کشید به فاصله 5/2 تا 3 متر از یکدیگر در منطقه آماده شده کشت کرد.
نهال ها بعد از پنج یا شش ماه گل می دهند.
شرایط مناسب کشت
خاک ماسه ای با زهکشی مناسب و حاوی پیت ماس باشد. بهتر از کود 10-10-10 برای بهبود رشد گیاه استفاده نمود. هر سه یا چهار روز و بعد از هر بار استفاده از کود آبیاری کنید.
درخت پاپایا را به صورت دوره ای از نظر آفت زدگی و بیماری بررسی کنید. حواستان به لکه های روی میوه ها یا ریزش زودرس آن ها باشید. برگها ممکن است زرد یا قهوه ای شوند، ممکن است رگه دار، کوتوله یا متوقف شوند و ممکن است سوراخ هایی اتفاق افتد. از آفات رایج می توان به مگس میوه پاپایا، کرم پاپایا و مگس سفید پاپایا اشاره کرد. در صورت لزوم از حشره کش ها و قارچ کش ها باید استفاده شود.
آبیاری
این گیاه برگهای نرم و بزرگی دارد و در هوای گرم آب زیادی را از طریق تبخیر از دست می دهد، بنابراین به آب زیادی احتیاج دارند. اما متأسفانه پاپایا به ویژه در هوای خنک مستعد به پوسیدگی ریشه است. آبیاری بیش از حد، معمول ترین دلیل بروز مشکلات هنگام رشد پاپایاست.
کشت پاپایا در ایران
یک کشاورز ایرانی بعد از گذشت چند سال و چندین مرحله امتحان و شکست خوردن ، بالاخره بعد از نهمین بار تلاش در مهر ماه 1399 موفق به کشت گیاه گرمسیری پاپایا در منطقه نی ریز استان فارس شد.
در ویدئو زیر گزارش صدا و سیما را با کشاورز نی ریزی خواهید دید.