اسپاتی فیلوم گیاهی بومی از مناطق گرمسیری و آمریکا و جنوب شرقی آسیا می باشد. که حدودا ۴۰ گونه دارد که معروف ترین آن Spathiphyllum wallisii است.
این گیاه که از خانواده شیپوریان است به عنوان گیاهی گلدانی و آپارتمانی طرفداران زیادی دارد. گیاهی علفی با برگ های همیشه سبز و چند ساله است که در صورت مناسب بودن شرایط، دو بار در سال گل میدهد.
این گل های سفید عمری ۴ تا ۱۰ هفته دارند. تاثیر مثبت این گلها در کاهش آلودگی های محیطی و تصفیه هوا و زیبایی و رنگ سفید آن علت شهرت این گیاه به گل صلح است.
اما باید در نظر داشته باشید که برگها و شیره های این گیاه سمی می باشد و در صورت لمسی یا خوردن آنها برای انسان حساسیت های بالایی را به همراه دارد. برگهای اسپاتی فیلوم سبز براق و نوک تیز می باشد که ارتفاع این گیاه به طور کلی ۴۵ تا ۶۰ سانتیمتر میرسد.
چگونگی نگهداری از گل اسپاتی فیلوم در آپارتمان
برای نگهداری درست از هر گیاه ابتدا باید به طور کامل با نیازهای آن گیاه آشنا شد. در این مطلب میخواهیم به چگونگی نگهداری صحیح از گیاه اسپاتی فیلوم در آپارتمان بپردازیم؛
نحوه آبیاری صحیح
این گیاه برای رشد به طور کلی به آبیاری متعادل نیاز دارد. لازم است هر زمان که خاک گیاه خشک به نظر رسید کمی انگشتتان را در خاک فرو کنید و در صورت خشک بودن به آن آب دهید. با این حال روش آبیاری گیاه اسپاتی فیلوم در تابستان و زمستان با یکدیگر تفاوت دارد.
لازم است در طی تابستان آبیاری و غبار پاشی منظم صورت بگیرد و همیشه باید مرطوب نگه داشته شود. اما آبیاری بیش از حد میتواند موجب پژمردگی حاشیه برگ ها و و پس از آن تمام برگها و افتادن و گاهی سوختن و سیاه شدن نوک و حاشیه برگ ها بشود. لازم به ذکر است که با توجه به نوری که گیاه دریافت میکند میزان آبیاری و نیز تغییر می کند.
همچنین یکی از دلایل عمده و شایع در قهوه ای شدن برگ های این گیاه کمبود رطوبت می باشد. پس بهتر است روزانه یکبار گیاه را غبار پاشی کنیم.
در فصل زمستان نیز با توجه به کم بودن نیاز آبی گیاه، میزان آبیاری را کاهش می دهیم.
دمای مناسب
بهترین دما برای این گیاه دمای ۱۵ تا ۲۳ درجه سانتیگراد است. اما ضروری است که دمای محیط نگهداری همیشه بالای ۱۳ درجه سانتیگراد باشد و همچنین گیاه دمای تا ۳۲ درجه را به شرط غبار پاشی و آبیاری منظم می تواند تحمل کند. بدیهی است ست که پیچش و سوختگی برگ ها به دلیل دمای بیش از اندازه محیط می باشد.
نور مورد نیاز
نیاز گیاه اسپاتی فیلوم به نور آفتاب در فصل های تابستان و زمستان متفاوت میباشد. بدین صورت که لازم است در فصل تابستان گیاه نور غیر مستقیم دریافت کند و اغلب ساعات روز را در سایه بماند. زیرا نور بیش از حد باعث سوختن برگ ها و گلدهی اندک و پراکنده در گیاه میشود.
اما لازم است در زمستان نور به صورت مستقیم، چند ساعت در روز به گیاه بتابد. زیرا نور ضعیف غیر مستقیم در زمستان میتواند توانایی گلدهی را در گیاه کم کند.
بهترین مکانها در خانه برای نگهداری این گیاه پنجرههای رو به شمال و یا غرب می باشد.
خاک مناسب اسپاتی فیلوم
در خاک اسپاتی فیلوم میتوان از ترکیب کوکوپیت با پرلیت به بعلاوه مقداری خاک برگ استفاده کرد یا همچنین می توان ترکیب پیت ماس با خاک برگ و پرلیت نیز را مورد استفاده قرار داد. باید توجه داشته باشیم که خاک اسپاتی فیلوم زهکشی سبک داشته باشد. از میان کودهای گیاهان آپارتمانی کودهای کامل حاوی آهن و منیزیم بهترین کود برای این گیاه می باشد. و چون این گیاه به کمبود آهن و منیزیم حساس است در اثر کمبود این دو عنصر حاشیه برگهای آن زرد میشود.
به طور کلی کاهش رشد، کوچک ماندن برگ ها به خصوص در برگ های جوان، رنگ پریدگی و عدم شکل گیری گل ها از عوارض عدم وجود عناصر کافی در خاک اسپاتی فیلوم می باشد. همچنین بهترین زمان برای کود دهی فصل رشد یعنی بهار و تابستان است.
تعویض گلدان
گلدهی بهتر اسپاتی فیلوم به تنگ بودن فضای ریشه بستگی دارد پس پس بهتر است گلدانی را که برای این گیاه در نظر می گیریم متناسب با ریشه باشد و بزرگ نباشد. بهترین زمان برای تعویض گلدان اسپاتی فیلوم زمانی است که ریشه های گل از انتهای گلدان خارج شده باشد.
در انتخاب گلدان برای تعویض در نظر داشته باشید که تنها گلدان را چندین سانتی متر بزرگتر از گلدان قبلی انتخاب کنید. سپس خاک را به طور کامل آبیاری کرده و با دقت لازم گیاه را بیرون بیاورید همچنین ریشه های خشک و قهوه ای شده آن را از گیاه جدا کنید سپس در گلدان جدید بکارید.
نگهداری در هنگام بیماری و آفت زدگی
با اینکه اسپاتی فیلوم یکی از گیاهان مقاوم می باشد اما انواعی از آفت ها به این گیاه حمله می کنند.
شته: شته ها با تغذیه مواد غذایی گیاه از طریق مکیدن شیر گیاه باعث ضعیف شدن اسپاتی فیلوم می شوند.
همچنین با تولید ماده ای چسبناک باعث جذب ها که ها و مورچه ها و ایجاد قارچ های گیاهی می شوند.
باید در نظر داشته باشیم که تولید مثل شته ها به سرعت صورت میگیرد و برای از بین بردن آنها باید سریع اقدام کنیم.
شپشک: شپشک ها معمولاً در پشت برگها به تولید ماده چسبناک و همچنین ماده مخملی سفید رنگی مشغول میشوند که این حشرات نیز از شیره گیاه تغذیه می کنند.
کنترل و مبارزه با آفات و بیماری های اسپاتی فیلوم
کارهایی که لازم است برای درمان مشکلات و آفت زدگی انجام دهیم به شرح زیر می باشد:
در مرحله اول لازم است گیاه را سریعا از بقیه گلدان ها جدا کرده و برگ ها و ساقه های آن را با محلول آب و صابون یا آب و الکل پاک کنیم. همچنین می توانیم با تهویه مناسب در محل نگهداری گیاه،استفاده از سموم مناسب قارچ کش و همچنین استفاده از بسترهای کاشت ضدعفونی شده از ایجاد بیماری جلوگیری کنیم.
اگر شما نیز از طرفداران گیاه اسپاتی فیلوم هستید برای گلدهی بیشتر و بهتر آن لازم است پس از مدت گلدهی گیاه و خشک شدن گل ها ساقه آن را کوتاه کنید و برگ های اضافه و خشک شده آن را بچینید.
هرس کردن بهترین راه برای تقویت این گیاه می باشد. در ضمن لازم نیست نگران رشد مجدد برگ ها ساقه ها باشید چون گیاه به طور قطع به رشد خود ادامه خواهد داد.
همچنین می توانید برای تکثیر اسپاتی فیلوم از طریق دو روش کاشت بذر و تقسیم بوته آن اقدام کنید.