در این مطلب به نحوه کاشت درخت گیلاس می پردازیم، درختانی که در فصل بهار، زمانی که با شکوفه های سفید یا صورتی پوشیده شده اند، منظره ای هستند که باید از آن دیدن کرد. پس از آن هم، گیلاس های خوشمزه ای را تولید می کنند که بیشتر دوست دارند.
نحوه کاشت گیلاس
گیلاس برای رشد به فضای کافی، گردش هوا و نگهداری آب نیاز دارد. با این حال، نیازهای اقلیمی فردی میتواند در انواع گیلاس متفاوت باشد.
به طور کلی به سه روش می توان اقدام به کاشت درخت گیلاس نمود، کاشت از طریق نهال یا همان بذر و دو روش دیگر برای تکثیر مانند قلمه زنی و پیوند…
زمان کاشت درخت گیلاس
نهال درختان گیلاس را معمولا در اوایل بهار یا اواخر پاییز، زمانی که زمین نرم است و رطوبت بیشتری دارد می کارند، اما با توجه به این که گیلاس به کم آبی حساس است بهتر است در بهار کاشته نشود. اگر کشت در فصل پاییز انجام شود، درخت در این زمان خواب است و ریشه به خوبی توسعه می یابد و در زمستان نیز میتواند مقاومت کافی در برابر سرما را داشته باشد.
برای تکثیر با استفاده از قلمه، قلمه های چوبی و یا نیمه چوبی نیاز است و برای پیوند، بهترین راه پیوند بر روی آلبالوی تلخ است.
محل کاشت درخت گیلاس
منطقه ای را انتخاب کنید که آفتاب ثابتی داشته باشد تا رشد سالم و تولید منظم را تضمین کند. منطقه باید دارای خاک با زهکشی خوب باشد و در زمان کاشت باید نرم و مرطوب باشد.
درختان گیلاس اغلب دارای سیستم ریشه عمیق هستند، بنابراین خاک محیط کاشت نهال گیلاس نباید کم عمق یا با بستر سنگی باشد.
برخی از انواع گیلاس خود گرده افشانی می کنند، در حالی که برخی دیگر نه، بنابراین ممکن است به چندین درخت نیاز داشته باشید. درختان گیلاس بسته به تنوع باید به فاصله 6 تا 12 متر از هم کاشته شوند، بنابراین مطمئن شوید که فضای کافی برای همه درختان خود دارید.
البته که برای درخت های کوتوله یا همان درختچه ها فاصله های کمتر هم امکان پذیر است.
هنگام قرار داد نهال در خاک، نیاز به چاله عمیق و مناسب است، چاله ای به عمق ریشه و دو برابر عرض آن. چاله باید به دقت پر شود به طوری که درخت صاف بایستد.
فراموش نکنید که به نهال گیلاس آب و یک لایه مالچ خوب بدهید!
آبیاری
آبیاری نکته بسیار مهمی است، پس از کاشت درخت گیلاس، باید در هفته اول، دو تا سه بار در هفته دوم آن را یک روز در میان آبیاری کنید، سپس به آبیاری درخت به صورت هفتگی در طول باقی مانده اولین فصل رشد آن ادامه دهید.
انواع گیلاس
بیش از 1000 نوع مختلف گیلاس وجود دارد، اما تنها تعداد انگشت شماری از آنها معمولا کاشت می شوند. به طور کلی ارقام گوناگون گیلاس در سه گره زیر گنجانده می شوند؛
گیلاس شیرین Prunus avium، محبوب ترین نوع گیلاس است. گونه های گیلاس شیرین از درختان دگر گرده افشان هستند، به این معنی که برای گرده افشانی متقابل باید در گروه های حداقل دو تا سه تایی کاشته شوند
گیلاس Stella؛ یک رقم کوتوله که گرده افشان است. درختان گیلاس استلا برای گرده افشانی متقاطع نیازی به درخت سازگار دوم ندارند، که این درخت را به انتخابی بهینه برای باغ های خانگی کوچکتر تبدیل می کند.
گیلاس ترش Prunus cerasus یا همان آلبالو، بیشتر برای نگهداری یا مربا برداشت می شود. درختانی که این گیلاس های ترش را تولید می کنند، خود بارور هستند.
گیلاس معمولا طی چهار سال میوه میدهد اما در انواع کوتوله در سه سال هم اتفاق می افتد.
کاشت درخت گیلاس با استفاده از بذر
البته که می توان درخت گیلاس را از طریق بذر نیز کاشت ولی تولید میوه با استفاده از این فرآیند طولانی تر خواهد بود. بهترین زمان برای کاشت گیلاس از طریق بذر آبان ماه است.
لازم نیست بذر را خریداری کنید هسته میوه های تازه هم به درد می خورند، یک مشت از گیلاس های محلی را ذخیره کنید. چند دقیقه در یک کاسه آب گرم خیس کنید تا میوه های باقیمانده شل شوند. بذرها برای کاشت درخت گیلاس باید تمیز و کاملا خشک شوند.
بذر گیلاس برای جوانه زنی نیاز به حدود 10 هفته سرما دارد، حالا یا می توانید در فضای سرد بیرون قرار دهید و یا با استفاده از سرما آن دما را تداعی کنید.
ظرف را از یخچال خارج کنید و قبل از کاشت دو تا سه گودال در گلدانی با خاک مخلوط پیت ماس و یا خاک برگ و شن با زهکشی خوب در داخل خانه، به دمای اتاق برسانید. عمق کاشت مناسب ۱٫۵ سانتی متر است. گلدان دارای بذر را درمکانی با نور خورشید بگذارید برای مرطوب نگه داشتن خاک به طور مداوم آبیاری کنید.
صبور باشید زیرا معمولا درختانی که با هسته های گیلاس کاشته می شوند حدود هفت تا 10 سال طول می کشد تا میوه دهند!
تکثیر درخت گیلاس از طریق قلمه
در این روش بهتر است اول از همه بستر خاک مناسب را تهیه نمود و سپس به سراغ انتخاب قلمه مناسب رفت. برای این کار به قلمه ای به طول 15 الی 20 سانتی متر از ساقه هایی که سبز نیستند و کمی بالغ شده اند نیاز است.
برای کمک به ریشه زایی زخم هایی ایجا کنید و سپس آن ها را در آب یا خاک مرطوب قرار داد تا ریشه هایی به طول 4 سانتی متر ایجاد شود سپس وقت جا به جایی است.
تکثیر درخت گیلاس از طریق پیوند
بهترین زمان برای پیوند درخت گیلاس اواخر بهار است. اصل اساسی این است که یک قلمه کوچک (پیوندک) از درخت گیلاس شما گرفته می شود و به گیاه دیگری (پایه) متصل می شود.
پیوندک می تواند از یک جوانه کوچک (پیوند جوانه) یا یک ساقه بزرگتر (پیوند ساقه) تشکیل شده باشد. پیوندک به قسمت بالایی گیاه بالغ (تنه، شاخه ها، برگ ها و غیره) تبدیل می شود و پایه به سیستم ریشه تبدیل می شود. این اغلب با اتصال فیزیکی ساقه های پیوندک و پایه انجام می شود. سپس محل اتصال بسته می شود و در صورت موفقیت آمیز بودن پیوند، دو گیاه با هم رشد می کنند.
نوع پیوندی که ایجاد می کنید به اندازه تنه درخت بستگی دارد.
تغذیه و مالچ پاشی درخت گیلاس
لازمه که در اواخر زمستان، درختان گیلاس رو با کود عمومی دارای پتاسیم بالا، تغذیه کنید. کوددهی با استفاده از کودهای کامل و کودهای دامی پوسیده برای روند بهتر رشد درختان موثرند.
برای محافظت در برابر سرما، بهبود رشد گیاه با افزودن مواد مغذی یا افزایش محتوای آلی، کاهش از دست دادن آب از خاک و سرکوب علف های هرز استفاده از مالچ توصیه می شود.
مالچ لایه ای از مواد به ضخامت حداقل 5 سانتی متر است که معمولا در اواخر پاییز تا اواخر زمستان روی سطح خاک اعمال می شود.
مثلا می توان از کمپوست باغی و کود دامی که به خوبی پوسیده شده است، پوست خرد شده، شن و خرده های تخته سنگ و غیره.. استفاده نمود.
هرس درخت گیلاس
هرس باید برای متعادل کردن رشد قدیمی و جدید، حذف شاخه های مرده، بیمار و در حال مرگ و شکل دادن به درخت انجام شود.
قانون طلایی برای همه انواع درخت گیلاس؛ هرگز در زمستان هرس نکنید…
زیرا این کار درخت را در معرض خطر ابتلا به بیماری برگ نقره ای یا شانکر قرار می دهد. به عنوان یک قاعده کلی، درختان جوان را در بهار، زمانی که رشد جدید ظاهر می شود، هرس کنید، در حالی که درختان مستقر در صورت نیاز باید در تابستان هرس شوند.
بیماری ها و آفات مرتبط با درختان گیلاس
هنگام برداشت محصول، پرندگان آفت شماره یک هستند، و در مدت زمانی که طول می کشد تا گیلاس ها را برداشت کنید می توانند به سرعت محصول شما را از بین می برند. بنابراین در برداشت محصول تعلل نکنید.
آفت مگس گیلاس از دیگر آفات مزاحم درخت گیلاس است که قبلا در این مورد نوشته ایم.
حتما گیلاس را از ساقه گیلاس بچینید تا در میوه پاره نشود.
شاید خواندن مطالب مربوط به آشنایی بیشتر با بیماری های ریشه درختان و آفات ریشه درختان از مجله آموزشی جالیزان نیز برایتان جذاب باشد.