اختلاط سموم یک روش معمول برای کاهش هزینه ها، انرژی، زمان لازم جهت برطرف نمودن آفات، علف های هرز و بیماری ها توسط کشاورزان است.
در این روش اصطلاحا با یک تیر دو نشان و یا حتی چند نشان زده می شود اما نکته قابل توجه بررسی سازگاری سموم مورد نظر با یکدیگر است.
اینجاست که مفهوم اختلاط سموم مورد توجه قرار می گیرد و اگر به استانداردهای آن توجه نشود خسارت های جبران ناپذیری به کشاورزان و مزارع زده می شود.
از این رو عملیات اختلاط باید با دقت هرچه تمام تر صورت گیرد تا هیچ تضادی که منجر به آسیب به محصول، واکنش شیمیایی، گرفتگی محلول پاش، کاهش اثر، خمیری شدن، جداشدن ترکیبات، ایجاد کف و غیره می شود اتفاق نیفتد.
مزیت های اختلاط سموم سازگار
در صورت سازگاری اختلاط سموم مزیت های متعددی عاید کشاورز می شود؛
- استفاد هم زمان کودها و محرک های زیستی گیاه و سموم مورد نیاز که موجب روند رشد بهتر گیاهان می شود.
- صرفه جویی در هزینه های سمپاشی های متعدد، انرژی صرف شده برای سمپاشی، زمان که نهایتا منجر به کاهش آسیب وارده به خاک، محصولات کشاورزی و محیط زیست می شود.
- کنترل بهتر آفات و مریضی ها و کاهش احتمال مقاومت گیاهان به سموم شیمیایی
برچسب ها و راهنماهای استفاده
همیشه برچسب روی بسته بندی سموم و یا بروشورهای تعبیه شده را به دقت بررسی کنید و هرگونه نکته و محدودیت نوشته شده منحصر به محصول را در نظر بگیرید. مواردی مانند کیفیت آب، محدود PH، مخلوط های ناسازگار، واکنش به دما و غیره
اگر اطلاعات کافی بر روی محصول وجود ندارد، قبل از مصرف حتما آزمایش تجربی انجام دهید. برخی از ترکیبات ایجاد شده به هیچ عنوان قابلیت پاشش ندارند به عنوان مثال اختلاط برخی از سموم با محصولات دیگر حاوی سولفات، ترکیبی دو فاز سبز رنگ ایجاد می کند که علاوه بر اینکه قابلیت پاشش ندارد بلکه تمیز کردن آن از مخازن، فیلترها و نازش های سمپاش کار بسیار دشواری است.
به طور کلی در اختلاط ترکیبات مس دار باید دقت نمود!
آزمایش تجربی اختلاط سموم
اگر پس از انجام آزمایش تجربی محلول ایجاد شده پایدار بماند یعنی ناسازگاری وجود ندارد البته که ناسازگاری بیولوژیکی به راحتی قابل تشخیص نیست.
برای انجام آزمایش تجربی اختلاط سموم لازم است که 500 میلی لیتر آب درون ظرف شیشه ای دردار ریخته شود.
توجه شود که به ازای هر مقدار از محصولی که برای واحد هکتار مزرعه توصیه می شود، یک صدم آن برای انجام آزمایش به آب اضافه کنید. به عنوان مثال اگر سمی 1 لیتر در هکتار استفاده شود 10 میلی لیتر از آن برای آزمایش تجربی اختلاط سموم نیاز است.
برای سموم جامد و پودری به ازای هر 100 گرم استفاده در واحد هکتار مزرعه 1/4 قاشق چایخوری به آب اضافه نمایید.
درب ضرف شیشه ای را ببندید و خوب تکان دهید.
شیشه را حدود 2 ساعت کنار بگذارید (اگر محدودیت زمانی ندارید ساعات بیشتری را صرف این کار کنید).
اگر هرگونه رسوب، لختگی، تعلیق، دو فاز شدن، تغییر رنگ، خمیری شدن و غیره مشاهده شد ترکیب برای اختلاط مناسب نیست.
توصیه می شود حتی در صورت سازگاری سموم قبل از استفاده در مزرعه ابتدا در گوشه ای از مزرعه ترکیب آماده شده آزمایش شود و سپس در سطح وسیع به کار برده شود.
نکات مهم در اختلاط سموم سازگار و ناسازگار
اختلاط سموم سازگار
برخی از ترکیبات هم افزایی ایجاد می کنند و ممکن است اگر برای محصولات کشاورزی استفاده شود به آن ها آسیب جدی وارد کند. البته که هم افزایی سموم در کنترل علف های هرز می تواند مفید باشد زیرا عمل نابودی علف را تسریع می بخشد.
برخی از ترکیبات دیگر خاصیت تشدید شوندگی دارد که البته برای کنترل بهتر آفات می تواند موثر باشد زیرا موجب کنترل بهتر آفات و همچنین مصرف کمتر موم شیمیایی می شود. اما نباید بی گدار به آب زد.
ترکیب آهک هیدراته یا دولومیت را با انواع کودها باعث آزاد شدن بیش از حد آمونیاک می شود.
اختلاط اوره، نیترات پتاسیم و سولفات منیزیم با بیشتر آفتکشها سازگار است.
تجربه نشان میدهد افزودن اوره یا نیترات پتاسیم به ریزمغذیها، باعث افزایش جذب عناصر در برخی شرایط میشود.
اختلاط سموم ناسازگار
از طرفی دیگر ترکیب بعضی از سموم ممنوع است به عنوان مثال سمومی مانند سموم قارچکش، برای اختلاط با عناصر غذایی و کودها در مخزن سمپاش مناسب نیستند.
همچنین سمی با فرمولاسیون EC را نمی توان با با یک سم دارای فرمولاسیون WP مخلوط کرد. یا سمومی که دارای فرمولاسیون EC هستند را نباید با قارچکش ها یا علف کش ها ترکیب کرد. همچنین باید از اختلاط سولفات آهن با علف کش های فنوکسی مانند توفوردی اجتناب کرد، چون سبب مسدود شدن ادوات و نازل های سمپاش می شود.
در مورد اختلاط ترکیباتی با هیومیک اسید بالا با کودهای پتاسیمی دارای درصد پتاس بالا در سیستم آبکود یا سیستم محلولپاشی باید دقت نمود زیرا احتمال ناسازگاری وجود دارد.
برخی از سموم پودری و جامد قابلیت اختلاط با سموم محلول در آب را ندارند.
اختلاط کودها و سموم با اسیدیته بالا با کودها و سموم دارای اسیدیته پایین مناسب نیست.
همچنین اختلاط علف کش ها با حشره کش ها کار درستی نیست و بهتر است فقط در موارد استثنایی انجام می شود.
دقت شود که اکثر کنه کش ها با قارچکش ها قابل اختلاط نیستند.
اصول اختلاط سموم
به عنوان اصل اساسی، بهتر است فرمولاسیون های مشابه را با هم مخلوط نمود. (مثلا پودر وتابل را با پودر وتابل)
بهتر است حداکثر اختلاط با دو ترکیب اتفاق افتد.
توصیه می شود ترکیبات کودی جداگانه محلول پاشی شوند.
هیچگاه دو محلول نباید با هم مخلوط شوند؛ ابتدا آب را به ماده اول اضافه کرده، سپس ترکیب دوم، و سپس باقیمانده آب را اضافه نمود.
ترتیب اختلاط سموم
ترتیب اختلاط به شرح ذیل می باشد؛
ابتدا پودر وتابل، سپس فرمولاسیون روان ریز خشک و سوسپانسیون تغلیظ شونده و بعد فرمولاسیون های قابل حل در آب، سورفاکتانت ها، اسپری های روغنی و امولسیون های تغلیظ شونده.
مطالب تکمیل کننده: