بیماری لکه سیاه سیب یکی از مهم ترین بیماری های سیب است که سالانه در مناطق مرطوب و خنک خسارت اقتصادی زیادی وارد می کند و تا حدود 70 درصد محصولات را از بین می برد.
مولد بیماری، قارچ Vantura inqualis می باشد که به شکل پریتس های دروغی و برگ ها و میوه های آلوده در کف باغ زمستان را می گذرانند.
شیوع بیماری لکه سیاه سیب به دمای محیط رشد گیاه و ساعات مرطوب بودن اندام گیاه بستگی دارد. آلودگی در محدوده دمایی 1 الی 26 درجه سانتی گراد اتفاق می اقتد.
در سواحل دریای خزر، استان فرس، آذربایجان شرقی و غربی، قزوین، همدان، خوزستان و غیره بیماری لکه سیاه سیب شایع است.
خسارت
خسارت لکه سیاه سیب با کاهش کیفیت سیب و کاهش عملکرد محصول و همچنین از طریق ریزش برگ ها و ریسک بالاتر ابتلا به بیماری ها، آفات و سرمای زمستانه نمایان می شود.
این بیماری به اندام های گوناگون مانند برگ، دمبرگ، میوه، شکوفه و حتی شاخه درخت حمله میکند. لکه های حاصل از شیوع این بیماری در ابتدا به رنگ زیتونی روشن است و رفته رفته به رنگ قهوه ای و قوه ای تیره در می آید و هرچه تعداد آن بیشتر شود بیشتر موجب ریزش برگ ها می شود. برگ های جوان نسبت به بیماری حساس ترند، هرچه برگ ها مسن تر شوند لکه ها ضخامت بیشتری می یابند.
گاها وجود یک لکه روی دمگل موجب خوشیدگی و نتیجتا ریزش میوه خواهد شد. در رابطه با حساسیت میوه به بیماری لکه سیاه سیب، قابل توجه است که میوه ها در شروع رشد بسیار حساسند و معمولا هرچه آلودگی زودتر اتفاق بیفتند لکه ها درشت تر خواهند بود. در صورتیکه میوه های بزرگ تر بیمار شود لکه ها واضح نخواهد بود اما در زمان نگهداری در انبار خود را نشان می دهند و بزرگ می شوند.
در رابطه با آلودگی شاخه ها نیز می توان گفت که آلودگی بر روی شاخه های درخت سیب کمتر از درخت گلابی قابل مشاهده است. بیماری لکه سیاه سیب بر روی شاخه مشابه بیماری بر روی برگ ها می باشد.
علائم
به طور کلی علائم زیر نشان دهنده شیوع بیماری لکه سیاه سیب در مزرعه شما می باشد؛
- لکه های سبز روشن روی برگ های جوان
- لکه های قهوه ای بر روی برگ های مسن تر
- لکه های سیاه و سپس ریزش کاسبرگ ها و دمگل ها
- لکه های سیاه بزرگ بر روی میوه های کوچک
- لکه های کمرنگ و کوچک بر روی میوه های بزرگ تر
کنترل و مبارزه
کنترل زراعی و بهداشتی
شخم عمیق زمستان موجب کاهش شیوع بیماری خواهد شد.
پاشیدن کود اوره بر روی بقایای گیاهی ریخته شده بر روی زمین موجب از بین رفتن سریع تر آن ها می شود.
پاشش قارچ کش هایی مانند بنومیل قبل از خزان درختان برروی برگ های درخت و یا بعد از خزان بر روی برگ های موجود بر کف باغ برای کنترل بیماری لکه سیاه سیب کارساز است.
به دلیل اینکه عوامل بیماری زا بر روی زمین و پای درختان زمتان گذرانی میکنند توصیه می شود جهت جمع آوری بقایای گیاهی از روی زمین اقدام شود.
تنظیم فاصله درختان به جهت امکان شرایط مناسب سمپاشی و تهویه هوا بین درختان و متعاقبا عدم مرطوب شدن بیش از حد هوا بسیار اهمیت دارد.
کنترل شیمیایی
استفاده از سموم توصیه شده در ادامه در سه نوبت تورم برگ ها، ریزش گلبرگ، دو هفته بعد از ریزش گلبرگ ها به صورت تناوبی بهترین روش مبارزه شیمیایی با بیماری لکه سیاه سیب می باشد.
تری فلوکسی استروبین + فلوپیرام SC به میزان 0/4 الی 0/6 در هزار
تری فلوکسی استروبین با نام تجاری فلینت 50 درصد WG به میزان 0/2 در هزار
تری فلوکسی استروبین + تیوکونازول 75 درصد WG به میزان 0/3 در هزار
کروزوکسیم متیل با نام تجاری استروبی 50 درصد WG به میزان 0/2 در هزار