کدو سبز که نام علمی آن است دارای شباهت بسیار زیادی به خیار دارد ولی از نظر جثه و اندازه بزرگتر است و روی سطح پوستش دارای رنگ سبز و خال خالی رنگ است.
قبل از اینکه اقدام به کشت کدو سبز بکنید باید نیاز، این گیاه را به خوبی بشناسید و اطلاعات کافی درباره چگونگی نگهداری آن در زمان کاشت داشته باشید در غیر این صورت گیاه با عواقب بسیاری روبرو خواهد شد و حتی ممکن است موجب نابودی آن بشود.
نام انگلیسی این گیاه (Cucurbita pepo) است و شباهت بسیار زیادی به خیار دارد ولی از نظر اندازه از خیار بزرگتر است. کدو سبز خواص درمانی و تغذیه ای زیادی دارد و بسیاری از بیماری ها را درمان می کند.
جالب است بدانید از نظر گیاه شناسی کدو سبز یک میوه نارس است که حاصل تورم تخمدان گل آن میوه است.بسته به پیوند این گیاه کدو سبز می تواند به رنگ های سبز تیره، زرد تیره یا حتی نارنجی رنگ شود.
انواع کدو سبز
اغلب کدو ها به رنگ سبز هستند اما مدل های مختلف دیگری هم دارند که عبارتند از:
کدو زرد رنگ
این کدو خورشتی زرد رنگ یا Goldmine Zucchini یک گیاه تابستانه و محبوب است که زادگاه اش آمریکا است ولی اغلب توسط کشاورزهای هلند ی کاشت و صادر می شود. کدو زرد رنگ مزیت های بسیار زیادی دارد از کشت آسان که فقط 55 روز طول می کشد گرفته تا ارزش غذایی بسیار بالای مثل آنتی اکسیدان، مواد مغذی و املاح معدنی. این کدو به صورت خام یا پخته در آشپزی استفاده می شود.
کدو پیتان (گوش ماهی زرد رنگ ستاره ای)
این گوش ماهی با ظاهر چذاب خود توانسته طرفدار های زیادی جذب کند به خصوص کسانی که به آشپزی علاقه مند هستند. کدو پوست بسیار نازکی دارد و دارای عطر و طعم فراوانی است. در آشپزی به صورت شکم پر،بخار پز و خام استفاده می شود. دوره باردهی پیتان 49 روز است.
روش پرورش و کشت پتان بسیار ساده است و مثل کدوی معمولی کاشت می شود و گزینه ی بسیار خوبی برای کاشت باغچه و گلدان است.
کدو سبز ایتالیایی
این کدو سبز گرد بسیار پر طرفدار است و زمانی که کشت می شود به اندازه یک توپ بیسبال است. زمان باردهی اش بین 45 تا 50 روز است و زمانی که به اندازه 8 تا 10 سانتی متر رسید زمان برداشت این میوه دوست داشتنی است. از این کدو در انواع سالاد ها، دلمه ی شکم پر، سوپ ، کباب سرخ شده و به خاطر عطر بسیار خوبش در خورشت ها ، استفاده می شود.
کدو سیاه
کدو سیاه جر یکی از محبوب ترین کودها است و کشت بسیار آسانی دارد و در عرض 50 روز به ثمر می رسد و به طور معمول در سوپ و آبگوشت استفاده می شود. شهرتش به خاطره این است که سطح پوستش مشکی رنگ و داخل گوشتش سفید رنگ است.
کدو طلایی رنگ
از این کدو بسیار خوش رنگ برای تهیه و زیبایی غذا به جای کدو سبز استفاده می شود. از نظر عطر هیچ تفاوتی با کدو سبز ندارد. تنها ویژگی خاص آن رنگ منحصر به فرد و زیبا آن است.
کدو حلوایی
کدو حلوایی از نوع نارنجی رنگ کدوها است و طعم شیرینی دارد. وزنش بسیار زیاد است و شباهت زیادی به خربزه دارد. علت وزن زیاد این کدو بزرگ بودن هسته این میوه است. این کدو خواص درمانی بسیار زیادی به همراه دارد مانند: درمان سرفه و نرم کننده سینه، بی خوابی، درمان صفرا، درمان قولنج، سردرد، میگرن و…
کدو تنبل
کدو تنبل به دلیل جثه بزرگی که دارد به نام کدو تنبل شناخته می شود. دارای پوستی ضخیم و طعم شیرین است. قسمت پوست، میوه و تخم آن بیشتر مورد استفاده قرار می گیرد. شباهت بسیار زیادی به کدو حلوایی دارد و معمولا تشخیصشان سخت می شود.
خواص درمانی آن شامل: ابتلا به پیری چشم را کاهش می دهد، خاصیت ضد التهابی دارد، سرشار از مواد مغذی است.
زمان مناسب کاشت کدو سبز
این نکته را باید بدانید که کدو سبز نمی تواند سرما را تحمل کند البته اگر قصد دارید در گلدان بکارید به راحتی می توانید در تمامی فصل ها اقدام به کاشت کنید ولی اگر قصد دارید در باغچه اقدام به کاشت کنید بهترین زمان از اول بهار تا آخر این فصل هست چون می توانید به دفعات زیادی از محصول برداشت کنید.
بهترین فصل برای کاشت کدو سبز فصل تابستان است به خاطره اینکه نیاز به آفتاب زیاد ی دارد و در خاک سرد خوب رشد نمی کند با این وجود می توانید کدو سبز را در اوایل فصل بهار هم بکارید چون دما خاک بیرون از گلخانه به 13 درجه سانتی گراد رسیده است
هرچقدر کیفیت نور و آب این گیاه بهتر باشد، تعداد کدو ها بیشترو با کیفیت تری دریافت خواهید کرد.
روش کشت کدو سبز
معمولا کدو سبز ها به دو صورت کشت می شوند:
کاشت کدو سبز به صورت خطی
بعد از اینکه سرما به طور کامل رفع شد می توانید دانه های کدو سبز را می توانید در منطقه کاشت بکارید. دمای مناسب برای کاشت کدو سبز 13 درجه سانتی گراد است. در هر گودالی که می کارید 2 یا 3 تا بذر در عمق 3 سانتی متری بگذارید.
کاشت کدو سبز به صورت جوی و پشته ای
بعد از اینکه سرما به اتمام رسید، خاک را به صورت جوی و پشته ای آماده کنید. پشته ها باید بین 15 تا 30 سانتی متر از زمین فاصله داشته باشد و عرض آنها 30 تا 60 سانتی متر باشد. فاصله پشته ها هم باید 50 تا 100 سانتی متر باشد.
زمانی که بذر ها جوانه زدند و برگ تشکیل داد وقت تنک کردن آنها فرا رسیده است و قوی ترین بوته ها را به تعداد2 یا 3 تا نگه دارید.
همچنین می توانید 4 تا 6 هفته قبل از آخرین سرما بذر های کدو سبز را در خانه تان بکارید و بعد از اینکه سرما تمام شد، بوته های کدو سبز را به زمین اصلی منتقل کنید.
کشت کدو سبز در گلدان
یک ظرف گلدان با مخلوطی از خاک سبک یعنی پرلیت و کمپوست پر کنید. دقت کنید که 2 تا 3 سانت از لبه گلدان خالی باشد. گلدانی استفاده می کنید باید سوراخ زهکشی شده داشته باشد وگرنه بوته های کدو دچار پوسیدگی می شوند. بعد از اینکه خاک را آماده کردید شروع به آبیاری کنید. به صورتی که خاک به طور کامل در ظرف جا گیرد، اگر این اتفاق نیفتاد دوباره باید آبیاری کنید.
بعضی از کدوها نیاز به داربست دارند که رشد کنند برای این منظور باید از داربست یا فنس استفاده کنید.
گلدان باید در مکانی باشد که روزی 6 ساعت آفتاب به آن برسد.
حتما باید قبل از کاشت بذرها را به مدت 24 ساعت در آب بخیسانید و سپس پنج تا شش تای بذر کدو سبز را در سانتی متری مرکز گلدان بکارید.
عمق این خاک باید 1 تا 15 سانتی متر باشد. بعد از کاشت باید خاک را مرطوب کنید ولی نه در حدی که خیس شود.
حتما هر روز به گلدان خود سر بزنید و علائم آن را چک کنید حتی برای این کار توصیه می شود که یک دفترچه یادداشت مخصوص این کار داشته باشید و علائم آن را روزانه یادداشت کنید مواردی مثل مرطوب بودن خاک چون خاک به هیچ عنوان نباید خشک باشد مخصوصا در سه یا چهار هفته اول که زمانه جوانه زدن گیاه است.
در فصل تابستان هر هفته باید به گیاه کود سبز دهید، کوددهی باید قبل آبیاری انجام شود.
زمانی که بذرها جوانه زدن ، دو تا از قوی ترین نهال ها را انتخاب کرده و در گلدان بگذارید و مابقی را با قیچی برش دهید.
زمانی که اندازه نهال ها به 10 تا 15 سانتی متر رسید باید ضعیف ترین گیاهان را حذف کنید و فقط یک عدد نهال سالم در گلدان قرار دهید. نهال ها را حتما با قیچی ببرید و به هیچ عنوان از خاک بیرون نکشید چون با این کار یه ریشه آنها آسیب جدی وارد می کنید.
زمانی اندازه کدوها به 8 سانتی متر رسید می توانید آنها را برداشت کنید.
کشت کدو سبز در باغچه
قبل از اینکه اقدام به کشت کدو سبز کنید باید بدانید برای تکثیر کدو سبز دو روش وجود دارد:
کشت از طریق بذر
مکانی را برای کشت بذرهای خود انتخاب کنید و آنها را در عمق یک اینچی بکارید. بذرها طی 10 الی 14 روز جوانه می زنند اما با این وجود بعضی از بذرها ممکن است جوانه نزند . برای جلوگیری از این کار باید در هر حفره 2 الی 3 بذر کشت کنید و پس از بردگی شدن آنها را تک کنید و گیاهان قوی تر را جایگزین گیاهان ضعیف تر کنید.
کشت از طریق نشا
نشا گیاه کوچکی است که زمانی که شرایط مساعد شد می توانید آنها را به زمین اصلی انتقال دهید. مزیت کشت نشا این است که با خیال راحت تری می توانید آن را بکارید و گیاه زودتر وارد فاز زایشی و تولید میوه می شود.
برای کشت نشا ابتدا باید در زمین اصلی یک سوراخ عمیق و ایجاد کنید. دقت کنید عمق و بزرگی سوراخ باید بیشتر و بزرگتر از توپ ریشه گیاه باشد. نشا را به آرامی از ظرف در آورده و در حفره قرار دهید و با خاک اضافی که به وجود آمده اطراف آن را پر از خاک کنیم . فاصله هر کشت نشا کدو سبز از هم دیگر 90 تا 100 سانتی متر باشد.
مطلب مرتبط:
خاک مناسب کشت کدو سبز
بهتر است خاک را چند ماه قبل از کشت آماده کنید . خاک باید حاصل خیز با زهکشی مناسب باشد. خاک لومی بسیار برای کشت کدو سبز مناسب تر است.
حتما روزانه PH خاک را چک کنید اگر بین 6 تا 7.5 باشد مناسب است ولی اگر نباشد باید به خاک پیت ماس اضافه کنید که خاک قلیایی تر شود.
برای اینکه مواد مغذی تری به خاک اضافه کنید می توانید یک ماه قبل از کشت ، کمپوست یا خاک پوسیده را به آن اضافه و شخم بزنید و آن را با مالچ بپوشانید.
چطور کدو سبز را در باغ بکاریم؟
برای کشت نشا کدو سبز با استفاده از بیلچه تعدادی از گودال کوچک ایجاد می کنیم . اگر تصمیم دارید بذر کدو سبز را بکارید آن را در عمق 1.3 سانتی متری خاک قرار دهید ولی برای کشت نشا کدو سبز ابتدا باید گودالی حفر کنید که خود نشا بزرگتر باشد و فاصله ی آنها باید بین 75 تا 100 سانتی متر باشد. سپس نوبت کاشت جوانه های کدو سبز می رسد که آن ها را داخلی گودال هایی که ایجاد کرده بودیم قرار می دهیم.
اگر نمی خواهید بذر را مستقیما در خاک بخواهید می توانید 4 تا 6 هفته قبل از انتقال بذرها به زمین آنها را در گلخانه نشا بزنید.
برای اینکار ابتدا یک سینی انتخاب کنید و نشا را با مخلوط کشت نشا پر کنید و بذر کدو سبز را در درون آنها قرار دهید. در هر قطعه سینی یک عدد بذر کدو سبز بگذارید و به خوبی به آنها آب دهید.
حداقل دمایی که سینی را در آن بگذارید 16 درجه سانتی گراد است. زمانی که دومین برگ از جوانه های کدو سبز بیرون آمد میتوانید آنها را به زمین اصلی انتقال دهید.
اگر کشت بذر کدو سبز را انتخاب کردید باید بعد از اینکه آنها را در گودال قرار دادید، 1 یا 2 سانتی متری آن را پر خاک میکنیم.
اگر انتخابتان نشا کدو سبز است بعد از اینکه داخل گودال قرار بگیرد باید روی آنها خاک بریزید به قدری که نشا تا حدودی زیر خاک برود در این حال ساقه گیاه آسیبی نبیند.
برای نگهداری از جوانه های کدو سبز باید علف های هرز را از بین ببرید و در صورت حاد بودن مسئله باید از مالچ استفاده کنید.
برای جلوگیری از بیماری گیاه باید میوه ها یا شاخه هایی که حامل بیماری هستند بچینید.
نکته بسیار مهم این است که برای اینکه کدو سبز محصول دهد باید گرده افشانی شود. برای گرده افشانی از تعدادی زنبور یا حشرات گرده افشان استفاده کنیم.
زمانی که اندازه کدو سبز به 10 سانتی متر رسید می توانید برداشت کنید. برای تولید کدو سبز های بیشتر باید از یک ترفند در اینجا استفاده کنیم و آن چیدن کدو ها به صورت منظم است. یعنی به محض رسیدن کدو سبز باید آنها را بردارید در غیر این صورت یک یا دو عدد کدو سبز را روی شاخه ها باقی بگذارید تا روند رشد کاهش یابد.
نکات مهم برای کاشت کدو سبز
- برای اینکه گیاه کدو سبز در زمان کوتاه تری محصول بدهد و باروری بیشتری داشته باشد باید زمانی که نهال های کدو سبز به وجود آمدند اطراف آنها مالچ مالی کنید. با این کار رطوبت زمین هم حفظ می شود.
- بوته های کدو سبز به آبیاری زیادی نیاز دارند. باید روزانه به میزان دو لیتر به آنها آب برسد. اگر کدو سبز در منطقه ای کاشته شده است که میزان بارش در آن کم است باید به روش آبیاری دستی به آنها آب دهید. برای این کار باید از شلنگ آبیاری استفاده کنید.
- بهتر است زمانی که کدو سبز ها کوچک هستند آنها را برداشت کنید به این دلیل که هم طعم بهتری دارند و در بازار طرفداران بیشتری دارند و سریع تر به فروش می رسند.
- هنگام برداشت کدو از دستکش استفاده کنید چون بوته های سبز دارای خار های ریز هستند.
- بهتر است که آبیاری را از زیر برگ های گیاه انجام دهید که باعث بروز بیماری نشود.
- جایگزین کشت بذر نشا کدو سبز است که در مراکز باغبانی موجود است.
کاشت کدو سبز در گلخانه
برای کاشت کدو سبز در گلخانه بهتر است در انتهای فصل زمستان اقدام کنید با این وجود می توانید در فصل های دیگر هم اقدام کنید.
دانه های خود را در گلدان هایی که از قبل به آن کمپوست اضافه کرده اید بکارید. تقریبا باید یک نیم سانتی متر عمق داشته باشد. سپس گلدان ها را در جایی قرار دهید که آفتاب زیادی داشته باشد.
طبیعتا بذر های کدو سبز نیاز به مراقبت دارند ولی نگهداری آنها نسبت به میوه های دیگر در گلخانه ساده تر است. فقط باید دو مورد اساسی را رعایت کنید:
فضای زیاد:
کدو سبز برای رشد نیاز به فضا دارد به خاطر همین اگر فضای گلخانه شما بزرگ است، آنها را رها کنید تا روی خاک بخش شوند و به اندازه نیازشان فضا را اشغال کنند حتی ممکن است مجبور شوید آنها را به گلدان های بزرگتر انتقال دهید.
اگر گلخانه شما فضای لازم را نداشت باید صبر کنید که کدو سبز تا حدود 10 سانتی متر رشد کند و آن را در چاله های عمیق قرار دهید.
آب کافی:
یکی دیگر از نیاز های اصلی کدو سبز نیاز به آب کافی است چون این گیاه به شدت تعرق دارد. این گیاهان باید روزانه آبیاری شوند. باید حواستان باشد که آب به برگ های گیاه نخورد برای جلوگیری از این اتفاق بهتر است که از زیر به گیاهان آب دهید. به هیچ عنوان از آب گرم حین آبیاری استفاده نکنید چون ممکن است باعث پوسیدگی ریشه گیاه شود.
نکته مهم برای آبیاری کدو سبز
- کدو ها برای رشد خود و میوه هایشان نیاز به آبیاری بیشتر دارند.
- کدو ها باید به اندازه آبیاری شوند چون آبیاری بیش از حد باعث خفگی ریشه ها و از بین رفتن میوه ها می شود.
- استفاده از بادشکن ها به صورت دائمی یا موقتی باعث کاهش مصرف آب می شود و از خسارت های احتمالی گل و میوه ها جلوگیری می کند.
روش پرورش کدو سبز در گلخانه
یکی از مزیت های کشت کدو سبز در گلخانه این است که شما می توانید در تمامی فصل ها اقدام به کشت کدو سبز بکنید. اما اگر قصد دارید از این طریق سود بیشتری داشته باشید بهتر است در ابتدای بهار اقدام به کشت کنید.
شرایط کاشت کدو سبز در گلخانه
برای کشت نهال کدو سبز بهتر است از اواخر فوریه یا اوایل ماه مارس شروع کنید . برای این کار باید از فنجان های زغال سنگ همراه با خاک مغذی یا حاصلخیز استفاده کنید. برای تعیین کاشت نهال می توانید از تعداد برگ های که تشکیل شده است تشخیص دهید.
چطور نشای کدو سبز را آماده کنیم؟
یک ماه قبل از اینکه نهال کاشته شده را در گلخانه قرار دهید باید بذرها در ظرفی که از قبل درون آن خاک حاصلخیز کشت و بذر کدو حلوایی آماده کرده اید قرار دهید. برای افزایش جوانه زنی می توانید آنها را با محرک رشد درمان کرد یا به مدت 3 ساعت در آب گرم خیس کرد.
خاک هم قبل از کشت باید آماده شود برای این کار باید با آب گرم آبیاری کنید و سپس بذر ها را در عمق سه سانتی متری خاک دفن و آبیاری کنید. دقت کنید آبیاری باید به صورت منظم اجرا شود و در این حال از کنترل خارج نشود.
زمانی که اولین شاخه ها روی سطح خاک ظاهر شد باید جعبه نهال یا فنجان های ذغال سنگ را به اتاقی که شرایط نوری مناسب دارد انتقال دهید. دما باید بین 20 تا 22 درجه سانتی گراد در روز و 16 تا 17 درجه سانتی گراد در شب باشد.
به محض اینکه اولین برگ روی نهال ظاهر شد می توانید نهال را به بستر گلخانه پیوند بزنید.
کاشت پیوند کدو سبز
می توانید نهال کدو سبز را در اواخر فروردین ماه در گلخانه هایی که گرما ندارند بکارید اما اگر کاشت نهال زودتر از زمانی که تعیین شده آماده پیوند باشد باید خاک مورد نیاز حتما گرم باشد. برای این کار مخلوط کود پوسیده و کاه را روی تخت تجزیه کنید و روی آن یک لایه خاک 20 تا 25 سانتی متری بپاشید. قبل از کاشت خاک را با آب گرم آبیاری کنید سپس نهال های کدو را از بالا بکارید.فاصله بین بوته ها به صورت ردیفی باید 70 تا 80 سانتی متر و فاصله بین ردیف ها 80 تا 100 سانتی متر یا به روش تودرتو مربع کاشته شود. نهال ها تا زمانی اولین برگ ها در خاک ظاهر شوند باید در خاک غوطه ور باشد.
گرده افشانی
برای گرده افشانی باید بدانید که کدو سبز هم گل ماده دارد هم نر. گل نر را در لبه ساقه و گل ماده در انتهای میوه دیده می شود. گل های نر اولین گل هایی هستند که ظاهر می شوند و میوه نمیدهند و گل های ماده اندکی بعد تر از گل های تر ظاهر می شوند و به کمک حشرات گرده افشانی می کنند. بهترین زمان برای گرده افشانی صبح است که چون زمان باز شدن گل ها صبح ها هستش و هوا هم گرم تر است.
اگر به هر دلیلی گرده افشانی بسیار کند است یا اتفاق نمی افتد از یک برس نرم برای گردگیری داخل گل نرم استفاده کنید و سپس گل ماده را با دقت گردگیری کنید.
بعد از اینکه میوه ها تشکیل شدند، هر کدام از آن ها را روی یک تخته چوبی قرار داده تا تماس مستقیم با خاک نداشته باشند.
شرایط دمایی برای کشت کدو سبز
هوای گلخانه باید تا 23 درجه سانتی گراد گرم باشد و در شب ها به 17 درجه سانتی گراد کاهش یابد. دمای خاک هم باید بین 20 تا 25 درجه سانتی گراد باشد. اگر از این شاخص اعداد را رعایت نکنید می تواند منجر به رها شدن تخمدان ها از بوته شود و باعث کندی رشد گیاه می شود.
آبیاری کدو سبز در گلخانه
برای کدو سبزی که در گلخانه نگهداری می شود یک بار در هفته آبیاری ضروری است. وضعیت سلامت خاک سطحی هم بسیار مهم است اگر ترک های کوچک در خاک مشاهده کردید یعنی گیاهانی به رطوبت بیشتری نیاز دارد.
برای آبیاری باید حرارت آن هم اندازه حرارت اتاق باشد . میزان مصرفی یک بوته گیاه به اندازه یک سطل آب است و هرچه هوا گرمتر باشد نیاز بیشتری به آب دارد و حتی به 2 یا 3 بار در هفته هم می رسد. یک هفته قبل از برداشت کدو سبز آبیاری متوقف می شود.
کوددهی و تغذیه کدو سبز
برای افزایش باروری کدو سبز می توانید از این موارد استفاده کنیدک
- اوره
- خاکستر
- سولفات پتاسیم
- سوپر فسفاتها
برداشت و نگهداری از محصول کدو سبز
برای اینکه کدو سبز را در گلخانه برداشت کنید باید به نکات زیر توجه کنید
- طول میوه ها باید به 20 سانتی متر رسیده باشند
- برای اینکه به بوته آسیبی وارد نشود باید باید میوه با چاقو از بوته جدا کنید
- جمع آوری یک روز در میان باعث جلوگیری از رشد پیش از حد میوه ها و رشد کوتاه دیگر میوه ها
می شود
برای نگهداری کدو سبز باید میوه ها را داخل یک جعبه گذاشته و به اتاق خنکی بفرستید
بیماری ها کدو سبز در گلخانه ها
اگر از کدو سبز در گلخانه ها به خوبی نگهداری نشود می تواند به راحتی دچار بیماری شود یا حتی از بین برود. بیماری هایی مانند:
- سفیدک پودری که با استفاده از گوگرد عنصری می توانید آن را کنترل کنید
- کپک خاکستری (بوتریتیس) یا کپک سفید (اسکلروتینیا) : که در اثر رطوبت بسیار بالا به وجود می آید
- پوسیدگی ریشه (پیتیوم)
- پوسیدگی طوقه ( پا فوزاریوم)
بیماری های کدو سبز
پژمردگی برگی آلترناریا
علائم پژمردگی برگی آلترناریا در کدوسبز به صورت در این بیماری نقاط کوچک قهوه ای مایل به زرد همراه یک هاله زرد یا سبز که روی قدیمی ترین برگ کدو ظاهر می شود. هرچقدر این بیماری پیشرفت کند این لکه ها هم بزرگتر می شوند و در نهایت به هم میپیوندند و برگهای گیاه شروع به پیچ خوردن می کند و از بین می رود.
بیماری پژمردگی برگی آلترناریا در جاهایی که بارندگی بسیار کم و آب و هوای بسیار گرمی دارد بیشتر رایج است.
پیشگیری و درمان: باید هر دو سال یک بار به جای کدو تنبل یک گیاه دیگر بکارید . بعد از برداشت تمام بقایای گیاه را از بین ببرید یا خاک را به صورت عمیق شخم بزنید. برای جلوگیری بیماری قارچی از قارچ کش استفاده کنید و حتما گیاه را از پایه آبیاری کنید. مواظب باشید به برگها آب نخورد.
کپک پودری
علائم کپک پودری در کدوسبز به صورت اولین نشانه این بیماری ظاهر شدن لکه های سفید روی برگ ها است. به تدریج بزرگ و بزرگتر می شوند تا زمانی که کل برگ را آلوده می کند و برگ ها به طور کامل پژمرده می شوند و در نهایت می میرند.
پیشگیری و درمان: برای جلوگیری از این بیماری زمان فرا رسیدن فصل پاییز زمانی که برداشت را انجام دادید خاکی کدو سبز در آن رشد کرده است را حفاری کنید.
اگر گلخانه دارید باید تمام علف های هرز در حال رشد را از بین ببرید و رطوبت گلخانه حفظ کنید و به موقع به کدو ها آب دهید.
آنتراکوزیس
یک نوع عفونت قارچی است که اغلب کدو سبز و خیار را مبتلا میکند. زمانی که کدو سبز درحال رشد است احتمال اینکه دچار این بیماری شود بیشتر است.
علادم آنتراکوزیس در کدو سبز به صورت یک سری لکه ها روی کدو سبز ایجاد می شود و به تدریج بزرگتر می شود بوته گیاه را به شدت تحت تاثیر قرار خواهد داد. در این بیماری قیافه کدو سبز به شکلی درمی آید که انگار سوخته است.
آفات کدوسبز کدامند؟
حشرات زیادی هستند که برای کدو سبز خطرناک هستند ولی راه شناسایی و پیشگیری آنها چیست در ادامه با ما باشید:
کنه عنکبوتی
این حشره بیشتر برای کدوهایی که در گلخانه نگهداری می شوند مضر است ولی به این معنی نیست که سراغ کادوهایی که در فضای باز رشد می کنند نرود. این گیاه در قسمت زیرین برگ ها می نشیند و تار عنکبوت خود را در آنجا می بافد و این شروع عفونت گیاه است و اگر به موقع از این بیماری جلوگیری نشود باعث مرگ کل بوته ها می شود.
برای مبارزه با آفت کنه عنکبوتی از محلول پیاز استفاده کنید. برای این کار پیازها را از چرخ گوشت رد کنید و یک لیوان دوغاب سوزانده شده را به آن اضافه کنید. برای اثر بخشی بیشتر یک قاشق فلفل و یک قاشق غذا خوری صابون را به این محلول اضافه کنید.
شته خربزه
یکی از دشمنان سرسخت و دیرینه کدو سبز است. محل قرارگیری این شته ها قسمت پایینی برگ ها ، تخمدان ها و گل ها است. قسمت هایی که تحت تاثیر حشرات قرار می گیرند خشک می شوند، به هم دیگه می پیچند و در نهایت باعث مرگ گیاه می شوند.
مگس سفید
حشره مگس سفید در قسمت پایینی برگ ها میشیند و شکل خود را به صورت یک پوشش لزج چسبنده نشان می دهد سپس به مرور زمان برگها به شدت آسیب می بینند و شروع به پژمرده شدن می کنند.
به طور کلی عواملی که باعث خسارت و از بین رفتن میوه شود می شود شامل موارد زیر می باشد:
- تنش های مغذایی به دلیل کمبود عناصر غذایی
- تنش رطوبت در اثر گرما بسیار زیاد
- حضور برخی از آفت های کشاورزی مانند مگس یا ملخ
خواص درمانی کدو سبز
در آخر خوا درمانی کدو سبز را نیز برایتان آورده ایم، همانطور که در ابتدا گفتیم کدو سبز خواص بسیار زیادی دارد که عبارتند از:
- مناسب برای کاهش وزن : این میوه بسیار کم نشاسته است و کربوهیدرات کم و فیبر بسیار زیادی دارد. باعث کاهش گشنگی پیش از حد می شود.
- کمک به کنترل دیابت: کدوسبز دارای فیبر بسیار فراوانی است و جذب گلوکز را به تاخیر می اندازد به خاطره همین از نوع دیابت 2 جلوگیری می کند.
- کمک به درمان آسم: دارای ویتامین c بسیار زیادی است و همچنین دارای خاصیت ضد التهابی است که به بیماری آسم خیلی کمک می کند.
- کاهش فشار خون: کدو سبز سرشار از پتاسیم است حتی از موز هم بیشتر است وبسیار برای کاهش فشار خون مفید است.
- کند شدن فرایند پیری: کدو سبز منشا آنتی اکسیدان های لوتئین و زآگزانتین است که هردوی آنها دارای خاصیت ضد پیری هستند. این ویتامین ها از سلول های بدن و پوست در برابر رادیکالهای آزاد محافظت می کنند. زیرا آزاد شدن رادیکال ها باعث پیری زودرس می شوند.
- تقویت استخوان و دندان ها: سبزیجات و میوه ها سبز باعث افزایش تقویت استخوان ها ودندان ها می شود. همچنین دارای ویتامین K است.
- کمک به کلاژن سازی: ویتامین ریبوفلاوین که در کدو سبز وجود دارد روی کلاژن پوست تاثیر می گذارد و با مقدار آب فراوانی که در خود دارد باعث سلامت پوست می شود.
بسیار عالی متشکرم
یک هکتار چند تن کدو خورشتی میده ممنون از راهنماییتون