کودهای گیاهان آپارتمانی برای تغذیه گیاهان داخل خانه بسیارضروری است و مواد مغذی مورد نیاز جهت رشد گیاهان آپارتمانی را فراهم می کند. کود گیاهی باید آنچنان حاوی تعادل مواد معدنی باشد تا گیاهان داری ریشه سالم، شاخ و برگ های سرسبز و گل های زیبا شوند.
انتخاب بهترین نوع کود گیاهان خانگی می تواند مشکل باشد. اگرچه انواع کودها وجود دارد، اما برخی از گیاهان خانگی نیازهای غذایی خاصی دارند.
بنابراین، شما باید موردی را انتخاب کنید که حاوی تعادل مناسبی از عناصر غذایی ریز و درشت مورد نیاز گیاهان خانگی باشد.
نگهداری از گیاهان آپارتمانی
پدر و مادر گیاهان آپارتمانی بودن می تواند کار بسیار سختی باشد! برخلاف نوزادان انسان، گیاهان خانگی هنگام گرسنگی یا ناراحتی گریه نمی کنند. در عوض، آنها به شیوه های مختلف و خاصی به محیط خود پاسخ می دهند.
دانستن اینکه چه زمانی برای تغذیه گیاهان آپارتمانی مناسب است چالش برانگیز است، حتی برای آن هایی که زمان زیادی به این کار مشغولند و به عبارتی با تجربه اند.
این مطلب راهنمای کاملی برای کودهای گیاهان آپارتمانی است و با یک بررسی دقیق از بهترین کودهای گیاه خانگی به شما کمک می کند تا بهترین مورد را برای گیاهان آپارتمانی خود انتخاب کنید.
نیاز گیاهان آپارتمانی
وقتی گیاهان خانگی شما نور کافی دریافت کنند، از مواد مغذی آب و خاک استفاده می کنند. اما مواد مغذی به تدریج از خاک تخلیه می شوند.
نور باعث تولید قندهایی می شود که از آب و دی اکسیدکربن ساخته می شوند اما ساختارهای فیزیکی گیاه و تمام فرآیندهای سلول به عناصر دیگری احتیاج دارند:
عناصر مغذی (به مقدار بیشتر مورد نیاز است): نیتروژن (N)، فسفر (P)، پتاسیم (K)، کلسیم (Ca)، گوگرد (S) و منیزیم (Mg)
ریز مغذی ها (به مقدار کمتری لازم است): آهن (Fe)، بور (B)، کلر (Cl)، منگنز (Mn)، روی (Zn)، مس (Cu)، مولیبدن (Mo) و نیکل (Ni)
در حالی که همه گیاهان به همه عناصر کلان و ریز مغذی نیاز دارند، اما مقادیر آن ها برای هر گیاه متفاوت است. افراد حرفه ای بعد از چندین سال علم خوبی نسبت به مناسب ترین نسبت ها برای انواع مختلف گیاهان و کودهای آپارتمانی پیدا می کنند..
روش استاندارد برای توصیف کود با نسبت NPK آن است؛ نسبت نسبی نیتروژن (N) ، فسفر (P) و پتاسیم (K) در حالی که بقیه مواد مغذی ممکن است وجود داشته باشد یا نداشته باشد (شما مجبور خواهید بود جزئیات بیشتر برچسب را بخوانید)
نگهداری از گیاهان خانگی در مقایسه با کشاورزی یا گیاهان تخصصی تر، یک کار نسبتا آسان است. در حالی که سایر رشته های پرورش ممکن است به کودهای مختلف برای کاربردهای مختلف نیاز داشته باشند، نسبت کود NPK که می توانید با همه گیاهان خانگی خود استفاده کنید 3-1-2 است.
این بدان معناست که هر کود با ضرب 3-1-2 (یا نزدیک به آن) برای گیاهان آپاتمانی مناسب خواهد بود، مثلا:
- 24-8-16
- 9-3-6
- 11-3-8
چرا گیاهان آپارتمانی به کود نیاز دارند؟
گیاهان آپارتمانی برای تأمین مواد مغذی برای رشد سالم به کوددهی نیاز دارند. کوددهی گیاهان داخل خانه بسیار حیاتی است زیرا برخلاف گیاهان در فضای باز هیچ تامینی از مواد آلی ندارند.
استفاده از کود در زمانهای منظم باعث می شود که گیاهان خانگی همچنان به سلامت سالم ادامه دهند.
کودهای گیاهان آپارتمانی
به طور کلی سه نوع کود برای گیاهان داخل منزل وجود دارد؛
کودهای مایع که به آب اضافه می شوند که در صورت نیاز هنگام آبیاری گیاهان از آنها استفاده می کنید.
کودهای دانه ای در خاک مخلوط می شوند و هنگامی که گیاهان آب می گیرند مواد مغذی آزاد می کنند.
کودهای آهسته رهش که به تدریج مواد مغذی را در خاک آزاد می کنند.
بسیاری از کسانی که از گیاهان آپارتمانی مراقبت می کنند از انواع کودهای ارگانیک به جای ترکیبات مصنوعی انتخاب می کنند. کودهای گیاهی ارگانیک در محیط داخلی به بهبود کیفیت خاک و “تغذیه” گیاهان با مواد مغذی ضروری کمک می کنند. معمولا کودهای ماهی های دریایی، امولسیون ماهی، کرم ها، کمپوست یا عصاره های گیاهی از ترکیبات محبوب ترین کودهای آلی هستند.
انواع کودهای گیاهان آپارتمانی کدامند؟
انتخاب بهترین نوع کود گیاهان آپارتمانی به عوامل مختلفی بستگی دارد. جدا از اینکه تعادل مواد معدنی مناسب گیاهان و نوع خاک شما باشد، باید در مورد نوع روش کوددهی تصمیم بگیرید. هر روش کوددهی گیاهان دارای مزایا و معایبی است.
چه نوع کودی برای گیاهان خانگی شما مناسب است؟ در اینجا چند نکته وجود دارد که باید هنگام انتخاب بین انواع مختلف کودهای گیاهی در محیط داخلی مورد توجه قرار گیرد:
کودهای مایع
مواد غذایی گیاهی مایع به راحتی قابل استفاده و کنترل است. شما فقط باید تا حد مناسب رقیق شده و گیاهان خود را در صورت نیاز به تغذیه کود کنید. در این مورد می توان کوددهی را در فصل زمستان متوقف نمود.
نحوه کوددهی با کود مایع
از لیوان یا قاشق اندازه گیری استفاده کنید و کود مایع را طبق دستورالعمل سازنده رقیق کنید.
اگر کود مایع برای استفاده بر روی ریشه ها طراحی شده است، اطمینان حاصل کنید که محلول را مستقیما در خاک می ریزید. محلول کودی به هیچ عنوان نباید روی برگ ها بریزد.
اگر کود برای استفاده برگ است، یک بطری اسپری را با محلول رقیق پر کنید و روی برگ ها اسپری کنید.
کودهای آهسته رهش
غلافها و کپسول ها به آرامی مواد مغذی را در خاک گلدان آزاد می کنند. مزیت این موارد این است که شما نیازی به یادآوری گیاهان ندارید. با این حال، کنترل میزان مواد مغذی به خاک گلدان دشوار است. کودهای گیاهی با رهش آهسته بیشتر برای گلدان های کوچک مناسب هستند.
نحوه کوددهی با کود آهسته رهش
کوددهی گیاهان آپارتمانی با غلاف یا کپسول آهسته رهش آسانترین راه برای تغذیه گیاهان آپارتمانی است. اول از همه باید یک سوراخ در خاک ایجاد کنید اما اگر گلدان بزرگی دارید، چن سوراخ لازم است. سپس کود ها را مستقیما در خاک قرار دهید.
کودهای دانه ای
دانه ها هنگام آبیاری گیاه مواد مغذی را در خاک آزاد می کنند. مشابه کودها با رهاسازی آهسته، کنترل قدرت کوددهی دشوار است.
نحوه کوددهی با کود دانه ای
گرانولها را در لایه بالایی (7.5 سانتی متر) از سطح خاک گلدان مخلوط کنید سپس باید آبیاری کامل انجام شود تا مواد مغذی آن آزاد شود.
اجازه دهید تمام آب از گلدان کاملا خارج شود.
کودهای آلی گیاهان خانگی
کودهای آلی می توانند کودهای مایع، دانه ای یا آهسته رهش باشند. مزیت غذای گیاهی مایع ارگانیک سازگار بودن با محیط زیست و بهبود ساختار خاک است.
همچنین، هنگام استفاده از کودهای آلی برای گیاهان خانگی، خطر سوختگی ریشه و مواد معدنی اضافی در خاک کمتر است.
محتوای کودهای گیاهان خانگی
کودهای مخصوص گیاهان داخل منزل حاوی ترکیبی از عناصر غذایی خرد و کلان است. سه ماده معدنی ضروری عبارتند از: نیتروژن (N) ، فسفر (P) و پتاسیم (K). همچنین بهترین کودهای گیاهی حاوی مواد مغذی دیگری مانند کلسیم، آهن، منیزیم، روی و بور هستند.
روی کودهای گیاهی، تراز مواد مغذی به صورت N-P-K نوشته می شود، یا می تواند یک سری سه عددی باشد.
بهترین نوع کود گیاهان آپارتمانی بستگی به نوع گیاهان دارد. بطور کلی گیاهان گلدار به فسفر بیشتری احتیاج دارند.
در مقابل، گیاهان آپارتمانی غیر گلدار برای رشد سالم به نیتروژن بیشتری احتیاج دارند. اما برای اکثر گیاهان آپارتمانی، کود گیاهی متعادل ایده آل است.
به عنوان مثال، 7-9-5 NPK برای گیاهان کوچکی مانند بنفشه آفریقایی یا بگونیا ایده آل است. با این وجود، انواع دیگر گیاهان آپارتمانی گلدار به ترکیب 1-3-1 نیاز دارند. گیاهان گرمسیری به نسبت نیتروژن بیشتری احتیاج دارند و یا یک کود گیاهی متعادل در محیط داخلی خانه مانند 5-5-3 یا 5-5-5. یکی از رایج ترین غذاهای گیاهی مایع همه منظوره، کود 20-20-20 است.
چه موقع باید به گیاهان آپارتمانی غذا دهید؟
گیاهان خانگی در صورت نیاز به آب پژمرده می شوند. وقتی نور خورشید به میزان کافی نرسد، برگ های آنها رنگ پریده و زرد می شود. وقتی رطوبت خیلی کم است، خشک می شوند و وقتی رطوبت خیلی زیاد شود ممکن است پوسیدگی ایجاد کنند.
اما دانستن اینکه چه زمانی باید به گیاهان خانگی غذا دهید بسیار پیچیده است. هیچ سیگنال مشخصی از گیاه شما وجود ندارد که فریاد بزند: “سلام، وقت آن است که به من غذا بدهی!”
بنابراین، به جای انتظار برای دریافت سیگنال از گیاه، باید امور را به دست بگیرید و از کود گیاهان آپارتمانی بر طبق برنامه ای مشخص استفاده کنید که براساس چرخه رشد آنها باشد.
همانطور که گفته شد، نسبت نیاز در هر گیاه متفاوت است. بنابراین، یک محیط خاک برای کاکتوس ها و ساکولنت ها نسبت متفاوتی از نیتروژن، فسفر و پتاسیم نسبت به یک گلدان برای پپرومیا خواهد داشت.
برنامه کلی کوددهی گیاهان
باید به دنبال بهترین برنامه کوددهی برای گیاهان بود. برنامه کوددهی به چرخه فصل رشد گیاه بستگی دارد اگرچه در داخل خانه دمای هوا مناسب است اما درجه کلی دمای هوا تعیین کننده است و گیاهان آپارتمانی را به همان روشی که روی گیاهان خارج از خانه تأثیر می گذارد تحت تأثیر قرار می دهد.
در ادامه به مواردی که باید برای برنامه کوددهی گیاهان آپارتمانی در نظر گرفته شود آورده می شود.
برنامه کوددهی بهاره گیاهان
کوددهی گیاهان آپارتمانی را حدود 8 هفته قبل از آخرین سرمای بهاره که انتظار می رود، شروع کنید.
برنامه کوددهی تابستانه گیاهان
وقتی تابستان فرا می رسد، وقت آن است که به یک برنامه کود منظم برای گیاهان خانگی برویم. مقدار و دفعات استفاده از کودهای تابستانی به نوع کود و نوع گیاه بستگی دارد.
به عنوان مثال کودهای مایع، هر دو هفته یا ماهانه استفاده می شوند.
محصولات گرانول کمتر استفاده می شود، شاید هر دو یا یک ماه یکبار.
کودهای آهسته رهش گیاهان آپارتمانی در مدت زمان طولانی تری به آرامی تجزیه می شوند و مواد مغذی آنها را به مقدار کم آزاد می کنند. کاربرد آن ها گاها سه الی چهار ماه طول می کشد.
برنامه کوددهی پاییزه گیاهان
حدود 8 هفته قبل از اولین سرمای پاییز مورد انتظار، میزان کود گیاهان را کاهش دهید. مقدار کود باید به نصف کاهش پیدا کند و فاصله کوددهی تا رسیدین زمستان طولانی تر شود.
برنامه کوددهی زمستانه گیاهان
هیچ کدام از گیاهان خانگی در زمستان در شرایط رشد فعال نیستند و بنابراین نباید آنها را کوددهی نمود زیرا انجام این کار می تواند منجر به سوختن و قهوه ای شدن برگ شود.
نکته قابل توجه این که اگر در آب و هوایی زندگی می کنید که زمستان خیلی سردی ندارد به کوددهی گیاهان آپارتمانی ادامه دهید، اما این کار را با مفادیر نصف کوددهی تابستانه انجام دهید.
زمان کوددهی گیاهان داخل منزل
در فصل رشد؛ بهار و تابستان لازم است که به طور منظم گیاهان را کود دهید. اینکه هر چند وقت یکبار به کود نیاز دارید، به سرعت رشد گیاه بستگی دارد.
بعضی از گیاهان آپارتمانی به شدت رشد می کنند و هر دو هفته یکبار به کوددهی احتیاج دارند. گیاهان آپارتمانی با سرعت رشد آهسته هر سه یا چهار ماه یکبار نیاز به تغذیه دارند.
از کود دادن به گیاهان خانگی به دفعات زیاد خودداری کنید زیرا استفاده از غلظت زیاد کود یا تغذیه بیش از حد باعث تجمع نمک های معدنی می شود.
با گذشت زمان، سوختگی ریشه و پژمردگی رخ می دهد. شستشوی خاک راهی برای پاکسازی محیط گلدان از باقی مانده کودهای اضافی است.
کود دادن به گیاهان آپارتمانی مهم است، اما مشکل نیست. اکنون که همه چیز را در مورد آن ها می دانید، کار راحت تر خواهد شد، فقط استفاده از کود طبیعی را دراولویت قرار دهید.