شلغم از سبزی هایی با آب و هوای خنک به شمار می رود، کاشت آن هم در بهار و هم در پاییز به دور از گرمای تابستان امکان پذیر است. شلغم پاییزی که در اواخر تابستان کاشته می شود، معمولا شیرین تر و لطیف تر از محصول بهاری است و آفات مشکلات کمتری ایجاد می کنند.
دوره رشد آن تقریبا کوتاه است به سرعت بالغ می شوند و می توانید از برگ و ریشه اش لذت ببرید. چیزی که در شلغم شگفت انگیز است این است که فقط در چند روز جوانه می زند. در عرض یک ماه، می توانید از سبزیجات و برگ هایش لذت ببرید و در یک ماه دوم می توانید خود ریشه های را داشته باشید.
در این مطلب با روش کاشت تا برداشت شلغم، سبزی که بیش از 3000 سال رشد کرده است آشنا می شوید…
گیاه شلغم
ما بیشتر با شلغم های سفید و بنفش که معمولا در سبزی فروشی ها هستند آشنایی داریم، اما تنوع زیادتری از آن ها وجود دارد مثل شلغم های کوچک و تربچه مانند.
برگ های شلغم سبز روشن و کمی مودار هستند. آنها به شکل بیضی دراز، با لبه های دندانه دار یا موج دار رشد می کنند. ریشه های شلغم عموما سفید یا زرد هستند و قسمتی از آن به دلیل قرار گرفتن در معرض نور خورشید از سطح زمین بنفش یا سبز می شود.
اگر اجازه داده شود رشد کند، گل شلغم کوچک و زرد رنگ است. مانند سایر گیاهان براسیکا، این چهار گلبرگ یک صلیب تشکیل می دهند، به همین دلیل از آنها به عنوان سبزیجات چلیپایی نیز یاد می شود.
ارقام شلغم
“Alltop” معمولاً برای سبزیجاتش پرورش داده می شود. این رقم با رشد سریع 35 روز پس از برداشت سبزی دوباره سریع جوانه می زند.
“Golden Ball” دارای پیازهای کوچک و شیرین زرد با طعم بادام کم رنگ است و در 60 روز بالغ می شود.
“Purple Top White Globe” از همه گونه ها محبوب ترین است زیرا بسیار خوب رشد می کند. در 55 روز بالغ می شود.
“Scarlet Queen” در خارج قرمز روشن، داخل آن سفید است و به آرامی تبدیل به غده می شود. در 45 روز بالغ می شود.
“Shogoin” معمولاً به صورت وسیع و ملایم رشد می کند، اما ریشه آن نیز خوب است. در 45 روز بالغ می شود.
“Tokyo Cross” عالی است بسیار یکنواخت، سریع رشد می کند و فقط در 35 روز بالغ می شود.
چطور شلغم بکاریم؟
مکان رشد
شلغم نیاز به فضایی با آفتاب کامل و سایه جزئی دارد. شلغم را در خاکی با زهکشی خوب غنی از مواد آلی با pH خاک بین 5.5 الی 6.8 بکارید.
البته یادتان نرود که با استفاده از کمپوست باغی بسترهای کاشت را از قبل آماده کنید.
زمان کاشت شلغم
همانطور که گفتیم شلغم یک محصول آب و هوای خنک است که برای برداشت به 30 تا 60 روز زمان احتیاج دارد. شلغم در دمای 7 الی 24 درجه سانتی گراد بهترین رشد را دارد.
بهتر است قبل از اینکه دمای هوا از 24 درجه سانتیگراد بیشتر شود، برداشت شود؛ بنابراین بذر شلغم را به طور مستقیم 2 تا 3 هفته قبل از آخرین آخرین سرمازدگی در بهار در اواخر بهار در باغ بکارید.
همچنین شلغم را در اواخر تابستان برای برداشت پاییز بکارید. در اوایل پاییز برای برداشت اواخر پاییز و در اواخر پاییز برای برداشت زمستانی در مناطق با آب و هوای مختلف کشت می شوند.
نحوه کاشت شلغم
قبل از کاشت، یک کود آلی خوب با نسبت 5-5-5 را می توانید با خاک مخلوط کنید.
برای کاشت نشا شلغم با استفاده از دیبر (چیزی مثل دسته جارو) ردیف هایی از سوراخ های عمیق حدود 10 سانتی متری با فاصله 10 الی 15 سانتی متری از یکدیگر ایجاد کنید. بین هر ردیف گیاه 50 سانتی متر فاصله بگذارید. هر پیوند را در سوراخ آماده شده قرار دهید و نگران نباشید که آنها را خیلی عمیق کاشته اید. پس از آن باید به خوبی آبیاری شوند.
همچنین می توانید دانه شلغم را بپاشانید روش کاشت بذر معمول تر است در این روش بعد از آماده سازی بستر کافی است دانه ها را با بیش از یک سانتی متر خاک بپوشانید و بلافاصه آبیاری کنید.
بذر مورد نیاز به نسبت 3 تا 20 دانه در هر 30 سانتی متر کافی است. بنابراین بهتر است بذر ها با با فاصله 2 سانتی از هم و ردیف های 20 الی 30 سانتی کاشته شوند.
برای حفظ رطوبت و مبارزه با علفهای هرز، مالچ به شدت پبشنهاد می شود. البته گیاه را در برابر سرمازدگی نیز حفظ می کند.
آبیاری
شلغم به مراقبت زیادی احتیاج ندارد، اما رطوبت ثابت خاک مهم است. به طور مرتب آبیاری کنید،خاک را مرطوب نگه دارید تا شلغم در سریعترین زمان ممکن رشد کند. اجازه ندهید خاک خشک شود. وقتی شلغم به آرامی رشد می کند، ریشه های آن کیفیت و طعم بهتری خواهند داشت.
مطالب مرتبط:
- نحوه کاشت کلم بروکلی به چه صورت است؟
- چطور شلغم بکاریم؟ از کاشت تا برداشت شلغم
- راهنمای کامل کاشت اسفناج؛ از کاشت تا برداشت!
آفات شلغم
شلغم ها می توانند توسط آفاتی مثل شته ها و سوسک های کک مورد حمله قرار گیرند. شته ها را با بیرون کشیدن شاخ و برگ های آلوده و هجوم زیاد از گیاهان کنترل کنید. علف های هرز کنترل کنید تا تا سوسک های کک را نیر بتوانید کنترل کنید.
کرم برگ خوار
بسیاری از انواع کرم های برگ خوار از نوشیدن سبزی شلغم لذت می برند و از سطوح برگ ها تغذیه می کنند. ممکن است آنها را در حال تغذیه از سطح برگ های براسیکا ببینید. در صورت نیاز کرم ها را می توان با دست جدا کرد یا حشره کش BT اسپری نمود.
کرم طوقه
کرم طوقه کرم های شبانه ای هستند که در خاک زندگی می کنند و از ساقه ها و برگ های جوان تغذیه می کنند. این کرم های کوچک مزاحم می توانند یک ردیف کامل گیاه را در یک شب نابود کنند. می توانید یک حلقه کاغذی یا مقوایی در اطراف ساقه گیاهان جوان قرار دهید تا از آسیب دیدن آنها جلوگیری شود، یا خاکستر چوب را در اطراف پایه گیاه بپاشید. آفتابگردان ها همچنین کرم های طوقه را جذب می کنند، بنابراین با کاشت آفت گردان در حاشیه باغتان در صورت امکان، هم کرم ها را فریب می دهید و هم به زیبایی باغتان اضافه می کنید!
شته ها
این آفات کوچک و نرم به شکل تخم مرغ، دوست دارند از عمق برگ ها شیره بخورند. آنها پسماند چسبنده ای را به جا می گذارند که می تواند کپک را به گیاهان جذب کند. سعی کنید هر دو هفته یکبار با محلول آب صابون ، روغن چریش یا خاک دیاتومه روی گیاهان بپاشید.
مگس سفید
این حشرات ریز در قسمت زیرین برگ ها زندگی می کنند و هنگام پرواز شبیه شب پره هستند. مانند شته ها ، آنها ماده چسبنده ای تولید می کنند و می تواند با فتوسنتز در گیاهان تداخل داشته باشد. راه حلش اسپری آب صابون یا روغن سیر است.
بیماری های شلغم
با پایش به موقع باغ محصولاتتان را کنترل کنید برخی از مهم ترین آن ها:
لکه سفید/قارچ سفید
بیماریهای شلغم می تواند تحت تأثیر قارچ زنگ سفید قرار گیرد که باعث ایجاد تاول های کوچک پنبه ای سفید در سطح بالای برگها و تغییر رنگ زرد در قسمت زیرین می شود.
ساق سیاه
این می تواند باعث ایجاد لکه های تیره روی گوشت ریشه شلغم شود و سیستم ریشه را از بین ببرد. همچنین می تواند روی ریشه های ذخیره شده به صورت پوسیدگی ظاهر شود. برای مبارزه با ساق سیاه ، تناوب منظم محصول را جدی بگیرید و هرگونه ریشه را از خاک اطراف جدا کنید.
مراقب از محصول
شلغم یک محصول نسبتا بدون دردسر است؛
کنترل رشد علف های هرز و آبیاری در دوره های خشک را برای جلوگیری از چوبی شدن بافت گیاه و شکافتن پوست جدی بگیرید.
از آنجا که آنها بسیار سریع رشد می کنند، مهم است که در اسرع وقت گیاه را نازک کنید. اگر اجازه دهید که جمع شوند ریشه های جالبی ایجاد نمی شود.
برداشت شلغم
حدود 45 تا 50 روز پس از کاشت شلغم می توانید با کشیدن یکی از آن ها از خاک ببینید که آیا آماده برداشت است. به این صورت که خاک اطراف ریشه را شل کنید سپس برگها را بگیرید و بکشید.
اگر شلغم تابستانی کاشته اید، نرم تر هستند ولی رشد شلغم پاییزی انواع سخت تری را تولید می کند.
زمان برداشت شلغم تا حدی به شما بستگی داردچون ممکن است که شما در ابتدا برای سبزیجات برداشت می کنید و یا غده های بزرگتر و دلچسب ترجیح می دهید؟
از آنجا که بریدن برگها توانایی گیاه را در ذخیره انرژی خورشیدی مورد نیاز برای رشد ریشه کاهش می دهد ، فقط یکبار سبزی را برش دهید. یک گزینه دیگر این است که فقط برگهای بیرونی روی هر گیاه را بردارید و به برگهای داخلی اجازه دهید رشد ریشه را ادامه دهند. این ممکن است به شما اجازه دهد بیش از یک بار برگ های یک گیاه را برداشت کنید.
شلغم را می توان در هر زمان پس از رسیدن به ارتفاع حدود 10 سانتی متری برداشت کرد. اگر به قسمت بالای ساختار ریشه آسیبی نزنید، برگ ها دوباره رشد می کنند.
شلغم های قدیمی روی زمین ممکن است سفت یا تند و همچنین تا حدی تلخ شوند. شلغم های کاشته شده پاییزی را می توان در زمین گذاشت و در زمستان برداشت کرد، زیرا دیگر به طور فعال رشد نمی کنند. یک لایه مالچ از یخ زدگی جلوگیری می کند و هوای سرد طعم آنها را شیرین می کند.