اخیرا استفاده از هوش مصنوعی در تمام زمینهها به ویژه کشاورزی کاربرد دارد و جایگزین روشهای معمول و سنتی شده است و نوعی مدیریت پیشرفته مزرعه محسوب میشود. استفاده از روشهای جدید و هوشمند در کشاورزی باعث میشود تا میزان محصولات افزایش پیدا کند و تولید گازهای گلخانهای تا 20درصد کاهش و اثرات مخرب زیست محیطی کم شود.
در واقع کشاورزی هوشمند به معنی استفاده از نرمافزارها و تجهیزات مختلف با استفاده از اینترنت در تلفنهای همراه و رایانه هاست که نه تنها برای شرکتها و مزارع بزرگ، بلکه برای مزارع و باغات کوچک نیز در دسترس است.
با استفاده از هوش مصنوعی و کشاورزی هوشمند میتوان بیماری، آفات و مشکلات محصولات را پیش بینی کرد و یا تشخیص داد و علاوه بر آن کشاورز میتواند از تغییرات آب و هوایی نیز آگاه باشد و به موقع و هوشمندانه در صدد رفع مشکلات برآید و میزان نتیجههای پیش بینی نشده و منفی را کاهش دهد.
با توجه به این که روشهای کشاورزی هوشمند مزایای غیرقابل انکار و قابل توجهی برای کشاورزان و صاحبین کسبوکارها دارد، در ادامهی این مقاله درباره ویژگیهای این رویکرد عمیقتر صحبت میکنیم.
کشاورزی هوشمند چیست؟
کشاورزی هوشمند در واقع استفاده از هواپیماهای بدون سرنشین، هوش مصنوعی، دادههای بزرگ، اینترنت اشیا، ماهوارهها و غیره است که به کشاورزان کمک میکند تا بتوانند از فعالیت خود نتایج بهتری دریافت کنند.
در واقع استفاده از این فناوریها درصد کار نیروی انسانی را کاهش میدهند، باعث صرفه جویی در هزینههای مالی میشوند و میزان تولید محصولات را افزایش میدهند؛ به طور کلی میتوان گفت تجارت کشاورزی را به صرفهتر میکنند.
با توجه به اینکه پیش بینی میشود در سالهای آینده جمعیت جهان رشد قابل توجهی داشته باشد، لزوم استفاده بهینه از منابع طبیعی و نیاز به تولید محصولات بیشتر مطرح میشود؛ بنابراین امروزه بیشتر از هر زمان دیگری استفاده از فناوریهای هوشمند و پیشرفته در کشاورزی حائز اهمیت است و به آن توجه میشود.
اپلیکیشن جالیزان نیز سامانهای برای مدیریت هوشمند کشاورزی است که کمک میکند تا کشاورز بتواند از راه دور و تنها با استفاده از تلفن همراه یا رایانه، مزارع و باغات خود را به بهترین شکل مدیریت کند.
برای ورود یه سامانه جالیزان، کلیک کنید.
چگونه کشاورزی هوشمند میتواند به کشاورزان کمک کند؟
اپلیکیشنهای کشاورزی هوشمند مانند جالیزان، از طریق سنسورها و ماهوارهها میتوانند رطوبت خاک، تنش آبی، سطح سبز، نیاز کودی و غیره را اندازه گیری کنند و با استفاده از این اطلاعات به کشاورزان کمک کنند تا بهترین زمان را برای آبیاری و کود دهی محصولات خود انتحاب کنند و در منابع آبی خود نیز صرفه جویی کنند.
همچنین لازم است کشاورزان تفاوت بین کشاورزی هوشمند و کشاورزی دقیق را بدانند؛ کشاورزی هوشمند با استفاده از فناوری و ابزارهای پیشرفته کشاورزی را کارآمدتر و قابل پیش بینی تر میکند، در حالی که کشاورزی دقیق روی دقت اندازه گیریها تمرکز دارد.
مزایای کشاورزی هوشمند
امروزه فناوریهای قابل استفاده در کشاورزی هوشمند علاوه بر مناطق توسعه یافته، در مناطق در حال توسعه نیز در دسترس هستند. این فناوریها میتوانند قالب کار کشاورزی را تغییر دهند و باعث بهبود آن شوند. برخی از مزایای کشاورزی هوشمند برای کشاورزان شامل:
- افزایش دقت در کار
- افزایش میزان تولید و عملکرد محصولات
- کاهش هزینههای تولید
- کاهش نیاز به نیروی انسانی
- کاهش استرس کشاورز
- قابل پیش بینی بودن مشکلات، آفات و بیماریها
- کمک به افزایش راندمان و سرعت عمل کشاورز برای حل مسئله
- کاهش مصرف آفت کشها و سموم
- پیش بینی آب و هوا به کمک دادهها
لازم به ذکر است که این ابزارها و فناوریهای قابل استفاده در کشاورزی هوشمند که شامل برنامههای تلفن همراه، تجزیه و تحلیل تصاویر ماهوارهای و غیره میباشند علاوه بر اینکه تاثیر مثبت در کشاورزی دارند، توسط شرکتهای بیمه، تامین کنندگان نهاده، موسسات مالی، تعاونی های کشاورزی و غیره نیز قابل استفاده میباشند.
فناوریهای مورد استفاده در کشاورزی هوشمند
از موثرترین و راحتترین ابزارهای مورد استفاده در کشاورزی هوشمند شامل:
سنسورهای هوشمند کشاورزی
سنسورهای حساس به کشاورزان کمک می کنند تا بتوانند از کوچکترین تغییرات در مزرعه خود به سرعت با خبر شوند و به موقع به آن نظارت کنند.
تصاویر پهپادها و ماهواره
کشاورزان به کمک تصاویر ماهوارهای میتوانند نقشههای به روز از وضعیت زمین خود را داشته باشند و روزانه و از راه دور بدون نیاز به رفتن به مزرعه بر آن نظارت کنند.
دادههای کلان
کشاورزی هوشمند و داده کلان به شما کمک میکند تا بتوانید تصمیمات بلند مدت بگیرید و در لحظه اقدام کنید.
اینترنت اشیا (IoT)
اینترنت اشیا به کشاورز این امکان را میدهد که همه ابزارها و راه حلها را در یک سیستم واحد ترکیب کند.
جالیزان با کمک به کارگیری از GIS، اطلاعات باغات و مزارع را از کاربر دریافت میکند و به مدیریت فعالیتهای کشاورزی شامل تعیین سلامت گیاه، نیاز کودی، تنش آبی، شاخص پوشش گیاهی و پیشبینی و هشدارهای هواشناسی و غیره میپردازد و آنها را به کمک تصاویر سنجش از دور و تصاویر ماهوارهای در اختیار کشاورز قرار میدهد تا بتواند به موقع از وضعیت زمین تحت کشت خود با خبر باشد.
راه حلهای اینترنت اشیا برای کشاورزی هوشمند
به لطف اینترنت اشیا در کشاورزی هوشمند، کشاورزان میتوانند تنها با داشتن یک دستگاه و بدون نیاز به رفتن به مزرعه یا باغ، همه دادهها و تجهیزات را ببینند و مدیریت کنند.
این فناوری میتواند تولید ضایعات، مصرف برق، سوخت، آب و کود را کاهش دهد و بهینه کند. علاوه بر این، به کشاورزان اجازه میدهد تا تصمیم بگیرند که کدام فرآیندها در حالت دستی و به کمک نیروی انسانی باقی بمانند و کدام وظایف به شکل خودکار انجام شوند. از کاربردهای دیگر اینترنت اشیا میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- استفاده از آن برای گلخانههای هوشمند
- مدیریت از راه دور مراتع و دام
- نظارت بر مزرعه با کمک هواپیماهای بدون سرنشین
- پیش بینیهای بلند مدت و تحلیلهای مالی
- کمک به آبیاری دقیق
- کنترل هوشمند و به موقع آفات و بیماریها
- نظارت بر محصولات زراعی و برداشت آن
- ردیابی و پیش بینی آب و هوا در کشاورزی
گرچه اجرای فناوری اینترنت اشیا در کشاورزی هوشمند میتواند بسیار پرهزینه باشد، اما در دراز مدت، مقرون به صرفهتر از روشهای کشاورزی سنتی هستند.
نرم افزارهای کشاورزی هوشمند و اپلیکیشنهای موبایل
سیستمهای کشاورزی هوشمند دارای دو بخش ماشین آلات مانند حسگرها و پهبادها و نرم افزارها هستند. بخش دوم این سیستم یعنی نرمافزارها به کشاورزان این امکان را میدهد تا به دادههای به دست آمده با استفاده از ماشین آلات دسترسی داشته باشند و بتوانند آنها را پردازش و مدیریت کنند و موثرترین تصمیمات را بگیرند.
به طور مثال برنامههای تلفن همراه میتوانند سودآورترین طرح کاشت را به کمک دادههای تاریخی تناوب زراعی، که از تصاویر ماهوارهای جمع آوری شدهاند، توصیه کنند.
استفاده از دادهها و تصاویر ماهوارهای
همانطور که میدانید استفاده از دادههای هوایی رویکرد جدیدی نیست اما ماهوارهها آن را به سطح بالاتری میبرند. با کمک ماهوارهها در کشاورزی هوشمند، خود کشاورزان و همچنین شرکتهای بزرگ کشاورزی میتوانند مناطق بزرگتری را پوشش دهند، در زمان سریع تری به پردازش اطلاعات بپردازند، از هواپیماهای بدون سرنشین که بسیار پرهزینه هستند کمتر استفاده کنند و مزرعه را به صورت شبانهروزی تحت نظر داشته باشند.
نظارت به زمینها با تصاویر ماهوارهای به خصوص برای شرکتهای بزرگ کشاورزی که باید وضعیت مناطق بزرگ را زیر نظر داشته یاشند بسیار کاربردی است.
دادههای تاریخی و پیش بینی کننده در کشاورزی هوشمند
از نظارت ماهوارهای میتوان برای ارائه اطلاعات اولیه به سنسورهای نصب شده در مزارع یا باغات استفاده کرد. واقعیت این است که نصب حسگرها و نمونه برداری کارهایی بسیار پرهزینه و نیازمند منابع هستند و بهتر است آنها را در مناطقی که شاهد بروز مشکلات هستید انجام دهید.
ارائهی شاخصهای پوشش گیاهی در نرمافزار جالیزان به شما این امکان را میدهد که چنین دادههای اولیه را به دست آورید و بر اساس آن، نمونهبرداری را کنترل کنید و تجزیه و تحلیلهای پیشبینیکننده برای کشاورزی هوشمند انجام دهید.
علاوه بر این، این نرم افزار هوشمند دسترسی کشاورزان را به دادههای تاریخی گسترده در مورد رطوبت خاک، نوسانات دما، بارش و سایر پارامترها فراهم میکند. همه اینها به کشاورزان این امکان را میدهد تا قبل از شروع هر کاری چشم انداز و پتانسیل محصول و زمین انتخاب شده را ارزیابی کنند، خطرات را محاسبه کنند و درصورت نیاز آبیاری دقیق اضافی را برنامه ریزی کنند.
آینده کشاورزی هوشمند
به طور کلی کشاورزی هوشمند، آینده تمام تولیدات کشاورزی است. اجرای آن به تولیدکنندگان اجازه میدهد تا مدیریت تولید موثر را ترتیب دهند، نیازهای رو به رشد جمعیت را برآورده کنند و در عین حال، محیطی انسانی و دوستدار محیط زیست ایجاد کنند. فناوریهای مدرن میتوانند قابلیتهای کنترل، نظارت، برنامهریزی و اکتشاف گسترده را به کشاورزان ارائه دهند.
گسترش کشاورزی هوشمند به طور جدایی ناپذیری با توسعه فناوری به ویژه راه حلهای ماهوارهای مرتبط است. ماهوارههای مدرن و چند منظوره میتوانند به طور قابل توجهی به بهینه سازی فعالیتهای کشاورزی کمک کنند و به حلقهای کلیدی در تصمیم گیریهای تولید تبدیل شوند. پلتفرم هایی مانند جالیزان میتوانند در انتقال اطلاعات بین هر پیوند اینترنت اشیا شرکت کنند و ادغام تصاویر ماهوارهای پردازش شده را در پلتفرمهای تخصصی ساده کنند.
آینده کشاورزی و کشاورزی هوشمند روی زمین در فضا است.
منابع