کرم گلوگاه انار ازجمله آفات مهم درخت انار و کاهش دهنده عملکرد و کیفیت انار در کشور محسوب می شود و اگر به درستی کنترل نشود خسارت اقتصاد بسیار زیادی به کشاوررزان وارد می کند.
کشاورزان به آفت کرم گلوگاه انار پره خرنوب نیز می گویند، این آفت میزبان های دیگری همچون درختان خرما، سیب، انجیر و مرکبات نیز دارد، انجیر های ریخته شده زیر درخت و یا باقی مانده روس درخت بهترین کان برای زمستان گذرانی این آفت هستند.
خسارت کرم گلوگاه انار
آفت کرم گلوگاه انار معمولا سه نسل دارد و بیشترین خسارت و جمعیت آن مربوط به نیل دوم و سوم است.
شب پره های زمستان گذران این آفت در زمان گلدهی درخت انار پدیدار می شوند که روی گل های انار تخم ریزی میکنند، تخم ریزی باعث ریزش شدید گل های درخت می شود و بر اثر ریزش گل ها اکثر لارو ها نیز از بین می روند.
سپس پروانه ای این آفت روی گلوگاه انار تخم ریزی کرده و میو ها را آلوده می کنند و میوه های آلوده ریزش می کنند.
به طور کلی آفت کرم گلوگاه انار موجب خراب شدن میوه ها و ریزش آنها از درخت می شود. علائم ظاهری در میوه هایی که لارو این آفت از آنها تغذیه کرده تقریبا تا نزدیکی هسته خورده شده اند و بخش هایی از میوه به رنگ قهوه ای دیده می شود.
شناسایی کرم گلوگاه انار
سر قفسه سینه حشره کامل آفت کرم گلوگاه انار که به شکل شب پره است به رنگ خاکستری مایل به قهوه ای می باشد. رنگ بال های جلو خاکستری است و دارای نوار زیگزاگ و دانه دار به رنگ خاکستری روشن با حاشیه قهوه ای است.
خالهای سیاهی پشت سر لارو کرم گلوگاه انار دیده می شود. و رنگ آن بسته به اینکه از انارهای دانه قرمز یا دانه سفید تغذیه کرده باشد بین سفید و صورتی است. لاروها با تغذیه از میوه میتوانند تا 20 میلیمتر رشد کند، در پشت بدن لارو موهای وجود دارد. لاروها نمی توانند هوای سرد زمستان را تحمل کنند به همین علت معمولا در بهار رشد پیدا می کنند.
کنترل و مبارزه
برای کنترل و مبارزه به موقع علیه آفت کرم گلوگاه انار باید باغ و درختان را پایش نمود تا متوجه خسارت های ظاهری مانند ریزش گل و میوه درخت، لکه های قهوه ای و یا سیاه و یا حتی تغییر رنگ پوست میوه شد.
یکی از روش های بررسی و یا گیر انداختن این آفت گذاشتن طعمه در تله های فرمونی است.
کنترل زراعی و بهداشتی
اولین و بهترین راه کنترل کرم گلوگاه انار استفاده از ارقام مقاوم می باشد. مثلا برخی از ارقام انار به دلیل پوست ضخیمی که دارند امکان تخم گذاری پروانه ها در آن ها کمتر است و به اصطلاح در برابر این آفت مقاوم ترند زیرا افت علاق ای به خوردن پوست کلفت ندارد.
همچنین رعایت اصول باغداری از جمله آبیاری منظم، شخم و خاکورزی به موقع، یخ آب زمستانه، رفع علف های هرز و غیره موجب تقویت درختان و کاهش خسارت آفت می شود.
برای بهداشت باغ ضروری است که انار های آلوده و ریخته شده در طول فصل رشد همچنین انارهای باقیمانده روی درخت در پایان فصل را در یک مکان از پیش تعیین شده جمع آوری نمود و بر روی آن توری ای برای حبس حشرات قرار داد.
اگر اقدام به حبس حشرات ننمودید باید قبل از گلدهی درخت آن ها را از بین ببرید.
البته حذف پرچم انار با دستگاه پرچم پاک کن و یا برس های مخصوص حدودا 2 الی 3 هفته پس از گلدهی می تواند جهت کاهش ریزش گل ها، ترکیدگی انار و کنترل آلودگی کارساز باشد.
علاوه بر این رعایت فاصله اصولی درختان منجر به کاهش آفتاب سوختگی و همپوشانی تاج درختان می شود که نهایتا رطوبت باغ را جهت مبارزه بیولوژیکی حفظ می کند.
کنترل بیولوژیکی
زنبور تریکوگراما برای کنترل بیولوژیکی آفت کرم گلوگاه انار موثر است، زمان آغاز رها سازی به شرایط منطقه و نظر کارشناسان بستگی دارد:
فاصله ره سازی مناسب 10 الی 15 روز است و بهتر است رها سازی در 8 الی 10 نوبت و در هر نوبت 6 گرم زنبور تکرار شود.
راه دیگر استفاده از 600 عدد تریکوکارت یک دهم درصد در هر هکتار نیز می باشد.
از تاثیر حشره کش های زیستی (BT) علیه آفت پس از تخم گذاری این آفت نباید غافل شد.
کنترل شیمیایی
تاکنون سم و یا آفت کشی مخصوص این آفت و با کارایی بالا معرفی نشده است زیرا استفاده از سموم شیمیایی نه تنها آفت را از بین می برد بلکه در روند کنترل بیولوژیک تاثیر منفی می گذارد و حشرات مفید را از بین می برد.
برای مشاوره های تخصصی کشاورزی با ما در ارتباط باشید.