پیش بینی و اطلاعات دقیق آب و هوا کمک قابل توجهی برای تصمیم گیری آگاهانه کشاورزان می کند. کشاورزی به فصول سال و آب و هوا وابسته است. دلیل این وابستگی اهمیت ویژه دمای محیط و نور آفتاب بر رشد محصولات است.
رابطه ی بین آب و هوا و کشاورزی نیاز به پیش بینی هوا را برای تصمیمات به موقع کشاورزان و کاهش خسارت کشاورزی ضروری کرده است. در گذشته کشاورزان عمدتا با پیش بینی هایی بر پایه تجربه شخصی و بدون استفاده از ابزار دقیق پیش بینی هوا به کشت محصولات خود می پرداختند.
با توسعه فناوری پیش بینی آب و هوا، کشاورزان می توانند این ابزار را بر روی گوشی های موبایل خود داشته باشند.
تاثیر پیش بینی آب و هوا در برنامه ریزی کشاورزی
پیش بینی هواشناسی به برنامه ریزی مناسب عملیات کشاورزی کمک می کند. اینگونه که کشاورزان تصمیم بگیرند که آیا عملیات کاشت را انجام دهند یا آن را به تعویق بیاندازند.
همچنین در شرایط فعلی که تغییرات اقلیم جهانی منجر به بروز آب و هوای غیرقابل پیش بینی می شود کشاورزان باید نسبت به آن هوشیار باشند.
برای آبیاری کردن و یا آبیاری نکردن محصول، چه موقع مناسب کوددهی است و چه زمانی برای شروع برداشت مناسب است و یا اینکه چه زمانی در فرایند کشت باید دست دست نگه داشته شود، مهمترین مؤلفه هایی است که پیش بینی برای آنها ضروری است.
به گزارش ایسنا رئیس اداره هواشناسی کشاورزی کشور گفت: سامانه هواشناسی کشاورزی اطلاعات دقیق هواشناسی را در اختیار کشاورزان قرار میدهد که این مهم تأثیر بسزایی در روند تولید محصولات کشاورزی دارد.
این مقام مسئول خاطرنشان کرد: هواشناسی کشاورزی یکی از مفیدترین گرایشهای علم هواشناسی است که کاربرد آن در بخش کشاورزی از مرحله کاشت تا برداشت محصول و انبار کردن آن بسیار زیاد است و در واقع کشاورزی نوین بدون مطالعه دایمی شرایط کشاورزی و اقلیمی و خاکشناسی قابل تصور نیست.
برخلاف سایر صنایع، آب و هوا مهمترین عنصر مؤثر بر صنعت کشاورزی و تولیدات مزرعه است.
یک کشاورز نمی تواند با آب و هوا مبارزه کند. با این حال، او می تواند وضعیت زمین را بداند و در راستای آن تصمیمات مدیریتی مناسب اتخاذ کند تا تلفات محصول را به حداقل برساند.
آگاهی به موقع از شرایط آب و هوایی مانند دمای هوا، شبنم، بارندگی و رطوبت بهترین روش برای محافظت از محصولات و عملکرد بالا است.
شرایط آب و هوایی شدید مانند خشکسالی، سیل، تگرگ یا سرما می تواند باعث تنش فوری گیاه شود، بنابراین منجر به تولیدات ناموفق و افزایش خسارات می شود.
پارامترهای هواشناسی
- مقدار و نوع پوشش ابر
- بارش باران و برف
- درجه حرارت حداکثر، حداقل و نقطه شبنم
- رطوبت نسبی
- سرعت و جهت باد
- ساعات آفتابی و تابش خورشیدی
- شرایط شدید، مانند امواج گرما و امواج سرما، مه، یخبندان، تگرگ، رعد و برق، باد و بوران،گردباد و طوفان
از کلیه پارامترهای اندازه گیری شده می توان برای عملیات میدانی خاص، مانند برنامه آبیاری، زمان مناسب کوددهی و محافظت از محصولات استفاده کرد.
برنامه ریزی آبیاری
الزامات آبیاری و رشد محصول تحت تأثیر تغییر پذیری آب و هوا است. توجه به میزان تبخیر و تعرق محصول در برنامه ریزی آبیاری حائز اهمیت می باشد. همچنین پدیده ناگزیر تغییر اقلیم نیز باید مورد توجه کشاورز قرار گیرد.
خشکسالی به دلیل رطوبت کم و همراه با دمای بالا می تواند مصرف روزانه آب زراعی را افزایش دهد و یکی از مهمترین تأثیرات در سیستم آبیاری است.
بنابراین اگر پیش بینی صحیح آنها انجام شود، احتمال خسارت به مراتب پایین تر از حد انتظار خواهد بود.
برنامه ریزی کوددهی
زمان بندی کوددهی تأثیر بسیار زیادی بر عملکرد محصول دارد. زمان مناسب استفاده از کود باعث افزایش بازده، کاهش تلفات مواد مغذی و جلوگیری از آسیب رساندن به محیط زیست می شود.
زمان نادرست کوددهی و پیش بینی نکردن آب و هوا می تواند منجر به هدر رفتن کود و حتی خسارت به محصول شود. آگاهی از نحوه استفاده از کود ضروری است، بنابراین پیش بینی آب و هوا می تواند به کشاورزان کمک کند تا در مورد زمان استفاده از کود تصمیم بگیرند.
به عنوان مثال طبق تحقیقات انجام شده، کوددهی گیاهان در زمستان مناسب نیست زیرا در این صورت محصولات زراعی به طور فعال رشد نمی کنند.
تنها راه برای پیش بینی دقیق آب و هوا برای کشاورزان یا بهتر است بگوییم کشاورزان موفق تکیه بر منابع قابل اعتماد می باشد که این منابع این روزها در اینترنت، تلوزیون و گوشی های هوشمند به راحتی قابل دسترسی است. کشاورزان میتوانند با نصب اپلیکیشن های هوشمند کشاورزی به راحتی تمام عوامل موثر بر عملکرد محصولات خود را زیر نظر بگیرند.
مطلب تکمیل کننده: