ذرت یا همان بلال از دسته غلات و از خانواده گندمیان است که حدودا ده هزار سال پیش در جنوب مکزیک مورد استفاده قرار گرفت. از کشورهای تولید کننده ذرت می توان از آمریکا، ایتالیا، روسیه، چین، آرژانتین، برزیل و آفریقای جنوبی. در کشورمان ایران این گیاه معمولا در استان های گرگان، خوزستان، کرمانشاه، خراسان، گیلان و مازندران تولید می شود.
مکان رشد
ذرت باید در هوای گرم با آفتاب کافی کاشته شود. این گیاه می تواند بسیاری از انواع خاک را تحمل کند اما خاکهایی با زهکشی خوب و PH بین 5/5 الی 7 بهترند. در خاکهای شنی یا خاکهایی با PH پایین، ذرت ممکن است از کمبود ریز مغذی هایی مانند منیزیم رنج ببرد.
مقداری کمپوست از قبل به خاک مزرعه اضافه نمایید. همچنین به طور یکنواخت مقدار مناسبی از کود 10-10-10 را به خاک مزرعه اضافه نمایید.
کاشت ذرت شیرین
دانه ذرت شیرین کوچکتر از انواع دیگر آن است. بذر باید در عمق 2 تا 3 سانتی متری کاشته شود.به طور کلی در هر هکتار حدودا 18000 تا 20000 بوته رشد می کند.
بذرها را بجای یک ردیف بلند در ردیف های کوتاه و کنار هم بکارید تا یک بلوک تشکیل شود. برای بهترین گرده افشانی، بهتر است در چند ردیف کوتاه و به صورت بلوک کاشته شود تا یک ردیف طولانی.
در گونه های کوتاه فاصله 30 تا 45 سانتی و برای گونه هایی با 10 الی 15 سانتی متر قد که بلند به حساب می آیند فاصله 45 الی 60 سانتی متری مناسب است.
انتخاب فاصله مناسب برای محصولات کشاورزی کمک به مصرف بهینه کود و آب می کند.
زمان کاشت ذرت
بعد از گذشتن از سرماری بهاره بهترین زمان برای کاشت ذرت است. ذرت در طول دوره رشد خود به 60 الی 100 روز با دمای حدودی بین 15 لی 35 درجه سانتی گراد احتیاج دارد.
آبیاری ذرت به چه صورت است؟
ذرت از آن دسته گیاهانی است که به رطوبت دائمی نیاز دارد. ذرت شیرین برای تکمیل چرخه رشد و داشتن محصول مناسب نیاز مبرم به آب دارد تا پژمرده نشود. اجازه ندهید که ذرت در هنگام گسترش برگ ها و تشکیل دانه از کمبود آب رنج ببرد. تعدا و مراتب آبیاری به فاکتورهایی مانند شرایط آب و هوایی، خاک و غیه بستگی دارد حتی در مناطقی با بارندگی 250 تا 2500 میلی متر در سال، کشت ذرت شیرین به صورت دیم کاری ممکن است.
کوددهی ذرت
زمان کوددهی بستگی به تصمیم کشاورز دارد ولی بهترین زمان کوددهی در هتگام کاشت بذر است و همچنین زمانی که قد گیاه به 60 سانتی متر رسید به ازای هر 3 متر از ردیف ها یک فنجان کود را به طور یکنواخت بین ردیف ها پخش کنید.
آفات و بیماری های ذرت شیرین
پوسیدگی ساقه، پوسیدگی مغز خوشه، سیاهک عمومی، سیاهک سر ذرت، شکاف سر ذرت، کپک کرکی، لکه قهوه ای، برگ بدبزنیو غیره از بیماری های مهم گیاه ذرت هستند که در ادامه توضیح داده می شوند.
پوسیدگی ساقه
این بیماری توسط گروهی از قارچ ها و باکتری ها به وجود می آید و به ساقه ذرت حمله می کند. علت وقوع این بیماری تراکم کشت بالا و خشکی است که در اثر کمبود مواد مغذی دانه ها به خوبی پر نمی شوند و محصول کاهش می یابد.
مبارزه با این بیماری به وسیله تنظیم پتاسیم و ارت، رعایت بهداشت بذر، تناوب زراهی و فاصله مناسب کاشت قابل کنترل است.
سیاهک عمومی ذرت
در این بیماری همه قسمت های گیاه را فرا می گیرد.
راه مبارزه با این بیماری پرهیز از آسیب های مکانیکی، کاشت هیبرید های غیر حساس و استفاده ی بهینه از کود ها است.
شکاف سر ذرت
نشانه های این بیماری در زمان های گوناگون ابتلا و درجات ابتلا به آن در گیاه متفاوت است. اولین نشانه ی بیماری لوله ای شدن بیش از اندازه ی جوانه ها و پیچ خوردن نک برگ ها است.
راه مبارزه با این بیماری پرهیز از کشت در مناطقی با زهکشی کم می باشد.
کپک کرکی ذرت
نشانه های این بیماری کوچک ماندن گیاه و به وجود آمدن لکه های سفید بر روی برگ های آن است. گیاه آلوده باریک و با برگهایی ایستاده دیده می شود. گیاه انبوهی کاکل تولید می کند و کرک های سفیدی بر روی برگ رشد می کند.
راه مبارزه با این بیماری کشت ارقام مقاوم و ضد عفونی بذر با استفاده از قارچ کش های سیستمیک می باشد.
نحوه برداشت ذرت شیرین
ذرت بسته به نوع آن و آب و هوا، از 60 تا 100 روز برای رسیدن به محصول نیاز دارد. وقتی که انتهای برگ ها تیره، ابریشم ها قهوه ای و مغزها آن نرم شوند، آماده برداشت است. برای امتحان یک دانه را فشار دهید و اگر رنگ آب آن شیری شود، رسیده است.
هر ساقه یک یا شاید دو ذرت تولید می کند.
برداشت معمولاً حدود سه هفته روز پس از ظهور ابریشم در بالای گیاه انجام می شود.
بهترین زمان برای چیدن ذرت صبح زود یا عصر است که هوا خنک است. برای برداشت، نوک آن را به سمت زمین بچرخانید تا شکسته شود. ذرت را بلافاصله بپزید یا آن را در یخچال و فریزر تا زمان غذا نگه دارید.زیرا ذرت در دمای بالا به سرعت طعم و مواد غذایی را از دست می دهد.