شاید خیلی از شماها ندانید که کدام گیاه برای کشت در گلخانه ها مناسب است؟ و کدام گیاهان گلخلنه ای سود بالاتری دارند؟ به دلیل تغییر آب و هوا، کم آبی و خشکسالی تاسیس و داشتن گلخانه برای خیلی از کشاورزان مورد اهمیت واقع شده است. بعلاوه محصولات خارج از فصل هم به راحتی می توانید در گلخانه ها بکارید.
مسلما کسانی که میخواهند گلخانه تاسیس کنند به میزان فروش محصولات و هزینه تاسیس آن فکر می کنند. در این مطلب با انواع محصولات پرفروش و نوع تاسیس هزینه گلخانه آشنا خواهید شد:
توت فرنگی
کاشت توت فرنگی به خاطر تقاضای زیاد در زمان های خارج از کشت به شدت افزایش پیدا کرده و در فصل های زمستان و پاییز با بسته بندی های مخصوص خود به بازار عرضه می گردد. معمولا این دسته بندی ها طوری طراحی شده اند که کمترین آسیب را به گلخانه حتما باید دارای تهویه مناسبی باشد به خاطره همین سرمایه بالا برای این کار لازم است. این میوه به تغییر محیط بسیار حساس است و با کوچک ترین بالا و پایین دمایی از بین می رود . در فصل تابستان 20 تا 40 در فصل سرما 40 تا 10 و در آب هوای مرطوب 28 تا 60 درجه سانتی گراد رشد می کند
قارچ
یکی از مزایای کاشت قارچ این است که نیاز به هزینه سرمایه اولیه ای زیادی ندارد و تقاضا برای آن بسیار زیاد است به خاطره همین تبدیل به یکی از پرسودترین محصولات کشاورزی تبدیل شده است. قارچ ها انواع مختلفی دارد مثل قارچ دکمه ای، قارچ صدفی، قارچ گانودرما، قارچ دنبلان کوهی و قارچ شیتاکه که نوع کشت و زمان رشدشان بسیار با یکدیگر متفاوت است.
قارچ صدفی
اگر شما دنبال کشت ساده ترین نوع کشت قارچ می گردید یا هنوز با برای اولین بار می خواهید کشت قارچ را شروع کنید قارچ صدفی بهترین انتخاب است.
قارچ تازه شیتاکه
قدمت این قارچ ها به پیش از 2000 سال برمی گردد. معنی کلمه شیتاکه به معنی قارچ بلوط است. اما این به معنی نیست که این قارچ ها فقط روی درخت بلوط رشد می کنند بلکه روی درختان صنوبر، توسکا،و غیره رشد می کنند.
در روش پرورش گلخانه ای این قارچ ها را در کیسه های نم دار بگذارید به طوری که جریان هوا وجود داشته باشد و دور از نور آفتاب نگهداری شود. 6 تا 10 هفته به مدت 24 ساعت محل ورودی کیسه ها را آبیاری کنید.
قارچ گانودرما
گلخانه ها برای رشد گانودرما بسیار بهتر است به دلیل اینکه این قارچ ها در دمای مرطوب رشد می کنند و در گلخانه ها دما، رطوبت و مقدار آب به اندازه به آنها می رسد.
گوجه فرنگی
به دلیل تقاضای بسیار زیاد در سراسر دنیا گوجه فرنگی به یکی از پرفروش ترین محصولات کشاورزی تبدیل شده است. کشت گوجه فرنگی به روش های گوناگونی صورت میگیرد. گلخانه ها باید شرایط ویژه ای برای کشت و بزرگ کردن گوجه فرنگی داشته باشد. دما گلخانه در روزها بین 20 تا 28 درجه و در شب ها بین 15 تا 18 درجه باشد و اگر محیط گلخانه مجهز به سیستم آبیاری قطره ای باشد بسیار به روند رشد گوجه فرنگی تاثیر مثبتی می گذارد. خاکی که گوجه فرنگی قرار است در آن رشد کند باید کاملا استریل شده باشد.
بستر مناسب کشت گوجه فرنگی
انواع گوجه فرنگی مناسب کشت گلخانه ای عبارتند از:
- گیلاسی
- شیمسک
- باربارا
- ویندور
- شقایق
دقت کنید عواملی مثل شرایط اقتصادی، شرایط محیطی، بر رشد گوجه فرنگی ها دخیل است.
مطالب مرتبط در مجله جالیزان:
گوجه فرنگی گیلاسی به کدام گوجه فرنگی ها گفته می شود؟
گوجه فرنگی گیلاسی از رایج ترین گوجه فرنگی هایی هستند که منشا کشت آن اروپا است. این گوجه ها کوچک تر از گوجه های معمولی هستند و به دلیل زیبایی که دارند برای تزیین غا ها از آن ها استفاده می شود. در ادامه دلایل مهم پرطرفدار بودن کشت گوجه های گیلاسی را بر میشماریم:
- نظارت بهتر و راحت تری به نوع رشد، دما ، رطوبت، محصول می توان داشت.
- در تمام فصل ها امکان کشت و برداشت این محصول وجود دارد.
- محافظت راحت تر و بهتری می توان بر روی محصولات انجام داد.
خیار
ویژگی چند منظوره بودن خیار باعث شده جز پرسودترین محصولات کشاورزی باشد .دمای مورد نیاز برای کشت خیار گلخانه ای حدود بین 16 تا 18 درصد است. اگر بعد از برداشت خیار آن را به در موعد مناسب بفروشید خیار تازگی خود را از دست میدهد و از بین می رود. نحوه کشت خیار در گلخانه به دو صورت نشا و مستقیم انجام می شود. پیشنهاد می شود برای مقاوم سازی بوته از روش نشا استفاده کنید. دما و رطوبت دو فاکتور بسیار مهم برای کشت خیار هستند و اگر دمای گلخانه متعادل نباشد بوته های خیار سرعت رشد بسیار کندی خواهند داشت.
بستر مناسب کشت خیار چگونه باید باشد؟
- خاک کشت خیار باید عاری از هرگونه آلودگی باشد.
- خاک باید زهکشی شده باشد.
- خاک مناسب کشت خیار در گلخانه خاکی به نام لومی شنی است.
روش کشت خیار در گلخانه
برای کشت خیار باید از بذر با کیفیت استفاده نمود تا سوددهی بالاتری داشته باشد.
بعد از اینکه بذر خیار را انتخاب کردید وقت کشت خیار است که کشت خیار به دو صورت خزانه ای و مستقیم می توانید بکارید که کشت خزانه به خاطره اینکه در مصرف گلخانه صرفه جویی می شود به صرفه تر است.
زمانی که بذر خیار سبز شد آن را به گلخانه منتقل کنید و نشا را از گلدان جدا کرده و وارد حفره هایی که ایجاد کردیم می گذاریم و شروع به آبیاری می کنیم. برای آبیاری بهتر است که از سیستم قطره ای استفاده کنید.
برداشت خیار گلخانه ای به چه صورت است؟
نحوه برداشت خیار به این صورت است که بوته را به سمت بالا کشیده و از ساقه جدا کنید. با این روش به خیار اصلا آسیبی وارد نمی شود. به هیچ عنوان خیار را موقع چیدن نکشید و از چاقوی گلخانه ای استفاده کنید چون کشیدن خیار باعث میشود کیفیت آن به شدت افت کند.
این محصول حتما باید تازه به دست مشتری برسد به خاطره همین آنها در کارتون کوچکی دسته بندی کنید و تا جایی که می شود خیار های بزرگ را از کوچک جدا کنید.
فلفل سبز و قرمز
به دلیل تقاضای بسیار بالای فلفل سبز و قرمز در بازار کشت آن بسیار پرسود است. یکی دیگر از مزیت های دیگرش این است که نه تنها به یک گلخانه بزرگ نیاز ندارید بلکه در یک کارتون کوچک در گلخانه هم می توانید این فلفل های دوست داشتنی را پرورش دهید. این محصولات در آب و هوای مرطوب رشد می کنند.
دمای مناسب برای کشت این فلفل های دوست داشتنی در گلخانه ،بین 21 تا 23 درجه باشد. اگر دما بالای 35 درجه باشد باعث ایجاد لکه سوخته در سطح میوه و دمای کمتر از 15 درجه باعث پوسیدگی ریشه و ریزش برگ می شود. برای داشتن سود بیشتر این محصول بهتر است که گلخانه را به چهار قسمت تقسیم کنید و در هر قسمت نوع های مختلف فلفل دلمه ای را بکارید.
روش کشت فلفل در گلخانه
در روش کشت گلخانه ای هم همان دو روشی که برای میوه های دیگه یعنی کشت نشا یا مستقیم استفاده می شود.
برای روش کشت مستقیم از خاک حیوانی استفاده می شود و وقتی بستر کشت آماده شد نوبت پاشیدن بذر فلفل است.
برای جوانه زدن این فلفل ها دمای گلخانه باید بین 20 تا 25 درجه باشد.
اما در روش کشت نشای سرعت رشد بسیار کندتر می شود. به خاطر همین بهتر است که از روش مستقیم استفاده شود.
زمانی که رنگ فلفل ها کامل پررنگ شد وقت برداشت آنها فرا رسیده است.
خوبی این محصول این است که 7 الی 12 بار میتوان آنها را برداشت کرد.
فلفل دلمه ای
کشت فلفل دلمه ای به خصوص فلفل دلمه ای و فلفل سبز با چالش های زیادی دارد به خاطره اینکه فلفل ها سخت ترین دوران رشد را دارند اما جز مهم ترین و پرسودترین محصولات کشاورزی است. شرایط محیطی مانند نور، دمای هوا و رطوبت برای فلفل دلمه ای سبز و قرمز بسیار حائز اهمیت است.
یکی دیگر چالش ها بازرسی و مداوم آنها است چون فلفل ها به شدت در برابر بیماری های آفت ها آسیب پذیر هستند.
روش کشت فلفل دلمه ای در گلخانه ای
دمای بین 15 تا 35 برای رشد فلفل دلمه ای کافی است. برای فلفل دلمه ای کشت به روش نشا بهتر از کشت مستقیم است. بذرهای جوان تا 6 هفته در خواب هستند و بعد از آن شرایط جوانه زنی آنها شروع می شود . جوانه زنی به مدت 2 یا 3 هفته طول می کشد.
انتقال به نشا زمانی اتفاق می افتد که اولین جوانه های گل ظاهر می شود. زمانی که رنگ میوه 85 درصد کامل شد وقت برداشت آنها رسیده است.
یکی دیگر از روش های پرورش فلفل دلمه ای بستن بوته ها ی آن ها است که برخلاف خیار و گوجه فرنگی بوته هاشون به سمت پایین کشیده نمی شود و بر اساس ارتفاع گلخانه ای دارین آنها را به یک سری از شاخه به سمت بالا میزارین .
زعفران گلخانه ای
خوبی کشت زعفران این است که در گلخانه های کوچک هم می توان کاشت و حتما نیازی به گلخانه های بزرگ نیست. برای پرورش زعفران نیاز به تجهیزاتی مثل هیتر گلخانه، دستگاه رطوبت ساز نیاز دارید و کشت زعفران سالی یکبار انجام می شود.
قسمت اصلی برای کشت زعفران پیاز زعفران است. وزن پیاز زعفران نباید کمتر از 15 کیلو گرم باشد و عاری از هرگونه آفت باشد.
بدترین زمان برای کشت این پیاز ها در تیرماه است چون به پیاز شوک وارد می شود و باعث می شود که بازدهی مناسب نداشته باشد. بهترین زمان برای کشت پیاز خرداد ماه است چون پیاز زعفران در این ماه به خواب عمیقی رفته است.
روش کشت زعفران در گلخانه به چه صورت است؟
برای انتقال این پیاز ها به گلخانه دما باید بین 23 الی 35 و میزان رطوبت بین 75 تا 85 باشد.
گیاه باید در محیط کاملا تاریک رشد کرده و به هیچ عنوان ذره ای نور آفتاب به آن نخورد بعلاوه برخورد یک قطره آب باعث تولید ریشه هایی در پیاز می شود و از تولید زعفران به شدت کاسته می شود. در فصل مهرماه گیاه شروع به جوانه زدن می کند جوانه های فرعی را از گیاه جدا کنید.
زمان گلدهی حدود بین 15 تا 20 روز طول می کشد . در این مدت هرروز گلها باید چیده و پاکسازی شوند. بعد از برداشت گل باید پیاز زعفران را به خاک انتقال دهید . خاک مناسب این کار خاک شنی رسی است. در اردیبهشت ماه برگ های زعفران شروع به زرد شدن می کنند.
نکاتی کلی برای کشت زعفران در گلخانه
- در شهریور ماه حتما پیاز از خاک جدا کنید و در محیط مناسب نگهداری کنید
- در شهریور ماه پیاز را به گلخانه انتقال دهید
- در ماه مهر پیاز شروع به جوانه زدن می کند. جوانه های فرعی را حتما از بین ببرید
- اوایل آذر زمانی که پیاز به مرحله گل دهی رسید یعنی وقت برداشت فرا رسیده است.
شاید مطالب زیر برایتان جذاب باشد:
گیاهان داروئی
کشت گیاهان دارویی بسیار آسان است و نیاز به آبیاری بسیار کمی لازم دارند ولی کشت گیاهان دارویی نیاز به نگهداری خاصی دارد.
گیاهان دارویی مثل زنجبیل ، آویشن، گل گاوزبان و … در هر فصلی در گلخانه ها میتوانید بکارید. با وجود کم دردسر و کم هزینه بودن کشت آنها تقاضا برای این نسبت به محصولات گلخانه ای دیگر کمتر است.
یکی از شرایط مهم برای پرورش گیاهان دارویی در گلخانه حرارت است.
حتما در مورد خاک مورد نظر از کسانی که تجربه این کار را دارند پرس و جو کنید. در صورت نداشتن خاک مناسب می توانید از خاک های شیمیایی یا حیوانی استفاده کنید.
اگر گلخانه را در شهری که آب و هوای خشک دارد تاسیس کردید حتما به یک دستگاه رطوبت ساز احتیاج دارید.
مزایای کشت گیاهان دارویی در گلخانه
- عدم نیاز به کود شیمیایی
- مقاومت بسیار در برابر آفات و بیماری ها پیدا می کنند
- نیازی به کشت هر ساله نیست
- نیازی به تجهیزات گران قیمت نیست
- برای کشت در گلخانه نیازی به وسایل گران قیمت نیست
- مصرف پایین آب
- پرورش آسان
پرورش گل و گیاه های تزئینی
با اینکه محصولات گیاه تزیینی بسیار پرسود است ولی در این حال سرمایه زیادی برای راه اندازی آن لازم است و مراقبت های زیادی هم می خواهد
از پرسودترین این محصولات می توان به لیلیوم، ارکیده، ژربرا، و…… اشاره کرد.
روش گشت گیاهان زینتی در گلخانه به چه صورت است؟
برای کشت گل گیاه زینتی باید دو طرف گلخانه در معرض آفتاب قرار بگیرد. البته نیاز به نور و دما برای هر گل زینتی متفاوت است. همچنین دمای گلخانه نه باید خیلی سرد باشد به خاطره همین به سیستم گرمایشی احتیاج دارید. حداکثر دما برای گل های زینتی در گلخانه ها بین 27 الی 30 درجه است.
آبیاری قطره ای یکی از بهترین روش ها برای آبیاری گلهای زینتی است. در این روش با استفاده از قطره چکان و به صورت قابل تنظیم به گیاهان آب داده می شود و از مصرف بی رویه آب هم جلوگیری می شود.
برای شروع بهتر است در مقیاس کم شروع به کاشت گیاه ها بکنید و یواش یواش آنها را گسترش دهید.
همچنین برای تکثیر بهتر است از روش قلمه زنی استفاده کنید چون بعد از 3 تا 4 ماه می توانید گل ها رو بفروشید ولی در روش نشا یک سال طول می کشد که رشد کند و نیاز به مراقبت بسیار زیادی دارد.
بادمجان گلخانه ای
بادمجان به دلیل ظاهر و مزه خاصش به یکی از پر فروش ترین کشت های گلخانه ای تبدیل شده است کافیست تجهیزات گلخانه ای شما به درستی انتخاب کنید و نور گرما کافی به آنها برسد آن وقت است که محصولات شما با کیفیت بسیار بالایی رشد می کند.
روش کشت بادمجان در گلخانه به چه صورت است؟
بادمجان به سرما، باد و خشکی بسیار حساس است به خاطر همین دما گلخانه نه باید زیر 16 درجه باشد. همچنین نیاز گرمای بیشتر نسبت به سایر میوه ها دارد.برای جوانه زنی باید 24 تا 32 درجه باشد و دمای 35 درجه رشد بذر را بسیار کند می کند.
برای دمای کشت بادمجان کمتر از 18 درجه نباشد چون باعث ریزش گل و میوها می شود.
دقت کنید که تولید نشا بادمجان حدود بین 8 تا 10 هفته طول می کشد.
بادمجان ها گلخانه ای را می توان با استفاده از این چند روش تکثیر کرد:
- کشت نشا
- خوابیدن و قلمه زدن
- کشت بذر به صورت مستقیم
تشخیص رسیدن و برداشت بادمجان
برای تشخیص رسیدن بیولوژیکی بادمجان به پوست آن را فشار دهید اگر پوست آن به انگشتان برنگشت یعنی میوه رسیده است ولی اگه برگشت به زمانی بیشتر نیاز دارد.
نحوه برداشت درست بادمجان
برداشت بادمجان به شیوه خاصی انجام می شود. زمان برداشت میوه همراه دمی که به ساقه وصل است صورت می گیرد . کاسبرگ بزرگ روی قسمت از میوه باقی می ماند و در صورت برداشت این کاسبرگ عمر میوه به شدت کاهش می یابد و دچار بیماری های بسیار زیادی می شود.
معرفی انواع روش کشت گیاهان در گلخانه
روش کشت به صورت هیدروپونیک
در این روش نیازی به خاک نیست یعنی گیاه در بستر آب و محلول غذایی و بدون خاک رشد پیدا می کند. حسنش در این است که زمان بازدهی گیاه بسیار کوتاه است و اگر خاک فقیر باشد این روش بسیار خوب کار می کند.
روش کشت بذر و تولید نشا در بستر خاکی
در این روش 75 در صد از سینی را با خاک پر کنید و سپس بذرها را به آن اضافه کنید و روی بذر ها کولیت بریزد. دما برای این سیستم بین 18 تا 24 درجه باید باشد. بذرها نیاز به نور کافی دارند به به خاطر همین وقتی بذر ها به رشد کافی رسیدند می توانید بستر اصلی را به گلخانه انتقال دهید. برای اینکه بتوانید نشا را به گلخانه انتقال دهید باید خاک اطرافشان بین 5 تا 7 سانتی متر قطر داشته باشد.
در آخر باید توجه داشته باشید که سال های اولیه به خاطر هزینه گلخانه سود زیادی به دست نمی یاورید.
روش نشا
امروزه خیلی از گیاهان و صیفی جات ها به شکل نشاء کشت می شوند به همین دلیل کشت نشاء در گلخانه ها بسیار پرسود است و صنعتی شدن البته باید بدانید که کشت نشاء باید بسیار اصولی و زیر نظر کارشناس انجام شود و برای تاسیس هم هزینه بسیار زیادی می خواهد ولی با این وجود مزایای بسیار زیادی دارد و باعث کوتاه شدن دوره رشد گیاه می شود
در روش نشا هر وقت نشانه ای از اولین جوانه دیده می شود خاک را به گلخانه منتقل می کنند و بعد از حدود 11 هفته نشا به گلدان متنقل می شود.
در این مطلب به معرفی بهترین گیاهان برای کشت در گلخانه و نکات مهم که باید در نظر گرفته شود پرداختیم. اگر سوالی دارید در کامنت ها برامون بنویسید تا کارشناسان جالیزان راهنمایی تان کنند…