بیماری های گوناگونی وجود دارد که برای رشد پسته؛ این میوه جالب و خوشمزه ممکن است دردسرساز شود، در این مطلب از مجله جالیزان به بررسی عوامل بیماری مهم پسته خواهیم پرداخت؛
بیماری لکه برگی یا آلترناریا پسته
یکی از عوامل بیماری که میتواند درختان باغ پسته را درگیر کند بیماری لکه برگی یا آلترناریا است که به آن بیماری سوختگی آلترناریایی پسته نیز گفته می شود.
بیماری آلترناریایی پسته توسط قارچ ها ایجاد میشود و هاگ های این بیماری توسط باد و باران برروی درختان آسیب پذیر منتقل می شود و عوامل تشحیص این بیماری به این صورت است که این بیماری موجب ایجاد لکه های دایره ای شکل قهوه ای رنگ با مرکز سیاه خواهد شد.
این بیماری ممکن است که با علایم سوختگی خوشه ها وشاخه ها و برگ ها اشتباه گرفته شود و اگر می خواهیم از این بیماری اطمینان پیدا کنیم باید در شرایطی مطلوب روی برگ ها را با انگشت مالش دهیم و اگر انگشتمان سیاه شد این بیماری قارچی آلترناریا است که درخت پسته مان را درگیر کرده است.
کنترل و مبارزه با بیماری های پسته
این بیماری را میتوان با راهکار شیمیایی و بیولوژیکی کنترل کرده و با سمپاشی مرتب با استفاده از ترکیباتی مانند استروبیلورین، نیتریل آروماتیک، دي کربوکسیمید و تمامی سمومی که برای بیماری آلترناریا کاربرد دارد و نظارت منظم بر باغ می توان از وقوع شدید بیماری جلوگیری کرد.
بیماری گموز پسته
یکی دیگر است بیماری هایی که در اثر قارچ بر روی درختان پسته به وجود می آید بیماری گموز که نام دیگر آن انگومک است و در اثر تماس قارچ های بر روی تنه درخت با آب به وجود می آید.
از نشانه های بیماری می توان به خشکی درختان و گاهی مرگ گیاه اشاره کرد.
از دیگر نشانههای این بیماری سبز خشکی درختان ضعیف شدن و خشکیدگی و ریزش برگ در فصولی به غیر از فصل ریزش و تغییر رنگ پوست درختان در ناحیه طوقه و ترشح صمغ سیاه است.
کنترل و مبارزه
برای کنترل و یا درمان این بیماری باید خاک اطراف طوقه ی درخت برداشته شود و همچنین از تماس آب با طوقه درخت خودداری شود و همچنین برای پیشگیری از این بیماری می توان از بافت خاک نرم برای باغ خود استفاده کرد.
این بیماری ربطی به سن نداشته و میتواند انواع درخت در سنین مختلف را درگیر کند اما در درختان پسته مقاومت در برابر این بیماری در درختان جوان کمتر از درختان پیر است.
بیماری نماتد پسته
از دیگر بیماری های باغ پسته می توان به نماتدها اشاره کرد، نماتدها کرم های بسیار ریزی هستند که از ریشه گیاه تغذیه می کند و تعداد زیادی از آنها با چشم غیر مسلح قابل دیدن نیستند.
تغذیه این کرم ها از ریشه گیاه باعث ایجاد غده هایی بر روی آن ریشه می شود که در نهایت پوسیدگی و مرگ آن گیاه را رقم خواهد زد.
از علائم بیماری می توان به پوسیدگی ریشه درختان، متوقف شدن رشد درخت ریزش شاخه و برگ های درخت و همچنین زرد شدن حاشیه برگها و قاشقی شدن برگهای سرشاخه های درختان و ریزش آنها اشاره کرد.
اکثر گیاهان مثل درختان باغ پسته می توانند به این بیماری دچار شوند.
کنترل و مبارزه
از روش های کنترل این بیماری میتوان به ریختن خاک رس در اطراف ریشه درخت و اطراف آن،سنگین کردن بافت خاک و استفاده از نهال هایی که از آلوده نبودن آن ها اطمینان داریم اشاره کرد.
بیماری زهرابه افلاتوکسین پسته
بیماری دیگری نیز وجود دارد بنام زهرابه افلاتوکسین که باعث ایجاد کپک بر روی پسته میشود.
افلاتوکسین ممکن است زمانی پسته را مورد حمله قرار دهد که پسته در حال فرآوری و یا در باغ است افلاتوکسین میتواند باعث بیماری انسان و حیوانات شود و از طریق غذا یا مواد خوراکی آلوده وارد چرخه غذایی میشود.
این قارچ بسیار خطرناک بوده و ممکن است حتی باعث سرطان در انسان و مرگ در انسان و حیوانات شود.
از علائم بیماری قارچی افلاتوکسین میتوان سبکی وزن و کوچکی اندازه و همچنین کپک زدگی پسته را نام برد.
قارچ افلاتوکسین باعث میشود پوست سبزه روی محصول ترک بخورد و در پوست استخوان محصول لکه های تیره ای ظاهر شود. این قارچ میتوانند در محصولاتی مثل بادام ،بادام زمینی؛ پسته و ذرت ظاهر شود.
کنترل و مبارزه
کنترل این بیماری در محصول پسته با آبیاری و تغذیه مناسب و مطلوب و هرس شاخه های پایین درختان پسته و برداشت به موقع پسته و همچنین استفاده نکردن از آب شستشوی پسته بیشتر از یکبار امکان پذیر می باشد.
خشکیدگی سرشاخه پسته
آخرین بیماری که مورد آن صحبت می کنیم خشکیدگی شاخه های درختان پسته در اثر خشکیدگی سرشاخه است که چند عامل می تواند این بیماری را در درختان پسته ایجاد کند.
اولین عامل کم آبی و خشکی در درختان پسته باعث سرخشکیدگی درختان می شود.
سرمازدگی زمستان، آفات، نماتدها و حتی قارچ ها می توانند باعث سرخشکیدگی شوند.
اگر گیاه ما مدام دچار تنش های کم آبی و آفتاب سوختگی شود و خاک گیاه پسته از بافت مناسبی برخوردار نباشد و یا خاک از مواد غذایی داشته باشد گیاه ما می تواند دچار سرخشکیدگی شود.
علائم این بیماری خشک شدن شاخه و سرشاخه ها تیره شدن پوست شاخه های آلوده و همچنین به وجود آمدن زخم هایی تیره رنگ بر روی شاخه بروز لکه های نارنجی قهوه ای و زرد بر روی شاخه است.
کنترل و مبارزه
از راه های کنترل بیماری میتوان به آبیاری و تغذیه مناسب و به موقع و مطلوب خاک و هرس کردن شاخه های آلوده و جدا شده و سوزاندن آنها ضدعفونی کردن مداوم ابزار آلات کشاورزی اشاره کرد.
عارضه شیره خشک در درخت پسته
این بیماری و عارضه در پسته بر اثر حضور آفت پسته به نام پسیل روی می دهد. پسیل ها حشره های کوچکی هستند که شیره درخت پسته را مکیده و در اثر مکیدن باعث کاهش وزن مغز پسته،پوکی پسته و کم تر شدن خندانی پسته خواهد شد. از دیگر عارضه های حضور پسیل عارضه یا بیماری عسلک یا شکرک در پسته در اثر تغذیه پسیل است.
از راه های مبارزه با پسیل در ایران سموم کنه کش اسپیرودیکلوفن و انویدور به ثبت رسیده، مبارزه با پسیل درخت پسته از راه های بیولوژیک و شیمیایی امکان پذیراست