گندم به دلیل اهمیتی که در چرخه تامین غذایی انسان ها دارد از محصولات استراتژیک بسیاری از کشورها همچنین ایران می باشد. به طوری که قضیه خود کفایی گندم در اکثر کشورها مطرح شده و مورد استقبال قرار گرفته است.
آب و هوای ایران برای کشت این محصول استراتژیک مناسب است و بسیاری از کشاورزان مرکز و جنوب ایران به کشت گندم مشغول هستند. اما مساله ای که این روزها اهمیت پیدا کرده است، سودی است که عاید کشاورزان می شود، آیا جوابگوی زحمات کشاورزان خواهد شد؟
قیمت گندم
با حذف ارز دولتی از واردات نهاده های کشاورزی، کشاورزان با گرانی های شدیدی روبه رو شده اند و در مضیقه افتاده اند. به دلیل شایط بد اقتصادی این روزها کار به جایی رسیده که کشاورزان اعلام می کنند که نکاشتن زمین هایشان توجیه بیشتری از کاشتن آن ها دارد. قیمت نهاده ها و ملزومات کشت گندم و همچنین هزینه ماشین آلات و نیروی انسانی به شدت بالا رفته و قیمت تمام شده خیلی بیشتر از قیمت مصوبه خواهد بود.
تعیین قیمت مصوبه گندم
برای تعیین قیمت مصوبه گندم در سال 1400 شورای قیمت گذاری گندم که در راس آن وزیر جهاد کشاورزی قرار دارد تصمیم گرفتند قیمتی برای گندم تعیین کنند که انگیزه کاشت را در کشاورزان از بین نبرد و به تولید گندم در کشور ضربه نزند. زیرا در سال گذشته قیمت گندم از ذرت و جو کمتر بوده و دیگر برای کشاورزان صرفه و توجیه اقتصادی ای نداشت.
چالش های پیش رو
علاوه بر این اگر کشاورز تصمیم به نکاشتن گندم بگیرد کشور باید اقدام به واردات گندم کند و این عمل اصلا به نفع جامعه ای که قوت قالب مردمانش نان است نمی باشد زیرا این قضیه مستقیما بر امنیت غذایی مردم تاثیر خواهد داشت.
قیمت نهایی مصوبه گندم در سال 1400
سرانجام پس از صحبت های متعددی اعضای شورای قیمت گذاری محصول استراتژیک گندم موفق به اصلاح قیمت مصوبه شدند. لازم به یادآوری است که قیمت خرید تضمینی گندم پیش از این با نظر شورای اقتصاد، 4 هزار تومان به ازای هر کیلوگرم تعیین شده بود که مورد اعتراض شدید جمعی از کشاورزان قرار گرفت و تصمیم نهایی در این خصوص به شورای قیمت گذاری واگذار شد.
نهایتا در تایخ 23 فروردین سال 1400 در راستای اهمیت موضوع خودکفایی درتولید گندم، آقای کاظم خاوازی، وزیر جهاد کشاورزی به عنوان رئیس شورای قیمت گذاری قیمت جدید گندم را به وزارت خانه های جهاد کشاورزی، اقتصاد و دارایی، صنعت، معدن و تجارت، کشاوزان و سازمان های مربوطع اعلام نمود.
طبق این ابلاغیه باید مبلغ هزار تومان به ازای هر کیلوگرم گندم تحویلی به دولت به عنوان جایزه به کشاورز پرداخت شود. از این رو؛
- هر کیلوگرم گندم معمولی 5000 تومان
- هر کیلوگرم گندم دوروم 5200 تومان
معامله خواهد شد.
آیا قیمت مصوبه گندم به صرفه است؟
اما کشاورزان همچنان خواستار اصلاح دوباره قیمت گندم در صورت بدتر شدن اوضاع هستند.
به گزارش خبر گزاری مهر محمد رشیدی عضو کمیسیون کشاورزی مجلس شورای اسلامی تصریح کرد: قیمت چهار هزار تومان برای هر کیلوگرم خرید تضمینی گندم با توجه به هزینههای تولید پایین و باعث دلسردی کشاورزان خواهد شد و قیمت پیشنهادی مجلس برای اصلاح قیمت خرید تضمینی حداقل ۶ هزار و ۵۰۰ تومان است.
رشیدی با بیان اینکه در سال زراعی جاری بسیاری از مزارع دیم به علت کمبود بارشها دچار خسارت شدهاند، بیان کرد: در صورت عدم اصلاح قیمت خرید تضمینی گندم، دولت در خرید گندم مورد نیاز دچار مشکل خواهد شد و پای دلالان به بازار گندم باز خواهد شد و شاهد قاچاق این محصول استراتژیک به کشورهای همسایه خواهیم بود.
اما به نظر می رسد که قیمت نهایی تعیین شده تا پایان سال 1400 تغییر دیگری نکند.
در صورت اصلاح قیمت، خبر آن متعاقبا در سایت جالیزان اعلام خواهد شد.