خب این یک سوال پیچیده است که پاسخ آن به عوامل مختلفی بستگی دارد اما به طور کلی می توانیم بگوییم آینده کشاورزی جهان قاعدتا پیامدهای مثبت و منفی زیادی خواهد داشت.
افزایش جمعیت و تقاضا
دو عامل اصلی تقاضای غذا؛ جمعیت و درآمد در حال افزایش است. پیش بینی می شود جمعیت جهان در سال 2050 به 9/1 میلیارد نفر برسد در حالیکه این میزان در سال 2016 به 7/4 میلیارد نفر رسیده است. بر اساس گزارشی از سازمان غذا و کشاورزی، کشاورزان در سطح جهان برای تأمین نیازهای جمعیت بیشتر باید 70 درصد تولید مواد غذایی را در مقایسه با سطح 2007 افزایش دهند.
توزیع غذا مسئله دیگری است و بدیهی است كه كشورهای فاقد دموكراسی، افرادی كه درگیر جنگ هستند و یا با فقر شدیدی روبرو هستند بیشترین مشكلات را برای تغذیه جمعیت خود دارند. اما حداقل در یک مفهوم فرضی، در صورت توزیع صحیح غذا، غذای کافی برای تغذیه دنیا وجود خواهد داشت.
پیشرفت فناوری کشاورزی
پیشرفت های اخیر در فناوری کشاورزی به تولید مواد غذایی کمک می کند. این پیشرفت ها در دو شاخه هستند؛ بیولوژیکی و دیجیتال.
پیشرفت های بیوتکنولوژی
پیشرفت های بیوتکنولوژی منجر به تولید محصولات پربارتر و مغذی می شود. به عنوان مثال، در سپتامبر سال 2000 اعلام شد که بیوشیمیست دکتر Evangelina Villegas از مکزیک و متخصص ژنتیک گیاهی دکتر Surinder K. Vasal از هند برندگان امسال جایزه جهانی غذا برای کمک های اساسی به غذای جهانی هستند. دکتر ویلیگاس اولین زنی است که جایزه جهانی غذا را دریافت کرده است.
تا سال 2050، محصولات اصلاح نژاد شده ی زیادی وجود خواهد داشت و باعث ایجاد انواع بیشتری از محصولات در حال رشد می شود. این فناوری جدید به دانشمندان اجازه می دهد تا ژن ها را با هدف ایجاد تنوع بهتر در DNA اصلاح کنند.
در آینده، اصلاح نژاد این امکان را به کشاورزان می دهد تا محصولات خاصی که دارای ویژگی هایی مانند مقاومت در برابر بیماری های مختلف، تحمل به خشکی یا محتوای روغن مطلوب تر باشند انتخاب کند.
اصلاح نژاد یا به زبان ساده تر ویرایش ژن، تنوع بیشتری از محصولات را فراهم می کند که می تواند با ویرایش خصوصیاتی که مانع تولید گسترده می شود مقابله کند.
پیشرفت های دیجیتال
نتایج اخیر دانشگاه جورج واشنگتن، مطالعه دلفی نشان می دهد آنچه که آنها “کشاورزی دقیق” می نامند یکی از ده موفقیت اساسی در ده سال آینده خواهد بود. کشاورزی دقیق یا به عبارتی کشاورزی نوین ادغام مشاهدات انواع ماهواره ها، ابزارهای روی زمین و ماشین آلات پیشرفته مزرعه برای اعمال مقادیر مناسب بذر، آب، کود و غیره، به معنای واقعی کلمه متر به متر است، به طوری که حداکثر کارایی در تولید مواد غذایی تحقق یابد. با پیشرفت های فنی در آینده، علم کشاورزی نوین عملی تر خواهد شد و همچنین منجر به تولید بهتر و بیشتر مواد غذایی می شود.
ماشین های پیشرفته و ربات ها کمک های زیادی به فعالیت های کشاورزی خواند کرد. به عنوان مثال فناوری هواپیماهای بدون سرنشین (پهپادها) به شدت در مزرعه کابرد دارد. طبق گزارش تحقیقات جهانی بانک مرکزی آمریکا، در 10 سال آینده صنعت هواپیماهای بدون سرنشین کشاورزی 100000 شغل در ایالات متحده و 82 میلیارد دلار فعالیت اقتصادی ایجاد می کند.
استفاده هواپیماهای بدون سرنشین در مزرعه تا سال 2050 بسیار زیاد خواهد بود، از سمپاشی، تصاویر و برنامه های کاربردی محصولات گرفته تا حمل و نقل لوازم و غیره که هنوز تصور نشده است.
اطلاعات کشاورزی
دیوید ویدمار، اقتصاددان دانشگاه پوردو می گوید جمع آوری داده ها به طور فزاینده ای نقش مهمی در مدیریت مزرعه ایفا می کنند. اپلیکیشن های هوشمند کشاورزی به تولیدکنندگان کمک می کند تا از داده ها برای مدیریت کل مزرعه استفاده کنند. در آینده مزارع نیاز بیشتری به متخصصان فناوری اطلاعات خواهند داشت.
کشاورزی نوین علم استفاده فناوری های پیشرفته مانند سنجش از دور جهت کسب اطلاعات و داده های تکمیلی و کلیدی کشاورزی است.
پیامدهای منفی محتمل در آینده کشاورزی
ممکن است در آینده کشاورزی جهان پیامدهای منفی هم رخ دهد بدترین اتفاق می تواند تخلیه زمین های قابل کشت باشد، که از طریق توسعه و یا اقدامات کشاورزی منجر به فرسایش، شوری، یا از دست دادن بهره وری به دلیل استفاده بیش از حد می شود.
موسسه منابع جهانی تخمین می زند که تقریباً 40٪ از زمین های کشاورزی جهان به نوعی تخلیه می شوند.
کاهش میزان آب زیرزمینی است که برای آبیاری استفاده می شود، یک مشکل خاص در مناطق خاصی از جهان است.
و فناوری جدید نوع خود تهدید است. سالهاست ثابت شده شده است که استفاده از کودهای غیر آلی، سموم دفع آفات و علف کش ها به مرور زمان زمین را تخلیه می کند اما این کار همچنان ادامه دارد، اگرچه تلاش های مثبتی با کشاورزی دقیق، شیوه های پایدار کشاورزی و محصولات مقاوم تر برای به حداقل رساندن تاثیرات در حال انجام است.
در افق آینده نزدیک مسئله نسبتا جدیدی وجود دارد و این تهدید برای تنوع زیستی است. کشاورزان از ابتدای زراعت و با اصلاح روشها محصولات و دامها را تغییر داده و اصلاح کرده اند. این تغییرات معمولاً بومی سازی شده اند. اکنون، با بزرگتر شدن شرکت های کشاورزی و صنایع شیمیایی و بیوتکنولوژی جهانی، احتمال کاهش تنوع محصولات و حیوانات می رود.
آینده کشاورزی
طبق پیش بینی متخصصانی که مواد غذایی و روند کشاورزی را مطالعه می کنند، تا 30 سال آینده تولیدکنندگان جهان باید به سطح قابل توجهی از تولید مواد غذایی برای کمک به تغذیه جمعیت در حال رشد جهان برسند. فناوری های جدید و تاثیرگذار موجب افزایش کارایی در مزارع خواهند شد. در ویدئو زیراز کانال آپارات مجله الکترونیکی جالیزان مختصری از تغییرات آینده کشاورزی را خواهید دید:
برای رفع چالش های پیش رو نیاز به تلاش هماهنگ دولت ها، سرمایه گذاران و فناوری های نوآورانه کشاورزی است. کشاورزی دیگر به استفاده یکنواخت آب، کود و سموم دفع آفات در کل مزارع بستگی نخواهد داشت. باید بستری فراهم شود تا به کمک پیشرفت تکنولوژی مانند سنسورها، دستگاه ها، ماشین آلات و فناوری مدیریت مزارع، عملیات کشاورزی کاملا متفاوت انجام شود. و از کمترین مقدام کود و سم های شیمیایی استفاده شود.
کشاورزی موفق از فناوری های پیشرفته ای مانند ربات ها، سنسورهای دما و رطوبت، تصاویر ماهوارهای و فناوری GPS استفاده خواهد کرد.
این دستگاه های پیشرفته و کشاورزی دقیق و سیستم های رباتیک به کشاورزان امکان سودآوری، کارآیی، ایمنی و سازگاری با محیط زیست را می دهد.
آینده کشاورزی در ایران
در حالی که پیش بینی ها می توانند آینده کشاورزی را روشن کنند اما حداقل تا افق 2050، 30 سال فاصله داریم. یک نسل کاملا جدید از تولید کنندگانی و کشاورزان، که هنوز به دنیا نیامده اند در نیمه قرن در مزارعشان مشغول به کار خواهند بود و از این به بعد اتفاقات زیادی می افتد که نمی توانیم پیش بینی کنیم.
اما اگر گذشته سرنخی برای آینده باشد، تولیدکنندگان ایرانی با استقبال از نوآوری های کشاورزی قطعا موفق خواهند شد تا با استفاده از بهترین روش ها بهترین محصولات زراعی را تولید کنند.