اینترنت اشیا چیست؟
اینترنت اشیا (Internet Of Things) یک فناوری جدید است که یک شبکه جهانی از ماشین ها و دستگاه هایی ایجاد می کند که قادر به برقراری ارتباط و تبادل داده با یکدیگر از طریق اینترنت هستند.
بین اینترنت اشیا (IoT) و اینترنت تفاوت وجود دارد. اینترنت اشیا می تواند اطلاعاتی راجع به اشیا متصل ایجاد کند به هم، آن را تجزیه و تحلیل کند و تصمیم بگیرد. به عبارت دیگر، می توان گفت اینترنت اشیا هوشمندانه تر از اینترنت است.
دوربین های امنیتی، سنسورها، وسایل نقلیه، ساختمان ها و نرم افزارها نمونه هایی از مواردی هستند که می توانند داده ها را بین یکدیگر تبادل کنند.
کاربرد اینترنت اشیا در کشاورزی مدرن
وقتی ما در شرایطی قرار می گیریم که باید غذای بیشتری با منابع کمتری تولید کنیم، هر مزیتی یک برد قلمداد می شود و اینجا جایی است که اینترنت اشیا (IoT) قدرت خود را نشان می دهد و با مزایایی که به همراه دارد تولید مواد غذایی را افزایش می دهد.
کشاورزی هوشمند با فناوری های پیشرفته اینترنت اشیا داخلی، منحصراً برای کمک به کشاورزان در کاهش ضایعات تولید شده و افزایش بهره وری طراحی شده است.
اینترنت اشیا مزایای زیادی به محصولات زراعی می رساند. با نصب سنسورهای متعدد در یک مزرعه، یک کشاورز به آمارهای اساسی در مورد اشکال آب و هوا، رطوبت خاک، سطح مواد معدنی و میزان نوری که گیاهان در معرض آن قرار دارند دسترسی مداوم دارد. این به نوبه خود زمینه ساز آبیاری بهتر و همچنین کاهش هزینه ها می شود.
به همین ترتیب مقدار قابل توجهی از هزینه ها صرفه جویی می شود و در عین حال محصولات بهتر و بیشتری برداشت می شود.
اینترنت اشیا چگونه در کشاورزی تغییرات ایجاد می کند؟
پتانسیل اینترنت اشیا در بازارهای در حال توسعه مانند خاورمیانه، آسیای جنوب شرقی، آفریقا و آمریکای لاتین بی حد و حصر است. در واقع در سال 2018، توسط IDC (International Data Corporation ) پیش بینی شده است که در آفریقا و خاورمیانه، اینترنت اشیا در 15 سال آینده رشد 15 درصدی را تجربه خواهد کرد.
در همین حال، فناوری اینترنت اشیا باید بتواند در سه سطح کارامد باشد:
- امکان جمع آوری و ارائه داده در زمان واقعی.
- ارائه راه حلی که در سطح جهانی قابل دسترسی باشد و محدود به اپراتور یا شبکه های محلی نباشد.
- ارائه راه حلی برای نصب آسان، مقرون به صرفه و کم مصرف.
بهینه سازی عملیات کشاورزی با استفاده از اینترنت اشیا
هنگامی که از راه حل موثر اینترنت اشیا در تجارت کشاورزی استفاده می شود، مزرعه باید بتواند کار، هزینه ها، کیفیت و عملکرد را به روش زیر بهینه کند:
آب: مدیریت دقیق آبیاری، که باعث صرفه جویی کلی در مصرف آب توسط مزرعه خواهد شد.
برق: با آبیاری دقیق و مصرف کمتر برق، در هزینه های انرژی صرفه جویی شود.
کار: نیازی به یک فرد اختصاصی برای مدیریت ثبت اطلاعات نیست. در عوض، می توان از این شخص به طور تخصصی در مکان دیگری از عملیات مزرعه استفاده کرد.
کاهش استرس ها و چالش ها: با کمک تصمیمات آگاهانه و به موقع، امکان مدیریت کارآمد عملیات وجود دارد.
بازده بهتر: هرگاه به تمام جنبه های فوق الذکر توجه شود، عملکرد بهتری به وجود خواهد آمد.
با پیشرفت در بهره مندی از فناوری اینترنت اشیا امکان گسترش کشاورزی هوشمند جهانی به مناطق دور افتاده فراهم می شود.
مزایای استفاده از اینترنت اشیا در کشاورزی
شرایط آب و هوایی
آب و هوا مقوله ای بسیار مهم و حیاتی در کشاورزی است. داشتن دانش نادرست در مورد آب و هوا، کمیت و کیفیت تولید محصول را به شدت خراب می کند. اما اینترنت اشیا به شما امکان می دهد با استفاده از حسگرهایی که در داخل و خارج از مزارع کشاورزی قرار می گیرند از شرایط آب و هوایی در زمان واقعی مطلع شوید.
به عبارتی اینترنت اشیا از حسگرهایی تشکیل شده است که می تواند شرایط آب و هوایی در زمان واقعی مانند رطوبت، بارندگی، دما و موارد بسیار دقیق را تشخیص دهد.
این سنسورها وضعیت محصولات و هوای اطراف آنها را کنترل می کنند و در صورت مشاهده شرایط آب و هوایی نگران کننده، هشدار ارسال می شود.
دیگر نیاز به حضور فیزیکی در شرایط ناخوشایند آب و هوایی وجود ندارد که در نهایت باعث افزایش بهره وری می شود و مزایای بیشتری برای کشاورزی کشاورزان دارد.
کشاورزی دقیق
کشاورزی دقیق یکی از معروف ترین کاربردهای اینترنت اشیا در کشاورزی است. این امر با تحقق بخشیدن به کاربردهای هوشمند کشاورزی مانند نظارت بر دام ها، ردیابی وسایل نقلیه، مشاهده میدانی و نظارت بر محصولات، کار کشاورزی را دقیق تر کنترل می کند.
هدف از کشاورزی دقیق، تجزیه و تحلیل داده های تولید شده از طریق حسگرها برای واکنش مناسب است. بسیاری از تکنیک های کشاورزی دقیق مانند مدیریت آبیاری، ردیابی وسیله نقلیه و بسیاری دیگر وجود دارد که نقشی حیاتی در افزایش کارایی و اثربخشی دارند.
به عنوان مثال می توانید شرایط خاک و سایر پارامترهای مرتبط را برای افزایش کارایی تجزیه و تحلیل کنید. همچنین می توانید شرایط کار در زمان واقعی دستگاه های متصل را برای تشخیص سطح آب و مواد مغذی تشخیص دهید.
گلخانه های هوشمند
اینترنت اشیا برای هوشمند سازی گلخانه های ما، ایستگاه های هواشناسی را قادر ساخته است تا شرایط اقلیمی را به طور خودکار مطابق با مجموعه خاصی از دستورالعمل ها تنظیم کنند.
اضافه کردن IoT در گلخانه ها مداخلات انسانی را از بین برده است، بنابراین کل فرآیند را مقرون به صرفه کرده و همزمان دقت را افزایش می دهد.
سنسورها داده های زمان واقعی را جمع آوری و انتقال می دهند که منجر به ایجاد نظارت دقیق بر وضعیت گلخانه در زمان واقعی می شود.
با کمک سنسورها می توان از طریق ایمیل یا هشدارهای پیامکی میزان مصرف آب و وضعیت گلخانه را کنترل کرد. آبیاری اتوماتیک و هوشمند نیز با کمک اینترنت اشیا انجام می شود.
این سنسورها به ارائه اطلاعات در مورد فشار، رطوبت، دما و سطح نور کمک می کنند.
تجزیه و تحلیل داده ها
داشتن فضایی برای ذخیره اطلاعات به دست آمده از اینترنت اشیا نقش بسیار مهمی در بهبود فرایند ایفا می کند. در دنیای IoT، حسگرها منبع اصلی جمع آوری داده ها در مقیاس بزرگ هستند.
داده ها با استفاده از ابزارهای تجزیه و تحلیل به اطلاعات معنی دار تبدیل می شوند. تجزیه و تحلیل داده ها به تجزیه و تحلیل شرایط آب و هوایی، شرایط دام و شرایط محصول کمک می کند
با کمک دستگاه های اینترنت اشیا می توانید با گرفتن داده ها از حسگرها، از وضعیت محصولات واقعی در زمان واقعی مطلع شوید. با استفاده از تجزیه و تحلیل، می توانید بینشی دریافت کنید تا تصمیمات بهتری راجع به برداشت محصول بگیرید. تجزیه و تحلیل روند کار به کشاورزان این امکان را می دهد تا شرایط آب و هوایی آینده و برداشت محصولات را بشناسند.
به طور کلی اینترنت اشیا در صنعت کشاورزی به کشاورزان کمک کرده است تا کیفیت محصولات و حاصلخیزی زمین را حفظ کنند و در نتیجه حجم و کیفیت محصول را افزایش دهند.
پهپادهای کشاورزی
پیشتر در مجله جالیزان به طور جداگانه به پهپادها و کاربرد آن در کشاورزی مدرن پرداخته شده است، پیشرفت های فنی تقریباً انقلابی در عملیات کشاورزی ایجاد کرده است و معرفی پهپادها از مهم ترین آن هاست.
پهپادها برای ارزیابی سلامت محصولات، نظارت بر محصولات، کاشت، سمپاشی محصولات و تجزیه و تحلیل مزارع استفاده می شوند. با استفاده از استراتژی و برنامه ریزی مناسب بر اساس داده های زمان واقعی، فناوری استفاده از پهپادهای کشاورزی رشد و ترقی زیادی به صنعت کشاورزی بخشیده است.
پهپادها می توانند با استفاده از سنسورهای حرارتی یا چند طیفی مناطقی را که نیاز به تغییر در آبیاری دارند شناسایی کنند. هنگامی که محصولات شروع به رشد می کنند، حسگرها سلامت آنها را نشان دهند و شاخص پوشش گیاهی آنها را محاسبه کنند.
با توجه به نتایج گزارش شده به قطعیت می توان گفت که پهپادها اثرات زیست محیطی را کاهش داده اند.
در نهایت می توان نتیجه گرفت که استفاده از فناوری اینترنت اشیا کمک کرده است تا شکاف بین تولید و کیفیت و عملکرد کم شود.
داده های دریافت شده از چندین حسگر برای استفاده یا ذخیره سازی در زمان واقعی در یک پایگاه داده، عملکرد سریع و آسیب کمتر به محصولات را تضمین می کند.