به دلیل فجایع بسیار زیادی که بلای طبیعی سیل ایجاد می کند می توان اظهار نمود که هشدار و پیش بینی وقوع سیل یکی از مهم ترین روش های غیر سازه ای جهت کنترل سیل و مدیریت هیدرولوژی، کشاورزی و همچنین کاهش خطرات و خسارات ناشی از سیل می باشد.
اندازه گیری بارش
اولین اندازه گیری ساده بارندگی در هندوستان و در زمان 400 سال قبل از میلاد مسیح اتفاق افتاد صورت گرفت، بعد از آن باران سنج های گوناگونی برای اندازه گیری بارش به صورت نقطه ای و مستقیم مورد استفاده قرار گرفتند.
داده های باران سنج ها در مناطق کوچک دارای درجه اعتبار خوبی بوده ولی با توجه به توزیع متغیر آن ها، شناخت تغییرات شدید مکانی بارش با استفاده از داده های باران سنجی مشکل است.
علاوه بر آن مشکلاتی مانند عدم پوشش بر روی اقیانوسها و مناطق دور دست، اندازه گیری نقطه ای، انواع مختلف باران سنج ها و برآورد بارش تحت تأثیرات باد، توسعه تکنیک های جدید و قابل اعتماد تری را برای برآورد بارش ضروری می سازد. زیرا بارش یک پدیده جوی است و اندازه گیری نقطه ای آن قابل اطمینان نمی باشد.
اندازه گیری باران توسط تکنیک های سنجش از دور
به دلیل توزیع غیر یکنواخت باران سنج ها و رادارهای هواشناسی و همچنین اندازه گیری های محدود آنها بر روی اقیانوس ها کاربرد و اعتماد نسبت به داده های محلی را محدود می باشد. در روش های سنجش از دور اندازه گیری بارش با تحلیل انرژی های دریافت شده سنجنده ها که از ابرها و سطح زیزین آن ها منعکس شده انجام می شود.
با تکیه بر براورد بارش ها از طریق تصاویر ماهواره ای و تکنیک های سنجش از دور می توان اطلاعات مفیدی در رابطه با رخداد بارش، اهداف هواشناختی، هواشناسی و پیش بینی سیل استفاده نمود.
سنجش از دور یکی از ابزارهای مفید بررسی تودهها و جبهههای بارانزا، جهت یابی مسیر حرکت آنها، پیش بینی بارش ها و در صورت لزوم اعلام هشدار برای بلایای طبیعی سیل است. با ظهور فناوری های پیشرفته در فرایند دریافت اطلاعات هواشناسی ماهوارهای رادارهای تخصصی و همچنین نتایج متفاوتی که دادههای حاصله در مکانهای مختلف ارائه میدهند، در سراسر جهان تحقیقاتی در این زمینه در حال انجام است.
در بسیاری از تحقیقات پیش بینی سیل از داده های سنجش از دور جهت تکمیل داده های زمینی استفاده می شود زیرا ماهواره ها قادر هستند تا از مناطق صعب العبور و دور از دسترس، داده کسب کرده و این داده ها می توانند برای پوشش اطلاعات سینوپتیک یک منطقه جمع آوری شوند. بنابراین در طول 30 سال اخیر ماهواره ها برای اکتساب داده های بارش به هر دو صورت بلند مدت (چند ساله و در مقیاس قاره ای) و کوتاه مدت (روزانه و ساعتی) استفاده شده اند.
سنجش از دور و پیش بینی سیل
تلفیق کاربرد تکنیک های سنجش از دور و سیستم اطلاعات مکانی GIS با بهره گیری از قابلیت های مدل های هیدرولوژیکی و هیدرولیکی مانند مدل های بارش-رواناب، به صورت توزیعی و نیمه توزیعی می توان تیم هشدار و شبیه سازی سیل را برای مناطق فعال نمود.
به عنوان مثال با استفاده از سیستم اطلاعات مکانی GIS و مدل بارش و رواناب و همچنین داده ها و اطلاعات توصیفی می توان هیدروگراف سیل را مدلسازی نمود.
در این راستا تحقیقاتی در حوضه آمازون غربی جهت بررسی اثرات مجموعه داده های بارش ماهواره ای بر مدلسازی بارش_رواناب منطقه صورت گرفت که نتایج آن تحقیق نشان دهنده قابل اطمینان بودن داده های تصاویر ماهواره ای جهت شبیه سازی مدل هیدرولوژیکی و پیش بینی سیل با استفاده از تکنیک های سنجش از دور بود.
با توجه به رخداد سیل اخیر در جنوب ایران در اوایل سال 1399، سازمان فضایی ایران به طور مستمر با تجزیه و تحلیل تصاویر ماهواره ای اقدام به اندازه گیری میزان بارش و مسیر حرکت سامانه های بارشی کشور کرده است.
اینگونه داده ها خدمات حیاتی را به مدیریت بحران کشورها می دهد و نشان دهنده اهمیت دانش سنجش از دور در علوم هواشناسی و هیدرولوژی می باشد.
خدمات هواشناسی کشاورزی جالیزان
هواشناسی کشاورزی جدیدترین خدمات جالیزان است. به دلیل تاثیر آب و هوا بر میزان بهره وری کشاورزی، پیش بینی آب و هوا یک امر حیاتی برای کشاورزان است. در همین راستا تیم جالیزان خدمات پیش بینی آب و هوا را راه اندازی کرده است تا کشاورزان به صورت روزانه از شرایط جوی مزرعه شان باخبر شوند، برای بهره مندی از سیستم هشدار پیامکی وارد سامانه شوید و نام نویسی کنید.
برای استفاده از خدمات هواشناسی کشاورزی جالیزان، کلیک کنید…