کاشت بادام زمینی در ایران علی الخصوص شهر آستانه در استان گیلان رواج دارد. یبادام زمینی با نام علمی Arachis hypogaea یک گیاه چند ساله و دوستدار هوای گرم است که برای رسیدن به محصول به 120 الی 130 روز بدون سرما نیاز دارد. 3 تا 4 هفته پس از متوسط آخرین سرما در بهار، زمانی که دمای خاک حدودا 18 درجه سانتیگراد باشد زمان کاشت بادام زمینی است. تقریبا در تمام روزهای رشد بادام زمینی به دمای هوا بی شتر از 29 درجه سانتیگراد نیاز دارند.
بهترین ماه برای کاشت بادام زمینی چه زمانیست؟
از بین تمام فصول، فصل بهار بهترین دوره برای رشد موفق گیاه بادام زمینی است. کاشت در ماه های اواخر اسفند، فروردین، اردیبهشت و خرداد به گیاه بادام زمینی اجازه می دهد تا قبل از فرا رسیدن گرمای تابستان با گرمای هوا مانوس شوند.
خاک
همانطور که اشاره شد بادام زمینی باید در مکانی با آفتاب کامل کاشته شود. بادام زمینی در خاک سست با زهکشی مناسب و غنی از مواد آلی بهترین رشد را دارد. خاک لومی شنی برای کاشت بادام زمینی بهترین است.
لازم است به خاک رس کمپوست کهنه اضافه شود تا خاک سست شود و ریشه ها بتوانند نفوذ کنند و رشد کنند. محدوده PH بادام زمینی باید 5.8 الی 6.2 باشد.
اطراف بادام زمینی را مالچ بریزید تا سطح خاک پوسته و سفت نشود همچنین مالچ کردن اطراف بادام زمینی باعث سهولت برداشت محصول می شود. این باعث می شود که غلاف ها به خاک نفوذ کنند. بسترهای کاشت را عاری از علف های هرز نگه دارید. می توان از علف کش هایی نظیر امولسیون 43 درصد آلاکلر(لاسو) به میزان 4 تا 5 لیتر یا امولسیون 48 درصد یفلورالین در محدوده 1/2 تا 1/8 لیتر در هکتار قبل از کاشت جهت کنترل شیمیایی علف های هرز استفاه نمود.
کاشت بادام زمینی
بذرهای بادام زمینی در عمق 4-7 سانتی متری باید کاشته شود. پیوندها را با فاصله 45 سانتی متر تنظیم کنید.
فاصله 45 ساننتی متری بین دانه ها نیز مناسب است همچنین فاصله ردیف های از هم می تواند 30 الی 60 سانتی متر باشد.
وقتی ارتفاع بوته ها به 30 سانتی متر رسید با توجه به تپه ای که در اطراف پایه گیاه قرار دارد تا گل ها می توانند به سمت تپه ها خم شوند و وارد آن شوند.
آبیاری
در کاشت بادام زمینی آبیاری باید منظم و یکنواخت باشد. خاک را مرطوب نگه دارید تا گیاهان شروع به گلدهی کنند.
پس از استقرار گیاهان، اجازه دهید خاک بادام زمینی بین هر آبیاری خشک شود. غلافهای خالی، که گاهی غلافهای “کور” نامیده می شوند، نتیجه باران یا رطوبت بیش از حد در زمان گلدهی است.
بادام زمینی مانند سایر حبوبات نیتروژن خود را تامین می کند.
آفات و بیماری ها
کنترل آفات بادام زمینی مانند کرم غوزه پنبه، پروانه کارادینا و زنجره باقلا توسط قارچ کش هایی مانند دیازینون انجام می شود.
بیماری لکه برگی نیز از بیماری هایی است که بادام زمینی را تهدید می کند. کنترل بیماری با استفاده از ارقام مقاوم، تناوب حداقل سه ساله، تقویت محصول و بالاخره استفاده از سموم قارچ کش امکان پذیر است.
به منظور شناسایی آفات مهم گیاه بادام زمینی، پروژه ای درمزارع استان گیلان طـی سالهای 1394-1393 انجام شد. در این پروژه از شروع فصل بهار تا پایان تابستان هر 15 روز یکبارنمونهبرداری از مزارع کشتشده انجام شد. آفات و دشمنان طبیعی با روشهای مانند تور حشره گیری، آسپیراتور، تله نوری، تله چالهای و بازدید مستقیم از قسمتهای مختلف گیاه مانند، برگها ، جوانهها و پیلههای زیرخاک جمعآوری و به آزمایشگاه انتقال داده شدند.
در این تحقیق لاروهای برگخوار گونه Helicoverpa armigera و Spodoptera exigua کنه دولکه ایTetranychus urticae، راب خاکستری Parmacella ibera Eichw و راب Agriolimax agrestish جز آفات رایج و مهم گیاه بادام زمینی در مناطق آستانه اشرفیه، کیاشهر و لشت نشاء شناسایی و گزارش شدند.
برداشت
معمولا وقتی برگ های گیاه بادام زمینی شروع به زرد شدن و ریزش کنند، آماده برداشت خواهد بود. این اتفاق معمولا 120 تا 150 روز پس از کاشت روی می دهد اما گاهی اوقات، گیاهان بادام زمینی هنگام رسیدن غلافها کاملا سبز هستند، بنابراین حتما لازم است یک یا دو نمونه گیاه را برداشت شود تا متوجه شوید که آیا بادام زمینی ها رسیده اند یا خیر؟
رنگ غلاف های بادام زمینی هنگام برداشت به رنگ قرمز و آجری در می آیند.
برای برداشت لازم است قسمت بالایی گیاه توسط چمن زن جدا شود و سپس با استفاده از چنگال حفاری، دستگاه برداشت سیب زمینی و یا امثال آن اقدام به برداشت بادام زمینی ها کنید.
خاک ها باید از گیاه تکانده شوند و سپس کل گیاه برای خشک شدن حدود دو هفته در یک مکان گرم و خشک آویزان شوند.
ذخیره و نگهداری
بادام زمینی خام و بدون پوست را می توان تا 3 ماه در یک مکان خشک، تاریک و دارای تهویه مناسب نگه داشت. بادام زمینی با پوسته خشک شده را می توان به مدت 10 تا 12 ماه در یک مکان خشک و خنک نگهداری کرد.