یکی از مهمترین مرحله زندگی حشرات، مرحله لاروی میباشد زیرا در این دوران حشرات بیشتر از همیشه تغذیه میکنند و از این رو خسارات زیادی به محصولات وارد میکنند؛ این خسارات شامل فعالیت در خاک و ایجاد آسیب در طوقه و ریشه درختان، تغذیه از برگ گیاهان، ورود به محصولات کشاورزی و تغذیه از میوه و دانه و ایجاد خسارات فراوان روی تنه و ساقه گیاهان میباشد.
لارو چیست و چرا اهمیت دارد؟
به طور کلی حشرات قبل از بلوغ خود دو مرحله رشد دارند. برخی از آنها قبل از بلوغ خود شباهت زیادی به حشره بالغ خود دارند که به آنها پوره گفته میشود مانند زنجرهها و کنهها. اما تعداد زیادی از حشرات قبل از بلوغ خود یک مرحله دگردیسی را تجربه میکنند و هنگامی که از تخمهای خود خارج میشوند به شکل کرم دیده میشوند که به آنها لارو گفته میشود. لاروها بعد از گذراندن چند دوره پوست اندازی تبدیل شفیره میشوند؛ در طول این مرحله لاروها به انرژی بسیار زیادی نیاز دارند که این انرژی را از طریق تغذیه فراوان از گیاهان تامین میکنند. پس از طی این مرحله، شفیرهها بعد از یک مدت مشخصی تبدیل به حشرات بالغ میشوند.
همانطور که گفته شد اکثر حشرات کشاورزی دارای مرحله لاروی در چرخه زندگی خود هستند مانند سوسکها, پروانهها، مگسها، شبپرهها و زنبورها.
برای اینکه از این دوران پر زیان با موفقیت گذر کنید لازم است از سموم لارو کش به صورت اصولی و علمی استفاده کنید تا در سریعترین زمان ممکن شاهد نتیجه آن باشید؛ این سموم به از بین بردن و کاهش جمعیت لاروها کمک میکند.
باید به این نکته دقت کنید که قبل از استفاده از هر نوع سموم از گیاه پزشک خود مشورت بگیرید؛ زیرا انتخاب درست سموم با توجه به نوع خسارت به شما کمک میکند تا هم راندمان کنترل جمعیت لاروها و حشرات را بالا ببرید و هم در هزینهها صرفه جویی کنید.
در این مقاله میخواهیم مهمترین سموم برای کنترل لاروها در سیستمهای کشاورزی را معرفی کنیم پس با ما همراه باشید.
سم لارو کش دیازینون
دیازینون جزو سموم ارگانو فسفره است که به صورت تنفسی، تماسی، گوارشی و غیر سیستمیک اثر میکند. این حشره کش دارای خاصیت نفوذی نیز میباشد و میتواند به داخل برگها رفته و آفاتی که در آن قسمت هستند را نیز از بین ببرد.
دیازینون علاوه بر اثر گذاری روی بسیاری از لاروها و آفات به ویژه آفات خاکزی، حشرات بالغ را نیز میتواند از بین ببرد. نحوه اثر این سم به این صورت است که روی سلولهای عصبی حشرات تاثیر میگذارد و منجر به فلج شدن و از بین رفتن آن میشود.
از این سم لارو کش به دو شکل مایع و گرانول استفاده میشود و با توجه به نوع آفت یا محصول میتوان از آن محلولی به میزان 1.5 تا 2 لیتر در هزار ساخت و به صورت محلول پاشی استفاده کرد یا به صورت کود آبیاری به میزان 1 تا 2 لیتر در هکتار استفاده کرد.
در هنگام استفاده از این سم لارو کش دقت کنید که در آن را با ترکیبات مس دار اختلاط ندهید و در طول زمان گلدهی نیز از آن استفاده نکنید. همچنین برای گیاهان و درختانی که دارای محصول و میوه هستند فاصله بین آخرین سمپاشی تا برداشت محصولات باید بیشتر از 10 روز باشد.
مبارزه با آفات با سم لارو کش کلرپیریفوس
این سم لاروکش نیز مانند دیازینون ارگانوفسفره است و با اثر گذاری روی سیستن عصبی حشرات و آفات خاکی یا درون گیاهی باعث از بین رفتن آنها میشود. سم کلرپیریفوس را میتوانید برای مبارزه با لاروهای انواع شپشکها، سوسکها، مگسها، کفشدوزک، شب پرهها و غیره در زمان سم پاشی بهاره درختان استفاده کنید.
این سم نیز به شکلهای مایع و گرانول در بازار موجود است که از حالت مایع آن میتوانید محلولی به نسبت 1.5 تا 3 لیتر در هزار تهیه کنید و به صورت محلول پاشی استفاده کنید و همچنین از شکل گرانول آن میتوانید برای مبارزه با لاروهای ساکن در خاک استفاده کنید.
از آنجایی که سم کلرپیریفوس میتواند بین 2 تا 4 ماه در خاک باقی بماند و در آن دوران به خوبی در آب حل نمیشود بنابراین از روی میوهها شسته نمیشود و روی آنها باقی میماند و میتواند برای انسان مضر باشد؛ پس هنگام مصرف این سم به زمان درست استفاده از آن و جمعآوری محصولات دقت کنید و زمانی که اثر این سم به طور کامل برطرف شد اقدام به برداشت محصولات کنید.
کشاورزان باید قبل از مصرف این سم با مشاوران و متخصصان مشورت کنند تا با توجه به نوع محصولی که کشت میکنند، از میزان درست سم و در زمان درست استفاده کنند تا هم به گیاه و محصولشان آسیبی نرسد و هم از اثرات مضر آن برای انسانها در امان بمانند.
لارو کش بی بو سایپرمترین
این سم لارو کش نیز جزو سمهای غیر سیستمیک و تماسی از گروه پایروتروئیدها میباشد و با اثر بر روی سیستم عصبی، باعث مرگ لاروها میشود. از آنجایی که این سم دارای ماندگاری طولانی است، کندتر و در زمان طولانی تری به کنترل و مبارزه آفات میپردازد و از اندامهای هوایی گیاهان محافظت میکند.
لارو کش سایپرمترین برای مبارزه با لاروهای مگس مینوز و شبپرههای مینوز بسیار مناسب است زیرا خاصیت نفوذی دارد و میتواند وارد بافت برگ شود. علاوه بر آن برای مبارزه با انواع سوسک، مورچه، پشه و غیره نیز کاربرد دارد. همچنین به دلیل بی بو بودن آن برای گلهای آپارتمانی نیز کاربردی است.
این سم را میتوانید بسته به نوع مصرف و همچنین نوع گیاه، به میزان 0.2 تا 0.5 لیتر در هزار به صورت سمپاشی استفاده کنید.
سم لارو کش فن والریت
در مناطقی که بارش باران شدید است و آبیاری به صورت بارانی است، نمیتوان از سمومی مانند سایپرمترین یا کلرپیریفوس برای مبارزه با لاروها استفاده کرد زیرا این سموم در اثر آبشویی از بین میروند؛ در اینگونه شرایط پیشنهاد ما به شما سم لارو کش فن والریت میباشد.
این سم نیز مانند سموم دیگری که پیش تر معرفی کردیم از گروه پایروتروئید هاست و به صورت غیر سیستمیک، تماسی و گوارشی از طریق جذب در کوتیکول برگ و یا رد شدن از لایهی پوستی حشرات عمل میکند با این تفاوت که میزان ماندگاری آن بر روی اندامهای گیاه بیشتر است و با سرعت بیشتری حشرات را فلج کرده و آنهارا نابود میکند.
لارو کش ایندوکساکارب، دوستدار چربیها
این نوع از سموم لارو کش از گروه اکسادیازین میباشد و همانند سایر سموم به صورت غیر سیستمیک، تماسی و گوارشی روی حشرات اثر میگذارد. نکته جالب راجع به این نوع لارو کش این است که دوستدار چربی است، بنابراین به راحتی در بافت چربی برگ حل میشود که این موضوع، ماندگاری بیشتر آن بر روی برگ را نیز به دنبال خواهد داشت.
ایندوکساکارب بیشترین تاثیر را روی لاروهای شب پرهها و پروانهها میگذارد و به سرعت آنهرا از بین میبرد.
سم نیمه نفوذی تیودیکارب
این نوع سم تماسی و گوارشی، از نوع کارباماتها میباشد و علاوه براینکه غیر سیستمیک است، به صورت نیمه نفوذی عمل میکند. هنگام استفاده از این سم باید به اثرات منفی آن بر روی محصولات توجه کنید؛ تیودیکارب دارای دورهی کارنس بالایی است بنابراین باید آن را در ابتدای فصل استفاده کنید تا در هنگام برداشت محصول اثرات منفی آن از بین رفته باشند.
همانگونه که این سم دارای دورهی کارنس بالا است، از طرفی دیگر میتواند تا مدت زمان طولانی محصولات شما را از آفات و لاروها به خصوص لارو انواع شب پره، مگس و پروانه در امان نگه دارد.
لارو کش ارگانوفسفره تری کلروفن
از این نوع سم که به شکل تماسی و تدخینی عمل میکند، میتوان هم به شکل محلول پاشی و هم در آبیاری استفاده کرد. تری کلروفن نیز مانند سایر سموم روی دستگاه عصبی حشرات به خصوص لارو انواع مگسها اثر گذاشته و باعث فلج شدن و از بین رفتن آنها میشود.
فوزالون لارو کش مخصوص کرمهای سیب
این نوع سم ارگانوفسفره در کوتیکول میوه و برگ تجمع پیدا میکند و به صورت تماسی و گوارشی روی لارو حشرات اثر میگذارد. فوزالون علاوه بر اثرگذاری بر روی لاروها به خصوص لاروهای کرم سیب، از آلودگیهایی که لاروهای تازه از تخم خارج شده به بار میآورند نیز جلوگیری میکند.
سخن پایانی
سمومی که در بالا به آن ها اشاره شد جزو سموم تخصصی برای مبارزه با لاروها هستند، اما علاوه بر آن ها شما میتوانید از سمومی مانند استامی پراید، پرمترین، دلتامترین، مالاتیون و غیره نیز برای مبارزه با لاروها استفاده کنید.
همانطور که می دانید لارو کش ها شباهت زیادی به هم دارند و نحوه عمل آنها یکسان است، اما هنگام انتخاب سموم باید به دوره کارنس آنها و همچنین نوع محصول توجه شود تا بهترین نتیجه حاصل شود؛ بنابراین باید اجازه دهید تا این سموم با نظر و مشاوره کارشناسان انتخاب شود.
شما میتوانید برای گرفتن بهترین نتیجه از سم پاشی خود با مشاوران و متخصصان تیم جالیزان در ارتباط باشید و همچنین برای دریافت مشاوره بیشتر درباره این محصولات و تهیه آنها میتوانید با فروشگاه آنلاین جالیزان به شماره 09358684717 در تماس باشید.
منابع: