مدیریت بهینه مزرعه جزوی از فرایند مدیریت مزارع بوده که سعی در غلبه بر محدودیت های موجود برای رسیدن به سود حداکثری از مزارع را دارد. در واقع برای اینکه عملکرد مزارع خود را بهتر کرده و بازدهی آن را افزایش دهید، نیاز به آشنایی با مدیریت بهینه مزرعه دارید. در این نوع مدیریت، افرادی که مزرعه دار هستند به دنبال برطرف کردن محدودیت های زیست محیطی، اقتصادی، قانونی و… بوده اند تا با از بین بردن موانع، بیشترین سود را از محصول خود به دست آورند. بسیاری از کشاورزان به دنبال بکارگیری تکنولوژی های جدید و پیشرفته هستند تا علاوه بر افزایش محصولات خود بتوانند هزینه های زمین های زراعی را نیز مدیریت کنند. با پیشرفت تکنولوژی قبل از شروع به کاشت محصول در یک زمین، نوع خاک، میزان مواد مغذی آن، دسترسی به آب، بیماری ها و آفت ها بررسی شده و مدیریت و تصمیم گیری را آسان تر می کند. در امر مدیریت مزارع محدودیت هایی مانند کمبود آب، خاک نامناسب برای کاشت، نبود تجهیزات مدرن و… وجود دارد که با راهکارهایی می توان تا حد زیادی آن ها را کنترل کرد.
مدیریت بهینه مزرعه چیست؟
در مدیریت بهینه مزارع با هدف افزایش بهره وری مزارع و حفظ آن از روش های مدیریتی متفاوتی استفاده می شود. این نوع مدیریت همانند سایر شاخه های مدیریتی نیاز به اتخاذ تصمیمات روزانه و اعمال آن به کارمندان دارد. در مدیریت مزارع تعداد مدیران را بزرگی و کوچکی مزرعه تعیین کرده و نسبت به آن، به یک یا چند مدیر نیاز است. البته باید به این نکته توجه داشت که مدیریت مزارع بزرگ تجاری با مدیریت مزارع کوچک متفاوت بوده و تکنولوژی های مختلف و پیشرفته تری برای این امر به کار گرفته می شوند. به طور کلی مدیریت بهینه مزرعه را می توان زیرشاخه ای از مدیریت مزارع در نظر گرفت که هدف اصلی آن به دست آوردن سود حداکثری از مزارع و کاهش محدودیت ها است. در مدیریت بهینه مزارع باید محدودیت هایی مانند خشکسالی و کمبود آب با تغییر در الگوی کاشت و نوع آبیاری مدیریت شده و بازدهی افزایش پیدا کند.
مدیریت بهینه مزارع در کشاورزی مدرن
کشاورزی مدرن به سمت هوشمند شدن در حال حرکت بوده و از سال های گذشته تا به امروز به سرعت در حال پیشرفت و رشد است. کشاورزان در سراسر جهان در تلاش هستند تا غذای مورد نیاز مردم را تامین کنند ولی در این میان با چالش های بسیاری دست و پنجه نرم می کنند. تغییرات آب و هوایی، کمبود بارش و خشکسالی و… از مواردی هستند که باعث ایجاد بازخورد منفی در فرایند تولید محصول می شوند و کشاورزی مدرن با اضافه کردن تجهیزات مدرن و دستگاه های پیشرفته به دنبال به حداقل رساندن محدودیت ها است. استفاده از هوش مصنوعی، پهپاد، ماهواره و سایر فناوری های نوین در این صنعت، افزایش بهره وری و سهولت در انجام کارها را به دنبال داشته است.
راهکارهای مدیریت بهینه مزارع در کشاورزی مدرن
مدیریت بهینه آب
یکی از مهم ترین مشکلاتی که کشاورزان با آن روبرو هستند کمبود آب و به عبارتی دیگر خشکسالی است. مدیریت بهینه مزارع به دنبال روش ها و راهکارهای نوین و کارآمد برای از بین بردن این محدودیت است. بکارگیری سامانه های جدید آبیاری، کشت گلخانه ای، انتقال آب و… از راهکارهای موثر در این زمینه هستند. استفاده از نوار تیپ آبیاری، لوله پلیکا و آبیاری قطره ای نیز کاهش مصرف آب و بهبود بهره وری در زمینه منابع آبی را به دنبال خواهد داشت. در کشاورزی مدرن سامانه های کنترل و نظارت از راه دور با کمک فناوری های مدرن در اختیار فرد قرار گرفته و سنسورهای هوشمندی که بکارگرفته می شوند، میزان دقیق مصرف آب را محاسبه کرده و امکان مدیریت آن را فراهم می کنند.
مدیریت هزینه
استفاده از تکنولوژی های جدید و بروز کمک زیادی به بهینه سازی کرده ولی این کار با چالش هایی نیز مواجه است. اگر فرد در زمینه مدیریت کشاورزی کم تجربه باشد، بهتر است از تجربه افراد دیگر در زمینه خرید و بکارگیری فناوری های روز استفاده کند؛ وگرنه ممکن است نیاز به صرف هزینه های گزاف داشته باشد. برای مدیریت هزینه ها بهترین کار صرف هزینه و سرمایه گذاری برای موارد مهم و ضروری است. اگر سرمایه گذاری و مدیریت هزینه ها به درستی انجام گیرد، فرد بسیار زودتر به هدف نهایی دست پیدا خواهد کرد.
کشاورزی دقیق
در این نوع کشاورزی مدرن، مزرعه داران تغییرات و مشکلات مزرعه را شناسایی کرده و با مدیریت آن ها بهره وری را افزایش می دهند. در این روش اطلاعات و ویژگی های خاک یک قسمت کوچک از مزرعه و همچنین کیفیت تولید محصول آن مورد بررسی قرار می گیرد. هدف کشاورزی دقیق علاوه بر افزایش محصول، کاهش آلودگی های زیست محیطی است که در اثر استفاده زیاد از کودهای شیمیایی و آفت کش ها به وجود می آیند. این کشاورزی نیازمند بکارگیری ابزارهای پیشرفته کشاورزی بوده که کشورهای پیشرفته مانند آمریکا در حال حاضر از این تکنولوژی برای تولید محصولات خود استفاده می کنند.
نظارت مداوم بر مزرعه
نظارت صحیح و مداوم بر مزارع و همچنین ثبت تمامی وقایع می تواند مدیریت را در این زمینه کارآمدتر کند. نظارت شامل تحقیقات در تمامی زمینه ها از جمله حساب کردن تمامی هزینه ها و یا نظارت بر بازار است. میزان عرضه و تقاضا در بازار فاکتور مهمی است که بر کاهش یا افزایش کاشت محصول تاثیر می گذارد.
استفاده از فناوری های ماهواره ای
یکی از روش های مدرن برای مدیریت بهینه مزرعه استفاده از تصاویر ماهواره ای برای پیدا کردن بهترین مکان برای زراعت است. این تکنولوژی کیفیت خاک و مواد معدنی را در منطقه مورد نظر مورد بررسی قرار داده و با پیدا شدن محل مناسب به میزان زیادی در مصرف کود صرفه جویی شده و در نتیجه در کل فرایند تولید محصول، هزینه ها کاهش پیدا می کنند. ماهواره ها در پیدا کردن محیط های مرطوب و سنجیدن سطح گرمای منطقه نیز بسیار کارآمد هستند. این اطلاعات برای تولید خوراک پایدار و سازگار با محیط زیست برای استفاده دام ها بسیار مهم خواهند بود. با تولید این نوع خوراک ها به حفظ محیط زیست و کاهش جنگل زدایی کمک بسیاری می شود.
شروع کار با اهداف کوچک
روش های کشاورزی مدرن نیازمند صرف وقت برای یادگیری و تحقیق است که برای موفق شدن باید این کار را با هدف های کوچک شروع کرده و سپس آن را توسعه دهید. استفاده از تجربه دیگران و یادگیری روش ها توسط آن ها کمک زیادی به پیشرفت در این زمینه و سودآوری بیشتر می کند. به دلیل بروز شدن دائم فناوری ها بهتر است همیشه در این زمینه تحقیق و مطالعه داشته باشید تا از مدیریت بهینه مزرعه با روش های جدید جا نمانید.
مدیریت مواد مغذی
مدیریت کودهای مغذی که برای گیاه ضروری هستند نیز از چالش های کشاورزی است. اینکه کودهای مغذی باید از چه نوعی بوده و یا در چه زمانی به گیاه داده شود از دانستنی هایی است که یک کشاورز باید فرا بگیرد. در کشاورزی مدرن اگر مواد مغذی به گیاه داده شد و بازدهی در تولید محصولات دیده نشد، می توان با تکنولوژی های جدید از هدر رفتن این کودها جلوگیری کرد.
مدیریت انرژی
بهینه سازی مدیریت منابع انرژی و استفاده از انرژی های خورشیدی و باد کمک زیادی به صرفه جویی و هدررفت انرژی کرده و وابستگی به سوخت های فسیلی را کاهش می دهد. بهینه سازی مصرف انرژی به کاهش هزینه های کشاورزی کمک زیادی کرده که نیازمند استفاده از تکنولوژی و تجهیزات مدرن است.
مدیریت زمان
استفاده از تجهیزات مدرن و تکنولوژی های روز، مدیریت زمان را بهینه کرده و فرایندهایی مانند کاشت و برداشت محصول با سرعت بیشتری انجام می شود. همچنین بکارگیری مهارت های فناوری اطلاعات و ارتباطات امکان دسترسی همیشگی و آنی به شرایط مزارع اعم از آب و هوا و سایر ملزومات کشاورزی را فراهم کرده و در بهینه سازی مدیریت زمان کمک زیادی می کند.
10- در نظر گرفتن تمامی شرایط
گاهی ممکن است با توجه به اینکه تمامی شرایط را در نظر گرفته اید و مدیریت مزارع را به درستی انجام داده اید، باز هم محدودیت هایی در برخی زمینه ها ایجاد شود. شرایط آب و هوایی، میزان بارش و… از مواردی هستند که ممکن است باعث شوند نتوانید محصول خوبی برداشت کنید. در این مواقع باید شرایط را مدیریت کرده و از قبل تدابیری برای این مشکلات بیاندیشید. یکی از راهکارهای مفید در این زمینه استفاده از بیمه است که ممکن است پرداخت آن برای برخی کشاورزان کمی دشوار باشد ولی خیالتان را از بابت هرگونه آسیب به مزرعه و ضرر احتمالی راحت می کند.
نتیجه گیری
سوددهی بالا و بیشترین بازدهی و عملکرد از مهمترین اهداف مدیریت بهینه مزارع در کشاورزی مدرن هستند. در کنار این دو فاکتور مهم، توجه به آلودگی های زیست محیطی و مبارزه با جنگل زدایی افراد را به سمت کشاورزی های مدرن سوق داده و در سراسر جهان از کشاورزی سنتی به کشاورزی مدرن روی می آورند. کشورهای پیشرفته مانند آمریکا از کشاورزی دقیق که نیاز به تکنولوژی های پیشرفته دارد استفاده می کند که کمک شایانی به حفظ محیط زیست خواهد کرد. در بسیاری از مناطق کم بارش، الگوی کشت به سمت کاشت محصولات مقاوم در برابر آب کم و مقاوم در برابر شوری آب سوق داده شده است. مدیریت بهینه مزرعه در کشاورزی مدرن به دنبال کسب سود حداکثری از مزارع و از بین بردن محدودیت هایی است که بر سر راه کشاورزان قرار دارد. حرکت به سوی مدیریت بهینه مزارع در کشاورزی مدرن کار کشاورزان را سهولت بخشیده و بازدهی مزارع نیز به میزان زیادی افزایش پیدا می کند. جالیزان پلت فرم کشاورزی نوین با سنجش از راه دور بوده که دسترسی آسان کاربران را به اطلاعات روزانه مزرعه را در اختیار آن ها گذاشته و با ارائه پیشنهادات کارشناسان با تجربه عملکرد مشتریان خود را افزایش می دهد. کافیست برای استفاده از این اپلیکیشن آن را دانلود کرده و موقعیت مزرعه خود را در آن ثبت کنید و اطلاعات محصولات کشت شده خود را وارد کرده و آنالیز خودکار از مزرعه خودتان داشته باشید و پیشنهادات کارشناسان خبره جالیزان را به صورت روزانه دریافت کنید.
منابع