بیماری برگ های درختان بسیار اهمیت دارند زیرا برگ فتوسنتز و تغذیه گیاهان به شمار می رود، به عبارتی برگها برای درختان حکم پوست برای انسان را دارد. درواقع هر بیماری که درختان یا گیاه ها بگیرند اولین علامت آن بیماری روی برگها ظاهر می شود که میتوان با پیشگیری ومبارزه درست آنها را درمان کرد. برای اطلاع از مهم ترین بیماری های برگی درختان در این مقاله با ما همراه باشید:
مطالب مرتبط:
سال آوری درختان، یک اصطلاح عملی در عمل میوه شناسی است که به باردهی نامنظم درختان میوه از سالی به سال دیگر گفته می شود. به زبان ساده تر سال آوری یعنی درخت بیمار یک سال بسیار پر محصول می شود و سال دیگه برعکس عمل می کند و کم محصول می شود. علت کم شدن میوه ها به خاطره این است که تمام انرژی گیاه مصرف شده و دیگر انرژی کافی برای نگهداری جوانه […]
بیماری های ریشه درختان از آنجایی اهمیت دارد که سلامت سیستم ریشه مهمترین عامل در سلامت کلی درخت می باشد. در بسیاری از مناطق، بیماریهای ریشه جزء مهمترین گروه بیماریها هستند؛ که باعث کاهش رشد درختان و مرگ و میر آن ها میشود. بیماری ریشه از ریشه درختان بیمار به درختان سالم سرایت می کند. درختان با هر اندازه، سن و گونه ای که باشند؛ در اثر بیماری ریشه از بین می روند. بنابراین شناسایی […]
شناسایی آفات ریشه گیاه اغلب سخت تر از سایر آفات باغ است، زیرا آنها تمایل به پنهان شدن در زیر سطح خاک دارند. متأسفانه، در اثر هجوم آنها به گیاهان، آسیب زیادی ایجاد میشود. بنابراین حشرات ریشه خوار می توانند برای باغ و مزرعه فاجعه باشند. چگونگی شناسایی موفقیت آمیز آفات ریشه خوار برای کنترل موثر آفات ضروری است. آفت ریشه درختان را چگونه میتوان تشخیص داد؟ پژمرده شدن برگها توقف رشد افتادگی گلها تغییر […]
بهترین زمان برای کوددهی درختان میوه اوایل فصل بهار و فصل تابستان می باشد. با این وجود بعضی از گیاهان در پاییز و زمستان هم نیاز به کوددهی دارند، در این شرایط به هیچ عنوان از کودهای نیتروژنی استفاده نکنید و به جای آن میتوانید کمی کمپوست جایگزین کنید و روی آن را با سنگ فسفات نرم بپوشانید. چرا فصل بهار برای کوددهی درختان مناسب است؟ فصل بهار بهترین زمان کوددهی است چرا که […]
رنگ زدن تنه درختان در واقع یکی از شیوه های مراقبتی از درختان میوه در فصل زمستان است. با این که درختان به طرز شگفت انگیزی سازگار و نیرومند هستند و از ما و بسیاری از گونه های دیگر محافظت می کنند، اما درختان جوان برای قوی و غیر قابل نفوذ شدن به زمان نیاز دارند و برای زنده ماندن در چند سال اول به مراقبت ما نیاز دارند. رنگ زدن تنه درخت یک روش […]
سفیدک های سطحی
از علائم سفیدک می توان ایجاد لکه های خاکستری و سفید روی قسمت های مختلف گیاه به خصوص قسمت های جوان تر گیاه نام برد. بعضی وقت ها هم اگر بیماری پیشرفت کند رنگ گیاه به سمت قهوه ای رنگ میرود.
اگر سفیدک کنترل نشود بهم دیگر میچسبند و باعث ریزش برگ می شوند.
راه های پیشگیری از سفیدک سطحی
در هنگام کاشت حتما از گیاهان سالم استفاده کنید و سعی کنید گیاهتان را سالم نگه دارید.
اگر متوجه شدید گیاهان مستعد سفیدک سطحی است به هیچ عنوان در سایه آن را نکارید چون باعث مرطوب شدن گیاه و فضای بسیار مناسب برای سفیدک سطحی به وجود می آورد.
مبارزه و درمان با سفیدک سطحی
نظارت و مدیریت درستی بر گیاهانتان داشته باشید.
در ابتدا قسمت ها ی آلوده گیاه قیچی کنید و دور بیندازید.
به طور کلی اگر متوجه شدید که گیاه شما مستعد بیماری سفیدک سطحی است باید یک سری کارها برای شروع نشدن این بیماری انجام دهید. اولین کاری که باید انجام دهید هرس کردن گیاهان و کم پشت کردن خاک گیاهان برای به وجود آمدن جریان هوا است.
تا زمانی که سفیدک های سطحی کامل کنترل نشده اند از کوددهی به گیاهان آلوده خودداری کنید چون فضای مناسب و مطلوب میکروب ها قسمت جوان گیاهان است.
استفاده از قارچ کش؛ یکی از ابزارهای مهم از بین بردن سفید سطحی استفاده از قارچ کش است. قارچکش های زیادی برای این منظور ساخته شده اند اما به این معنی نیست که تمام سفیدک ها از بین می رود.
سفیدک داخلی
این بیماری یک نوع بیماری قارچی است. اولین علائم سفید داخلی حالت موزاییکی برگ ها است. مناطق سبز کمرنگ و مناطق سبز پررنگ از هم جدا می شود. لکه هایی مناطقی که سبز کمرنگ هستند به رنگ زرد در می آیند و به وسیله رگبرگ محدود می شوند.
این لکه ها در رگبرگ های میانی هستند و اگه شرایط مساعد باشه به کل بوته گیاه را آلوده می کند و با پیشرفت بیماری و توسعه لکه ها برگ خشک می شوند و به تدریج می ریزند.
این بیماری باعث میشه کل مراحل رشد گیاه تحت تاثیر قرار بگیره و همین موضوع دلیل افت محصول است.
مبارزه و درمان با سفیدک داخلی
با استفاده از قارچ کش های تخصصی مثل ( مانکوزب، گوگرد مایع یا پودری، متالاکسیل و …)
اگر در گلخانه مشغول کشت محصولات هستید برای کنترل سفیدک داخلی در گلخانه باید به موارد زیادی توجه کنید؛ از جمله تهویه مناسب گلخانه، از بین بردن علف های هرز در گلخانه، جمع آوری و حذف بقایای گیاهی، استفاده کمتر از کودهای نیتروژنی، بهبود زهکشی خاک و عدم کشت متراکم بوته ها
لکه برگی های قارچی
عامل این بیماری یک نوع قارچ است که با آبیاری پیش از حد نیاز گیاه تحریک می شود، از علائم این بیماری ساقه سوختگی، پوسیدگی ریشه، مرگ نهال گیاهچه هست.
در ابتدا بیماری ،لکه های قهوه ای رنگ روی گیاه ظاهر می شود و با افزایش بیماری قطر لکه ها افزایش پیدا می کند و به شکل بیضی در میاید. در نهایت لکه ها تغییر شکل میدهند و نامنظم می شوند.
پیشگیری از لکه برگی قارچی
- استفاده مداوم از کود
- هر سه ماه یک بار سمپاشی کنید
- با دیدن اولین لکه روی برگ آن را حذف کنید
- تایم آبیاری گیاه صبح زود باشد
- به هیچ عنوان برگ ها را غبار پاشی نکنید
راه های مبارزه با بیماری لکه برگی قارچی
در صورت مشاهده برگ آلوده حتما آن را حذف کنید و قبل از کار با گیاهان دیگر حتما دستانتان را بشویید.
استفاده از قارچ کش ها بسیار حائز اهمیت است به خصوص قارچ کش های آلی، این قارچ کش ها حاوی مس هستند که از شیوع این بیماری جلوگیری می کند.
استفاده از قارچ کش های شیمیایی یکی دیگر از گزینه های از بین بردن این بیماری است.
لکه برگی باکتریایی
باکتری های عامل این بیماری به وسیله ادوات کشاورزی، باد، حیوانات، آبیاری منتقل شود. شرایط آب و هوایی مرطوب شرایط مناسبی برای رشد این باکتری فراهم می کند.
راه های پیشگیری از لکه برگی باکتریایی
- محافظت از گیاه در مقابل سرما و سرمازدگی در فصل زمستان
- استفاده از آبیاری قطره ای
- هرس و سوزاندن شاخه های آلوده
لکه غربالی برگی
از علائم بارز این بیماری سوراخ شدن برگ ها است و به تدریج این سوراخ ها بزرگتر میشوند و از وسط خشک میشود و حاشیه لکه ها به رنگ قهوه ای در می آیند. در اینجا پیشروی لکه ها متوقف می شود . بافت مرده برگ به تدریج شروع به شروع به پاره شدن می کند وقتی این پارگی کامل میشود قسمت داخلی می افتد و جدا می شود. به خاطره همین روی برگ یکسری سوراخ هایی ایجاد می شود که دور آن ها نوار قهوه ای رنگی تشکیل می شود . سوراخ ها اغلب به شکل بیضی، دایره ای وگاهی اشکال غیر هندسی نامنظم هستند.
گاهی روی برگ گیاهان سوراخ های خالی به وجود می آید که با حشره خوردگی اشتباه گرفته می شود.
این بیماری بیشتر در زمان آلودگی اولیه در مرحله ای که برگ ها دارای بافت لطیفی هستند اتفاق می افتد.
راه های پیشگیری از لکه غربالی
ضد عفونی کردن وسایل هرس
هرس کردن اندام های آلوده و سوزاندن آنها جهت جلوگیری از آلودگی سال بعد
سم پاشی کردن
مبارزه با لکه غربالی
استفاده از قارچ کش ها
هرس کردن گیاهان آلوده
بهبود شرایط رشد گیاهان باعث می شود مقاومت گیاه نسبت به این بیماری می شود.
بیماری لب شتری گیاهان
بیماری لب شتری بیشتر در مناطق سرد و مرطوب شایع است . اسپور های این قارچ ها در فصل زمستان روی جوانه ها پوست درختان می مانند و در فصل بهار شروع به فعالیت می کنند. زمانی که جوانه ها در فصل بهار شروع به بازشدن می کنند برگها آلوده می شوند. اگر هوا سرد و خنک باشد این بیماری به شدت افزایش پیدا می کند و باعث آلودگی هرچه سریعتر برگ ها می شود.
برگ هایی که در مرحله اول رشد هستند بیشتر در معرض این بیماری هستند.
پیشگیری و مبارزه بیماری لب شتری
در زمان ها محلول پاشی و کوددهی به دز آن توجه کنیم
میوه ها و برگ هایی که آلوده شده اند از درخت جدا میکنیم و از بین میبریم
نقویت جوانه ها
کوددهی به موقع
درختان را هر سال هرس کنید
همچنین برای مبارزه با بیماری لب شتری استفاده از قارچ کش با درصد بالای مس بهترین گزینه است.
بیماری زنگ برگ ها
زیاد مرطوب بودن برگها و هوای مرطوب شدید عامل تشدید این بیماری است. روی برگ وشاخه های برگها لکه هایی به صورت پراکنده و به رنگ زرد، نارنجی، و قرمز دیده می شود.
پیشگیری و مبارزه زنگ برگ ها
وقتی اطمینان حاصل کردید که بیماری زنگ ها است برگ های آسیب دیده را فورا جدا کنید.
در مواقع استفاده از سموم به هبچ وجه روی برگ ها اسپری نکنید.
در هنگام آبیاری گیاهان فقط خاک خبس شود و شاخ و برگ گیاه آب پاشی نشود.
دقت کنبد فاصله گیاهان از همدیگر زیاد باشد تا هوا اطراف آنها جریان داشته باشد.
همچنین حتما صبح زود گیاه را آبیاری کنید که گیاه فرصت خشک شدن را داشته باشد.
روش مبارزه با زنگ برگ ها
- ضدعفونی کردن بذر قبل کاشت
- در زمان باز شدن اولین برگ ها شروع به سم پاشی کنید
- همچنبن قبل گلدهی و بعد گلدهی عملیات سمپاشی را انجام دهید
فوماژین یا کپک دوده ای
جالب است بدانید فوماژین یا کپک دوده ای یک نوع بیماری برای برگ محسوب نمی شود اما باعث کاهش فتوسنتز گیاه می شود و روند رشد و کیفیت گیاه تاثیربسیار منفی می گذارد. روی سطح گیاه یک نوع کپک سیاه به نام کپک دوده ای یا فوماژین تشکیل می شود . این نوع کپک ها بیشتر در درختان کاج و نارون دیده می شوند.
خیلی اهمیت دارد که اول بینیم که گیاه دچار چه نوع آفتی شده و سپس به درمان آن بپردازیم. بعد از اینکه مشکل آفت حل شد رشد آفت متوقف می شود و کپک به راحتی از گیاه و ساقه ها جدا می شود.
بهترین درمان عامل ایجاد کننده این بیماری است که در کپک دوده ای، باید ابتدا آفت هایی که عسل تولید می کنند را از بین برد چون باعث رشد و زیاد شدن این بیماری می شوند.
راه های پیشگیری از کپک دوده ای (فوماژین)
فاصله مناسب و کافی بین گیاهان یا درختان
گیاهان در معرض نور آفتاب و فضای باز باشند چون باعث کاهش روند رشد کپک دوده ای می شود
آب و کود به اندازه کافی به گیاه برسد
اگر متوجه شدید شیره گیاهی آسیب دیده است پیشگیری را جدی بگیرید
راه های مبارزه با کپک دوده ای
- مبارزه با حشرات مولد عسلک بهترین راه مبارزه با این بیماری است.
- استفاده از اسپری روغن هم می تواند باعث از بین رفتن قارچ شود.
بیماری پژمردگی گیاهان
علت پژمردگی گیاهان قارچ فوزاریوم می باشد، پژمردگی و زردی گیاهان یکی از اولین علامت های بیماری پژمردگی فوزاریوم است که باعث می شود رشد گیاه متوقف شود و در نهایت باعث ریزش برگها زیادی می شود و آنهایی که سالم ماندند تعداد بسیار کمی می توانند میوه تولید کنند.
پیشگیری و کنترل و مبارزه با بیماری پژمردگی گیاهان
هیچوقت در یک زمین چند محصول مختلف نکارید.
وسایل و تجهیزات باغبانی را خیلی خوب بشورید چون تمیز نبودنشان باعث تولید آلودگی می شود.
برای کاشت گیاهان در گلدان حتما گلدان را با محلول سفید کننده تمیز کنید و از خاک تمیز استفاده کنید.
اگر فکر می کنید که خاک شما به قارچ آلوده شده است.
آبیاری نامناسب و زهکشی نامناسب یکی از موارد این بیماری است.
کم آبی یا آبیاری بیش از حد یکی علت های شایع پژمردگی گیاهان است.
تغییرات دمایی مثل دمایی بسیار زیاد سرمای زیاد باعث پژمردگی گیاه می شود.
یکی از دلایل بسیار مهم پژمردگی گیاهان آفت ها هستند به این صورت که به گیاه می چسبد و از آن تغذیه می کنند و در نهایت باعث پژمردگی آنها می شوند.
کوددهی بیش ازحد هم یکی از عامل های پژمردگی گیاهان است. با کوددهی پیش از حد ممکن است که به رشد گیاه کمک کند اما باعث می شود به گیاه آسیب جدی وارد شود.
برای مبارزه با بیماری پژمردگی گیاهان مواد ضدعفونی کننده زیادی وجود دارد که حتما با راهنمایی یک متخصص از آنها استفاده شود. قبل استفاده از قارچ کش های مخصوص حتما راهنمای پشت آن را بخوانید و بعد استفاده کنید. یگی دیگر از راه های مبارزه با گیاهان کوچک این است که خاک های اطراف گیاه را جدا کنید و گیاه را بشویید و بعد ریشه گیاه را در محلول قارچ کش و آب قاطی کنید.